Connect with us

Komentar

Đapić: ‘Respekt gospodine predsjedniče Republike. Tako se to radi’

Objavljeno

-

30 obljetnica HVO

Iako sam više puta ukazivao na realnu destruktivnost postupaka predsjednika Republike Zorana Milanovića u nizu unutarnjo-političkih pitanja, a prije svega zbog otvorenog poticanja ostrašćenog javnog odnosa prema Vladi, koji pogoduje jedino glasnim, a nebitnim skupinama čiji je modus vivendi javno huškanje i s ljevice i s desnice, upravo su Milanovićeve poruke i postupci u Mostaru tijekom proslave 30te godišnjice osnutka HVO-a izraz poticajne nacionalne, pa i vrhunske državničke konstruktivne konkurencije, piše Anto Đapić.

Milanović legitimno i legalno predstavlja Republiku Hrvatsku po definiciji svoje funkcije, značajno više nego po nadležnostima.

Odlukom o odlikovanju Zbornih područja HVO-a on je postavio standard ponašanja, ali i državne politike Republike Hrvatske prema povijesnoj borbi hrvatskog naroda u BiH što čak i sa spektra ljevice s koje su čak i Milanovićevi ministri nekada ranije, kao Vesna Pusić ili kolege s ljevice kao bivši predsjednik Ivo Josipović, silno pogodovali višegodišnjoj neđunarodnoj kampanji kriminalizacije hrvatske borbe za slobodu i opstanak u BiH, znači potpuni zaokret!

Institucionalni simbol te borbe je HVO, a odlikovanjem HVO-a Republika Hrvatska iskazuje potpunu povijesnu reafirmaciju Hrvatske Republike Herceg Bosne.

Respekt gospodine predsjedniče Republike.

Tako se to radi, tako se postavljaju institucionalni standardi državne politike.
No, respekt i zbog mnogobrojnih implikacija, kako međunarodnih, tako, i još više onih unutarnjo-političkih.

U međunarodno-političkom smislu je Milanović dao moćne argumente Vladi Republike Hrvatske, predsjedniku Plenkoviću i ministru vanjskih i europskih poslova, jer su oni operativno nadležni ostvariti političke ciljeve koje je svojim odlukama i porukama standardizirao predsjednik Republike. Svakom stranom državniku je politički jasno da se ti standardi ne mogu ignorirati i da nema smisla ni mogućnosti u spektru vanjsko-političkih odnosa računati na hrvatske kompromise na pitanju statusa Hrvata u BiH.

Na unutarnjo-političkom spektru, Milanović je ovim postupcima konačno promovirao model politike zdravog, konstruktivnog i državničkog natjecanja s Vladom i predsjednikom Plenkovićem, što, s obzirom na iste deklarativne i stvarne političke ciljeve po pitanju zaokruživanja hrvatske nacionalne državnosti, Hrvatskoj može donijeti samo dobro i korist.

Iskreno se nadam da će ovaj natjecateljski model u tome tko će više, brže i bolje, s uvažavanjem razina odgovornosti i nadležnosti sve više i sve češće postajati javno-dijaloški politički diskurs umjesto nepodnošljivo čestih destruktivnih sukoba koji su razarali hrvatsku državnost, te da će to postati standard u ponašanju svih razina državne vlasti, komentirao je Anto Đapić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari