Pratite nas

Herceg Bosna

Dario Kordić stigao u Zagreb!

Objavljeno

na

Dario Kordić se vratio danas u Hrvatsku nakon izdržane dvije trećine kazne u austrijskom zatvoru.

2dario kordic
Nakon izricanja pravomoćne presude pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) 2004. godine, Kordić je upućen na odsluživanje kazne u austrijski zatvor Karlau kod Graza.

Kordić je iz zatvora Karlau u četvrtak bio prebačen u Beč, a zrakoplovom se iz Beča vratio u Zagreb gdje mu živi obitelj.

Dario Kordić jedan je od skupine bosanskohercegovačkih Hrvata iz središnje Bosne koji se 1997. godine dragovoljno predao Sudu u Haagu. Kordić je bio potpredsjednik i član Predsjedništva Hrvatske Zajednice Herceg-Bosne, a kasnije Hrvatske Republike Herceg-Bosne, a jedno vrijeme i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ-BiH).

U zagrebačkoj zračnoj luci dočekali su ga mnogobrojni prijatelji i poznanici. Uz sisačkog biskupa Vladu Košića, Kordića su pozdravili i bračni par Zvonimir i Branka Šeparović te Ivić Pašalić sa suprugom i mnogi drugi.

3dario kordic

(Hina/vl)

Kosic_Sisački biskup Vlado Košić istaknuo je za narod.hr kako je radostan i ganut jer će u petak Dario Kordić biti pušten na slobodu nakon izdržane dvije trećine kazne u austrijskom zatvoru. Košić je istaknuo kako je Kordić, premda je iz zatvora izašao nakon tako dugo vremena, „ostao jedna moralna veličina jer nije podlegao pritiscima, nije optužio druge, opteretio zajednicu – već je preuzeo taj križ i osudu na sebe i bio je spreman nositi ju do kraja”.

„Jako sam radostan i ganut jer ga poznajem i znam kako je on dobar čovjek i kako je ovo vrijeme koje je proveo, više od 16. godina, u zatvoru svakako utjecalo na njega tako da se on produhovio i postao jedan Božji čovjek koji je čak drugima pomagao svojom molitvom, ali i svojim primjerom da strpljivo nose svoj križ zatvora i teškoća u životu”, rekao je Košić.

„I osobno sam doživio nekoliko puta kad sam ga posjećivao u zatvoru da sam više bio ohrabren nego što sam ja mogao njega ohrabriti  tako da sam sretan što on izlazi”, istaknuo je biskup.

“Uvjeren sam da je nedužan i imam pravo na to uvjerenje usprkos sudu koji je presudio tako kako je, ali nakon što je Isusu jedan ljudski sud presudio smrtnom kaznom, imam pravo sumnjati u svaki ljudski sud”, rekao je Košić.

Pojasnio je kako on nije učinio osobni zločin, zapovjedne odgovornosti koje mu se pripisuju – o njima ne bi trebalo biti riječi jer on nije bio u vojnoj strukturi nego u civilnoj, i nije bio nazočan na tom sastanku kada su planirali napad na Ahmiće, što je i krucijalni svjedok poslije i sam potvrdio, premda je prije rekao suprotnu optužbu koja ga je teretila, ali već ovo drugo mišljenje nisu prihvaćali na sudu.

„Značajka njega i njegove robije je bila i ta što je nekoliko puta bio nagovaran da prizna svoju krivnju, a time i krivnju samog državnog vrha  i Republike Hrvatske i Herceg Bosne, s čime bi opteretio predsjednika Franju Tuđmana i ministra Gojka Šuška i druge za sudjelovanje u onome što se i danas spominje kao agresija na Bosnu i Hercegovinu”, objasnio je Košić.

Velik  je jer se nije dao slomiti i zato je njegov boravak u zatvoru bio tako dug

„On to nije tako doživljavao i smatrao je da to nije istina – i u tome je velik jer nije se dao slomiti i zato je njegov boravak u zatvoru bio tako dug”, rekao je sisački biskup te dodao da „premda je iz zatvora izašao nakon tako dugo vremena, ostao je jedna moralna veličina jer nije podlegao tim pritiscima, nije optužio druge, opteretio zajednicu – preuzeo taj križ i osudu na sebe i bio je spreman nositi ju do kraja”.

Smatra da je on veliki čovjek i duboko mu je zahvalan za njegovu žrtvu, i samom Bogu za tu milost koju mu je dao u ovoj patnji da je došao Njemu bliže i do jednog čvrstog stava – izdržljivosti koje čovjek rijetko ima priliku susresti.

Spomenuo je i i svoju usporedbu s banom Petrom Zrinskim i Franom Krstom Frankopanom koje bi onda, premda su naši nacionalni junaci, trebali smatrati zločincima, budući da ih je – i to na smrt – osudila tadašnja vlast.

„Usporedba stvarno govori o tome da smo imali nažalost jednu burnu i tragičnu povijest gdje su naši najveći junaci doživljavali puno kazni i osobne patnje, a ipak su pred nama heroji koje mi cijenimo i poštujemo”, istaknuo je te dodao kako tako isto smijemo poštivati g. Kordića za kojeg isto tako smatra da je nacionalni heroj – čovjek komu treba iskazati poštovanje. Narod.HR

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

Ludnica na ulicama Mostara, očekuje se neviđen doček u ponedjeljak

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska rukometna reprezentacija je u nevjerojatnoj drami nakon dva produžetka svladala Norvešku s 29:28 i plasirala se u finale Europskog prvenstva

Ludnica je bila na parketu nakon gola Muse. Ludnica je bila na tribinama Tele2 arene u Stockholmu među hrvatskim navijačima. Ali, ludnice je bilo i po gradovima Hrvatske.

Ludnice je bilo i u rodnom gradu Željka Muse, čovjeka koji donio pobjedu, ali i rodnom gradu Igora Kračića, čovjeka koji mu je asistirao.

Odjekivale su pirotehničke eksplozije po Mostaru, vatromet i trube automobila po ulicama.

Podsjetimo, čak četiri hrvatska rukometaša su rođena u Mostaru: Marino Marić, Igor Karačić, Željko Musa i Marin Šego i već se sada može reći da će biti ludnica u ponedjeljak, bez obzira kako završi finale, kada se ovi rukometaši, ali i ostali iz Hercegovine očekuju.

Sprema se veliki doček! piše Dnevnik.ba

Hrvatska je u finalu!!! Norveška pala nakon povijesne drame

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Kiseljak: Obilježena 26. obljetnica osnutka 3. GB HVO-a ‘Jastrebovi’

Objavljeno

na

Objavio

Nemjerljiv je doprinos „Jastrebova“ u obrani hrvatskog naroda u BiH

Polaganjem vijenaca pred Spomen obilježjem Mati Lučiću Maturici u vojarni u Kiseljaku koja nosi ime ovog jednog od heroja obrane Lepeničke doline, misom zadušnicom u kapelici sv. Martina u krugu vojarne te Svečanom akademijom i druženjem bivših pripadnika, u Kiseljaku je danas obilježena 26. obljetnica osnutka 3. Gardijske motorizirane brigade HVO-a „Jastrebovi“.

I ove godine svečanost koju je organizirala 1. pješačka (gardijska) pukovnija, postrojba Oružanih snaga koja baštini tradiciju s HVO-a , okupila je brojne „Jastrebove“ i ratne zapovjednike HVO-a predvođene generalima Stankom Soptom i Ilijom Nakićem, predstavnike Udruga proizašlih iz Domovinskog rata ali i mnoštvo gostiju iz cijele BiH i Hrvatske na čelu s vojnim izaslanikom brigadirom Marinom Gregorovićem.

Svečanostima u povodu 26. obljetnice utemeljenja 3.GB „Jastrebovi“ nazočili su i brojni dužnosnici HDZ BiH na svim razinama vlasti počevši od načelnika Općina Kiseljak i Kreševo Mladena Mišurića Ramljaka i Renata Pejaka do ministara i dužnosnika HDZ BiH u zakonodavnpj i izvšnoj vlasti Županije Središnja Bosna, Federacije BiH i BiH.

Predvodeći misu zadušnicu u prepunoj kapelici sv. Martina u krugu vojarne „Mato Lučić Maturica“ u Kiseljaku, uz sudjelovanje brojnih svećenika Kreševskog dekanata, mons. Tomo Vukšić, vojni biskup BiH vjernike je pozvao da svakim danom nadograđuju slobodu za koju se se izborili hrvatski branitelji, među kojima su mnogi pripadnici 3. GB „Jastrebovi“.

Na svečanoj akademiji o okkolnostima nastanka Brigade govorio je bojnik Ilija Miličević, zapovjednik 2. pješačke bojne 5. pješačke brigade. S još tri Gardijske brigade HVO-a, Jastrebovi su bili i okosnica obrane Hrvata u BiH.

Prigodnim govorom okupljenima se na Svečanoj akademiji obratio i brigadir Martin Pažin, zapovjednik 1. pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga BiH.

Naglasio je pri tom kako su profesionalnim pristupom u ustroju, pripadnici 3. GB Jastrebovi, postrojbe osnovane u siječnju 1994 godine polučili su blistave rezultate na bojišnicama diljem središnje Bosne ali i u vojno- redatstvenim operacijama Hrvatske vojske i HVO-a tijekom 1994. i 1995, godine, od Maestrala i Južnog Poteza do Bljeska i Oluje.

U ime Operativnog zapovjedništva Oružanih snaga BiH čestitku bivšim pripadnicima Brigade uputio je i brigadni general Tomo Kolenda, zamjenik zapovjednika Operativnog zapovjedništva OS BiH.

Svečanu akademiju nastupom je uveličao Vojni orekstar OS BiH dok je pjesmu posvećenu svim hrvatskim braniteljima odrecitirao njezin autor narednik Goran Totić, pripadnik 2. pješačke bojne.

3. Gradijska motorizirana brigada „Jastrebovi“ istaknuo je i ove godine, utemeljena je u najtežem trenutku kada je agresija na hrvatske prostore u BiH bila na vrhuncu, a hrvatski teritorij u središnjoj Bosni podijeljen na enklave te odvojen od Hercegovine i Posavine.

Uz bogato ratno iskustvo i profesionalan pristup, pripadnici Brigade dali su ogroman doprinos obrani i stvaranju BiH. Tradiciju ove postrojbe, ratno iskustvo i profesionalnost bivši pripadnici unijeli su i u potrojbe Oružanih snaga BiH čiji su sastavni dio.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari