Connect with us

Komentar

Đapić o aferi INA: Argumenti su na strani vladajućih

Objavljeno

-

Dva dana nakon izbijanja afere oko plinskog poslovanja u INA-MOLu, brojnih reakcija, političkih i ostalih, analiza stručnih i ostalih, izjava ozbiljnih i smiješnih, priopćenja nadležnih i drugih, moguće je dati osvrt koji je malo drugačiji od onoga što je dosada izrečeno.

Kao prvo, važno je naglasiti kako je INA u većinskom vlasništvu mađarskog kapitala i dio grupacije MOL. Još je važnije naglasiti kako je najvažniji ulaz Mađarske u INA-u odradila vlada SDP-a u mandatu Ivice Račana i to nekoliko mjeseci prije kraja mandata i promjene vlasti! Tada je SDPova vlada prodala 25 posto plus 1, zlatnu dionicu, osiguravši MOLu dominaciju i proces daljnjeg preuzimanja najsnažnijeg hrvatskog gospodarskog subjekta, a ostalo je povijest!

Hrvatska danas raspolaže sa 44 posto dionica INA-e i ima velik interes oko poslovanja društva jer Hrvatska sudjeluje u podijeli dobiti u spomenutom postotku, ali naglašavam da politikom INE upravljaju Mađari! Ove su činjenice bitne kako bi javnosti bilo jasno da je za poslovanje INA-om isključivo odgovorna uprava društva u kojoj apsolutno glavnu riječ vodi mađarski managmenent! Kako ne želim ponavljati detalje izrečene ovih dana postavio bih konkretno pitanje upravi INA-MOLa: kako je moguće da je menadžer treće razine upravljanja u društvu bez nadzora uprave mogao potpisivati ugovore vrijedne do 20 milijuna eura??? Ili je uprava za to znala i odobravala!?

Mađari su previše pedantni da bi ovako velike cifre i posao propustili bez kontrole! Ministar Filipović reagirao je smireno i odlučno i očito na sastanku u INA-i i otvorio ovo pitanje, ali na njemu se mora inzistirati! Ministar nije istražitelj, ali kao odgovorni resorni ministar u zaštiti hrvatskih interesa, ne smije ispustiti da ostane bez odgovora na pitanja koja je postavio, a ona su kompetentna, snažna i u konačnici korektna.

Činjenica da su revizije u INA-i bile površne govore o odgovornosti uprave i na tome treba inzistirati! Vrijeme će vrlo brzo otkrivati i dublju pozadinu situacije oko INA-e! Sada nekoliko riječi o reakcijama opozicije oko ove afere, lijeve i tzv. desne! Komična je slika kada se natječu Grbin, Hajdaš, Petrov, Grmoja, Penava kako što žešće uvrijediti vladajuće i optužiti ih za sva zla u Hrvatskoj. Budimo realni, vladajući su uvijek odgovorni i to je tako u politici, ali nije ni opozicija bez odgovornosti za izgovorenu riječ! Zamislite da ljevica, SDP i njegove frakcije napadaju HDZ, a oni prodali INA-u prije 20 godina, iako nije bilo nikakve potrebe za to! Ludilo! A šta reći o MOSTU koji je nanio toliko zla hrvatskim interesima oko INA-e inzistirajući na pogubnoj arbitraži i rušeći hrvatsku vladu zbog toga!?

Pa to je čista TRAGIKOMEDIJA, i blasfemija! Penavine verbalističke eskapade ne treba niti komentirati! Činjenice govore da je akcijom nadležnih institucija najveći dio interesa zaštićen, ministarstva gospodarstva, policije i financija su brzo i odlučno reagirale! Kreštanje, halabuka opozicije i manipulacije antidržavnih medija su očekivane!

Slab rejting u istraživanjima, ranjivost upravo po pitanju INA-e izaziva reakciju grogiranog boksača, ali se takva agresija i žestina ne smiju podcijeniti. Medijska komunikacija vladajućih mora biti puno snažnija u odnosu na napade, jer argumenti su na njihovoj strani, komentirao je Anto Đapić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari