Pratite nas

Reagiranja

‘Dara iz Jasenovca’ – Srbi snimaju film o Jasenovcu, a mi i dalje nekakve jadne i čudne „komedije“

Objavljeno

na

U Hrvatskoj postoji pregršt tema, od Bleiburga, Golog otoka, Vukovara, Škabrnje, Lovasa, Bljeska i Oluje, srpskih koncentracijskih logora do Jasenovca, po kojima bi se mogli snimiti odlični igrani filmovi. Ali, ne… kod nas se snimaju i „velike uspjehe“ žanju nekakve „smiješne i žalosne“ komedije, čiji su autori najpoznatiji po kantama govana, (svaka čast iznimkama),  kojima su ih „zalijevali“ (da brže rastu).

I dok mi mudrujemo, u Srbiji – rade. Naime, ovih dana je završena prva faza snimanja prvog igranog filma o logoru Jasenovac „Dara iz Jasenovca“ u režiji Gage Antonijevića, a prema scenariju Nataše Drakulić.

Na konferenciji za novinare rečeno je da će se ovim filmom oživjeti Jasenovac i da će priča ispričana kroz muke jedne djevojčice biti autentična.

Gaga Antonijević je rekao da im je jako važno izraziti estetiku smrti i ubijanja, a da su daroviti glumci uspjeli kroz iskrenu emociju doprinijeti da se grozote manje vide, a duboko osjete. U filmu, u kojem nije želio sudjelovati ni jedan hrvatski glumac, na kraju će se pojaviti i notorna Diana Budisavljević koja ne će govoriti o tome kako su spašavali, već kako su klali i mučili Srbe.

Redatelj je potom istaknuo da se u Hrvatskoj o ovoj temi još uvijek ne govori, te da je kod nas, kako se izrazio,  ponovno na djelu ta čudna ljubav prema NDH i fašizmu.

Ovaj film isključivo će financirati Republika Srbije, bit će završen do kraja godine, dok se premijera očekuje u svibnju iduće godine, na 75. obljetnicu od oslobođenja iz Jasenovca.

Već sada sa sto postotnom sigurnošću možemo reći da će to biti srpski promidžbeni politički film, u kojem će Hrvati biti krvoločni ustaše i zločinci, a Srbi nevin narod, baš takav kakav je bio i u hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu, gdje su nakon velikosrpske agresije iza sebe ostavili zasad najmanje 150 masovnih grobnica.

Na pisani tekst treba odgovoriti tekstom, a na film – filmom.

Nakon što se takav film prikaže, badava ćemo roniti suze kako su nas Srbi još jednom preveli žedne preko vode.

U nas jednostavno nema sluha da se i na ovaj način istinski, odnosno objektivno prikaže hrvatska  povijest. Oni koji su to i pokušali, prvo su naišli na zid ne odobravanja prijeko potrebnih financijskih sredstava, a kad su nešto s tim u svezi i uspjeli ostvariti dočekala ih je paljba iz jugo-komunističkih medijskih artiljerijskih oružja.

Stoga, dok će god kod nas biti „Srbi naprijed, Hrvati – stoj“ imat ćemo to što imamo, zataškavanje, ignoriranje i marginaliziranje naše borbe za slobodu.

Mladen Pavković

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Ministarstvo hrvatskih branitelja: Krešo Beljak omalovažava hrvatske branitelje i njihovu žrtvu

Objavljeno

na

Objavio

Ministarstvo hrvatskih branitelja priopćilo je u petak da najoštrije osuđuje nastavak  uvredljivih i neprihvatljivih javnih istupa predsjednika Hrvatske seljačke stranke (HSS) Kreše Beljaka kojima, kako ocjenjuje,  grubo vrijeđa čast i ugled hrvatskih branitelja te omalovažava njihovu žrtvu.

“Na stranačkom skupu u Kalniku, Beljak je izjavio kako je, dok je bio predsjednik Vlade, Zoran Milanović ‘trpio više od dvije godine šator tamo neke šačice pijanaca u Savskoj’ te da ‘nema hrvatskog generala koji nije multimilijuner’. Krešo Beljak ovakvim istupom omalovažava hrvatske branitelje i njihovu žrtvu”, navodi se u priopćenju.

Iz Ministarstva dodaju da nazivanje hrvatskih branitelja koji su prije nekoliko godina sudjelovali u prosvjedu pred tadašnjim Ministarstvom branitelja, šačicom pijanaca – ne može i ne smije biti prihvatljiva retorika u javnom prostoru.

Ističu da su među prosvjednicima, koje Beljak podrugljivo naziva šačicom pijanaca, uz najteže ratne vojne invalide bili i članovi obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja te brojni hrvatski branitelji.

Napominju da je prosvjed kojim se u vrijeme Milanovićeve Vlade “izražavalo nagomilano nezadovoljstvo neprihvatljivim odnosom prema braniteljima i stradalnicima,  obilježila i smrt 100-postorne HRVI Nevenke Topalušić”, što je “tragičan događaj koji zaslužuje pijetet, a nipošto ovakvo izrugivanje”.

Iz Ministarstva hrvatskih branitelja kažu da je “lažna i neutemeljena i tvrdnja kako su svi hrvatski generali multimilijunaši, tendenciozno iznesena s ciljem dodatnog blaćenja pojedinaca, ali i cijele skupine ljudi, koji su taj čin časno i zasluženo stekli”.

Dodaju da Ministarstvo “četvrtu godinu zaredom čini sve kako bi se vrednovala uloga i zasluge hrvatski branitelja kojima ova Vlada svojim odgovornim odnosom i konkretnim mjerama odaje zasluženo poštovanje”.

Zaključuju kako su hrvatski branitelji zaslužni za slobodu koju živimo u Hrvatskoj, i u kojoj svatko ima pravo izraziti svoje mišljenje, međutim ima i odgovornost za izgovorenu riječ. (Hina)

VIDEO – Beljak udario po braniteljima: Milanović dvije godine trpio šator šačice pijanaca, ja ne bi ni 24 sata

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

MOST-ov Miro Bulj žestoko se obračunao sa SDP-ovim Nenadom Stazićem: ‘Vi ste koljač’

Objavljeno

na

Objavio

Pogledajte kako sam sasuo istinu u lice Nenadu Staziću zbog njegove monstruozne izjave kojom poziva na ubijanje “Izgleda da u svibnju 1945. posao nije obavljen temeljito. Kakva šlampavost pobjednika”, napisao je Bulj.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari