Connect with us

Komentar

Đapić: ‘Najavljena inicijativa za traženje pomilovanja Perkovića i Mustača nije pretjerano iznenađenje!’

Objavljeno

-

Najavljena inicijativa za traženje pomilovanja Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, osuđenih u Njemačkoj nekadašnjih najviših dužnosnika SDBa u Jugoslaviji nije pretjerano iznenađenje!

Rekao bih NAPROTIV! Nakon presude njemačkih sudova, strategija obrane osuđenih preorijentirala se na ishođenje služenja doživotne kazne zatvora u Hrvatskoj u čemu se uz puni angažman hrvatskog pravosuđa i uspjelo! Bilo je već tada jasno da će od povratka ovog dvojca do ove inicijative proći malo vremena!

Kod ove brižljivo planirane akcije koju operativno provodi Ante Nobilo ističe se nekoliko pitanja!!! Kao prvo, to će biti ponašanje predsjednika Zorana Milanovića! Iako je bio kao predsjednik tadašnje hrvatske vlade veliki protivnik izručenja dvojca u Njemačku na suđenje donoseći čak i posebni zakon poznat kao “lex Perković” danas će biti u poziciji jedini koji može osloboditi ovu dvojicu jer mu to zakon i Ustav omogućava!

Međutim, Zoran Milanović se jasno, javno odrekao te ovlasti, naglašavujući kako je pravo predsjednika Republike na oprost, faraonska ovlast i da ju neće primjenjivati niti u jednom slučaju! Šta sad!

Ukoliko predsjednik Milanović ipak iskoristi svoje pravo uz sufliranje dijela hrvatskih generala bit će potpuno vidljivo da je njegov kopernikaski obrat u politici prema BiH, prema HVOu, prema veteranskim organizacijama bio samo dio brižljivo planiranog projekta kojim bi za ovaj potez dobio potporu poznatih generala!?

Poteze Zorana Milanovića saznat ćemo vrlo brzo, najavu možda već u utorak za kada je Nobilo najavio podnošenje inicijative Uredu predsjednika! Kod generala je pitanje sasvim druge naravi! Od Nobila i Milanovića se očekuje što će napraviti, ali za veliki dio hrvatske javnosti najavljena potpora generala izazvala je nemalu nevjericu!

Je li uistinu vjerojatno da su generali od Gotovine do Domazeta pristali na ovu igru? Sve je moguće, pa i to, ali ne treba “farbati” javnost i nemušto obrazlagati svoje poteze! Objašnjenje da se radi o zaslužnim ljudima u obrani Hrvatske nikako ne drži vodu! Spomenuti generali su imali puno puta priliku snažno, jedinstveno reagirati stavovima, potpisima i pomoći brojnim istinskim hrvatskim braniteljima, pa i generalima koji su bili ili još jesu po hrvatskim zatvorima zbog kaznenih dijela počinjenih tijekom Domovinskog rata!

Ovom prigodo ističem najistaknutiji primjer pokojnog hrvatskog viteza Tomislava Merčepa! A što tek reći da ova grupacija generala nije nikad snažno, organizirano stala u obranu HOSa i pozdrava ZA DOM SPREMNI, kao autentičnog, slavnog dijela Domovinskog rata! Ispada da je potpora nekadašnjem udbaškom dvojcu pitanje časti, a ovi drugi su manje bitni ili potpuno nebitni!

Hrvatski generali su najviši časnici HV, ali usuđujem se reći da je ovo potez oficira, a ne časnika! Dužni su svi do jednoga koji podupiru ovu inicijativu obrazložiti svoju odluku, bez fraza i omalovažavanja hrvatskog naroda, komentirao je Ante Đapić na facebooku.

Molba za pomilovanje Perkovića bit će na Milanovićevu stolu

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas