Connect with us

Politika

ĐAPIĆ: ‘Za njih je svaka država Hrvatska koja nije po njihovoj mjeri – Nezavisna država Hrvatska’

Objavljeno

-

Aktualni predsjednik stranke DESNO i bivši predsjednik HSP-a, Anto Đapić sazvao je konferenciju za medije kako bi u ime svih dragovoljaca HOS-a tijekom Domovinskog rata objasnio njihovu ulugu.

[ad id=”93788″]

Na tiskovnoj konferenciji svoje izjave su dali predsjednik stranke Demokratskog saveza nacionalne obnove (DESNO) gospodin Anto Đapić i predsjednik saveza udruga dobrovoljaca HOS-a (SUDHOS) gospodin Borislav Barišić.

‘Gospodin Barišić i ja smatrali smo da, kao ratni zapovjednici dragovoljaca HOS-a reagirati na posljednje događaje vezane oko ministra kulture, gospodina Zlatka Hasanbegovića koji se dovodi u kontekst pozicija, uloga, značaj postrojbi dragovojaca HOS-a tijekom Domovinskog rata’, započeo je press konferenciju čelnik stranke DESNO i bivši zapovjednik dragovoljaca HOS-a, Anto Đapić.

‘Kap koja je prelila čašu i natjerala nas da se priključimo u ovu političku utakmicu je bila izjava Zorana Milanovića koji je reklao da je i Franjo Tuđman smatrao HOS opasnim crnokošuljašima, čime je obmanuo hrvatsku javnost ili pokušao obmanuti nadam se neuspješno, gdje pokušava ne relativizirati nego vrijeđati ulogu dragovoljaca HOS-a u Domovinskom ratu’, kazao je Anto Đapić na održanoj konferenciji.

Đapić je kazao kako je Tuđman imao potpuno drugačiji stav o dragovoljcima HOS-a te ih je izuzetno cijenio što je vidljivo i kroz Zakon o pravima hrvatskih branitelja. ‘Franjo Tuđman je priznao status borcima HOS-a i sve činove koje smo imali mi u to doba dok se stvarala Hrvatska vojska, priznao je kao činove HV-a’, dodao je i da je dokaz tome suđenje na Vojnom sudu u Zagrebu kada se sudilo vodstvu HOS-a, Paragi, Prkačinu, Dedakoviću Jastrebu i njemu, a kada je donešena oslobađajuća presuda. ‘Hrvatski Vojni sud je izrijekom naglasio da dragovoljačke postrojbe HOS-a nisu bile paravojne formacije nego doprinos Hrvatske stranke prava stvaranju Hrvatske vojske i obrani RH’, kazao je Đapić.

Smatra i da otvaranje pitanja uloge dragovoljaca HOS-a u Domovinskom ratu, kroznapad na ministra kulture, tjera sve one koji su sudjelovali u stvaranju HOS-a na oštru reakciju. ‘Tjera nas da stanemo na stranu najčasnijih hrvatskih sinova, stati u obranu postrojbi bez kojih ne bi bilo Hrvatske države i bez kojih Zoran Milanović ne bi mogao biti predsjednik Hrvatske vlade. Možda bi bio neki republički funkcioner partije. S najvećom indignacijomodbacujemo bilo kakvo relativiziranje ulogeviše od 5 stotina pogunulih boraca HOS-a i nekoliko tisuća ranjenih’, kazao je Đapić. Korištenje HOS-a pri napadu na ministra kulure govori o ‘političkom ludilu’ lijeve opozicije koja se, kako kaže Đapić, potpuno pogubila nakon gubitka na izborima.

‘Milanović govori o slici iz 1993 godine, vrijeme kada je on gradio svoju diplomatsku karijeru u Bruxellesu isto preko HDZ-a, koji nije imao veze s Domovinskim ratom, koji je dragovoljce HOS-a mogao vidjeti samo na slikama. On je posljednji čovjek u RH koji može govoriti o ulozi HOS-a u Domovinskom ratu’, kaže Đapić. Tvrdi da zna kad je nastala sporna slika zbog koje se proziva ministra kulture Zlatka Hasanbegovića jer je i on bio na tom događaju u Splitu. ‘Dragovoljci HOS-a imali su svoje odore, ratne i svečane, bile su to obavezno crne odore, ako je bilo novaca, no bili smo obučeni u razne odore.

Bile su dvije vrste kapa, jedna je bila beretka, a druga stilizirana kapa za svečane prigode, a znaka na kapama je bio povijesni hravtski grb s prvim bijelim poljem stiliziran hrvatskim pleterom’, objasnio je Đapić.

Tvrdi da to što Nenad Stazić u tom pleteru vidi slovo ‘U’ to je, kako kaže Đapić, ‘njihova fantazija i njihova mržnja prema onome što mi doživljevamo da je istinsko hrvatsko’. ‘Za njih je svaka država Hrvatska koja nije po njihovoj mjeri – Nezavisna država Hrvatska’, kazao je Đapić te dodao kako o tome može pisati samo list kao što su novine Novosti koje godinama siju mržnju prema hrvatskom narodu, a za što primaju financijska sredstva.

Kazao je kako se nadaju da će to novi ministar kulture to promijeniti. ‘Kompletno pravaško tijelo mora stati u zaštitu ministra Hasanbegovića jer ovom žrtvom on preko svojeg imena, nenamjerno otvara pitanje uloge HOS-a u Domovinskom rat’, kazao je Đapić te dodao kao od ovoga trenutka ni oni više neće šutjeti već će tražiti javno priznavanje HOS-a u društvu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas