Connect with us

Politika

Đapić oštro napao SDP-ovog Bauka, Most i Škoru

Objavljeno

-

Foto: Hina

O prijedlozima da se omogući dopisno i elektroničko glasovanje, Arsen Bauk, bivši ministar uprave u Milanovićevoj vladi, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a izjavio za RTL da SDP “neće podržati izmjene Ustava koje bi išle na elektronsko i dopisno glasovanje iz vrlo jednostavnog razloga – smatramo da bi se na taj način dramatično promijenio i povećao utjecaj dijaspore na izbore”. Tim povodom priopćenjem se oglasio Anto Đapić, predsjednik stranke DESNO:

Reakcija Arsena Bauka, predsjednika kluba zastupnika SDP-a u Saboru i jednoga od najutjecajnijih ljudi SDP-a, na prijedlog o uvođenju elektroničkog i dopisnog glasovanja, osvjedočila je svu tragičnost državno-političkog poretka u Hrvatskoj. Odbijanje i pomisli da se mijenja Ustav, promijeni izborni sustav i uvede elektroničko i dopisno glasovanje, zato što bi puno političko pravo Hrvata izvan Republike Hrvatske značilo dramatičnu štetu interesima SDP-a, više od bilo čega do sada potvrđuje koliko su naše Vukovarske teze strateški dokument bez čije provedbe Hrvatska nikada neće biti slobodna zemlja i nacionalna država slobodnog hrvatskog naroda. Bauk je izravno potvrdio da ljevici demokratski poredak, ljudska prava i jedna od temeljnih ustavnih vrednota odgovara samo i isključivo, ako se to može poistovjetiti s njihovim interesima.

Svi koji razmišljamo o temeljnim političkim vrijednostima hrvatskog naroda, o slabostima državnog poretka i modelima rješenja tih slabosti znali smo da je politički interes ljevice u Hrvatskoj održavati temeljne razloge tih slabosti, jer ne bi postojala bez njih.

Arsen Bauk nije dao neopreznu izjavu.

Niti smo mi u DESNO bez dubokog promišljanja uzroka državno-političke krize slučajno predložili ustavno-zakonsku promjenu izbornog sustava, koja bi značila jednu izbornu jedinicu za zakonodavni dom hrvatskog naroda, koja bi značila puno i jednako ostvarivo političko pravo svakog hrvatskog državljanina gdje god živi, koja bi značila i obaveznost izlaska na izbore za zakonodavni dom i samim tim ukidanje postojećih izbornih jedinica s naglaskom na neodrživost izborne jedinice za Hrvate izvan Hrvatske i za nacionalne manjine. Slijedom toga nismo mi slučajno tražili da se vrhunskom ustavnom vrijednošću proglasi kršćanstvo a iskorijeni tzv.antifašizam.

DESNO nije bez dubokog promišljanja oštro kritički reagirala na prijedlog referendumske inicijative Narod odlučuje s potpisom prof. Podolnjaka i Željke Markić, jer se iz Baukove izjave više nego iz bilo čega jasnije vidi koliko je ta inicijativa bila komplementarna s interesima tzv.ljevice u Hrvatskoj, odnosno s održanjem iznimno opasne i destruktivne platforme antifašizma.

Upravo sad, kad smo suočeni s dramatičnim političkim, ekonomskim i socijalnim, ukupno s nacionalnim izazovom rješavanja sloma izazvanog pandemijom koronavirusa, potpuno je jasno da bez realizacije naših Vukovarskih teza ne možemo uspješno riješiti tu krizu kao narod.

Zato zahtjeve MOST-a, Miroslava Škore i ostalih koji inzistiraju na uvođenju elektroničkog i dopisnog glasovanja, a bez ustavno-zakonskih promjena izbornog sustava kako smo ih mi predvidjeli držimo samo vodom na mlin spašavanju postojećih opasnih društvenih odnosa i paradigme antifašizma. Elektroničko i dopisno glasovanje uz postojećih deset plus dvije izborne jedinice ništa ne bi riješilo, samo bi bilo alibi postojećem poretku.

Arsen Bauk je točno razumio prirodu našega zahtjeva, zato je i rekao da ustavne promjene ne dolaze u obzir.

Nama je neshvatljivo da vladajući HDZ nema svijest o imperativnosti ovih promjena koje mi zagovaramo. Neshvatljivo nam je da tzv. Hrvatski svjetski kongres pristaje na postojeću pogubnu prirodu izbornog sustava pokušavajući postići umjesto ustavno određena tri zastupnika iseljene Hrvatske, šest saborskih mandata. Neshvatljivo nam je da nacionalna Hrvatska i sve političke, građanske inicijative nacionalno-kršćanskog profila ne vide značaj promjena koje smo predložili i istovremeno vide rješenje u kozmetičkim promjenama izbornog sustava koje su samo alibi održanju ove opasne državno-političke neravnoteže i destrukcije, koja godinama uništava Hrvatsku.

Zato još jednom pozivamo hrvatski narod, svu misleću Hrvatsku, inicijative i stranke, pozivamo i Katoličku crkvu – sad je vrijeme ustavno-zakonski vratiti zajamčena temeljna ljudska prava hrvatskim državljanima.

Jer, ostanemo li u ovim ustavno-zakonskim okvirima, prirodan slijed idejnih rješenja Arsena Bauka i ljevice će biti – zahtjev da izborno pravo imaju samo pristaše antifašističke agende. Hrvatska nikada neće izići iz latentne krize u kojoj se desetljećima nalazimo upravo zbog sužavanja izbornog tijela i političke diskriminacije polovice našega naroda, ako se sve nacionalno-kršćanske snage ne ujedine oko programskog zahtjeva koji smo istaknuli u svojim Vukovarskim tezama.

Predsjednik stranke DESNO
Anto Đapić, dipl.iur.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari