Pratite nas

Herceg Bosna

Dario Kordić stigao u Zagreb!

Objavljeno

na

Dario Kordić se vratio danas u Hrvatsku nakon izdržane dvije trećine kazne u austrijskom zatvoru.

2dario kordic
Nakon izricanja pravomoćne presude pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) 2004. godine, Kordić je upućen na odsluživanje kazne u austrijski zatvor Karlau kod Graza.

Kordić je iz zatvora Karlau u četvrtak bio prebačen u Beč, a zrakoplovom se iz Beča vratio u Zagreb gdje mu živi obitelj.

Dario Kordić jedan je od skupine bosanskohercegovačkih Hrvata iz središnje Bosne koji se 1997. godine dragovoljno predao Sudu u Haagu. Kordić je bio potpredsjednik i član Predsjedništva Hrvatske Zajednice Herceg-Bosne, a kasnije Hrvatske Republike Herceg-Bosne, a jedno vrijeme i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ-BiH).

U zagrebačkoj zračnoj luci dočekali su ga mnogobrojni prijatelji i poznanici. Uz sisačkog biskupa Vladu Košića, Kordića su pozdravili i bračni par Zvonimir i Branka Šeparović te Ivić Pašalić sa suprugom i mnogi drugi.

3dario kordic

(Hina/vl)

Kosic_Sisački biskup Vlado Košić istaknuo je za narod.hr kako je radostan i ganut jer će u petak Dario Kordić biti pušten na slobodu nakon izdržane dvije trećine kazne u austrijskom zatvoru. Košić je istaknuo kako je Kordić, premda je iz zatvora izašao nakon tako dugo vremena, „ostao jedna moralna veličina jer nije podlegao pritiscima, nije optužio druge, opteretio zajednicu – već je preuzeo taj križ i osudu na sebe i bio je spreman nositi ju do kraja”.

„Jako sam radostan i ganut jer ga poznajem i znam kako je on dobar čovjek i kako je ovo vrijeme koje je proveo, više od 16. godina, u zatvoru svakako utjecalo na njega tako da se on produhovio i postao jedan Božji čovjek koji je čak drugima pomagao svojom molitvom, ali i svojim primjerom da strpljivo nose svoj križ zatvora i teškoća u životu”, rekao je Košić.

„I osobno sam doživio nekoliko puta kad sam ga posjećivao u zatvoru da sam više bio ohrabren nego što sam ja mogao njega ohrabriti  tako da sam sretan što on izlazi”, istaknuo je biskup.

“Uvjeren sam da je nedužan i imam pravo na to uvjerenje usprkos sudu koji je presudio tako kako je, ali nakon što je Isusu jedan ljudski sud presudio smrtnom kaznom, imam pravo sumnjati u svaki ljudski sud”, rekao je Košić.

Pojasnio je kako on nije učinio osobni zločin, zapovjedne odgovornosti koje mu se pripisuju – o njima ne bi trebalo biti riječi jer on nije bio u vojnoj strukturi nego u civilnoj, i nije bio nazočan na tom sastanku kada su planirali napad na Ahmiće, što je i krucijalni svjedok poslije i sam potvrdio, premda je prije rekao suprotnu optužbu koja ga je teretila, ali već ovo drugo mišljenje nisu prihvaćali na sudu.

„Značajka njega i njegove robije je bila i ta što je nekoliko puta bio nagovaran da prizna svoju krivnju, a time i krivnju samog državnog vrha  i Republike Hrvatske i Herceg Bosne, s čime bi opteretio predsjednika Franju Tuđmana i ministra Gojka Šuška i druge za sudjelovanje u onome što se i danas spominje kao agresija na Bosnu i Hercegovinu”, objasnio je Košić.

Velik  je jer se nije dao slomiti i zato je njegov boravak u zatvoru bio tako dug

„On to nije tako doživljavao i smatrao je da to nije istina – i u tome je velik jer nije se dao slomiti i zato je njegov boravak u zatvoru bio tako dug”, rekao je sisački biskup te dodao da „premda je iz zatvora izašao nakon tako dugo vremena, ostao je jedna moralna veličina jer nije podlegao tim pritiscima, nije optužio druge, opteretio zajednicu – preuzeo taj križ i osudu na sebe i bio je spreman nositi ju do kraja”.

Smatra da je on veliki čovjek i duboko mu je zahvalan za njegovu žrtvu, i samom Bogu za tu milost koju mu je dao u ovoj patnji da je došao Njemu bliže i do jednog čvrstog stava – izdržljivosti koje čovjek rijetko ima priliku susresti.

Spomenuo je i i svoju usporedbu s banom Petrom Zrinskim i Franom Krstom Frankopanom koje bi onda, premda su naši nacionalni junaci, trebali smatrati zločincima, budući da ih je – i to na smrt – osudila tadašnja vlast.

„Usporedba stvarno govori o tome da smo imali nažalost jednu burnu i tragičnu povijest gdje su naši najveći junaci doživljavali puno kazni i osobne patnje, a ipak su pred nama heroji koje mi cijenimo i poštujemo”, istaknuo je te dodao kako tako isto smijemo poštivati g. Kordića za kojeg isto tako smatra da je nacionalni heroj – čovjek komu treba iskazati poštovanje. Narod.HR

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Oglasi

Komentari