Pratite nas

Hrvatska

Dario Kordiće izlazi na slobodu!

Objavljeno

na

Za mjesec dana, odnosno 6. lipnja Dario Kordić će i službeno odslužiti dvije trećine zatvorske kazne na koju ga je osudio Haaški sud.

Da-se-ne-zaboravi-Promocija-knjige-Dario-Kordic

Jučer smo od Suda u Haagu zatražili odgovor kada će odluka o mogućem puštanju Kordića biti donesena, ali sve je još obavijeno velom tajne. – Odluku o prijevremenom puštanju na slobodu osuđenika donosi predsjednik Suda. Dok ta odluka ne postane javna, pitanja u vezi s prijevremenim puštanjem na slobodu su povjerljiva – rekla nam je jučer Magdalena Spalinska, glasnogovornica Tajništva i sudskih vijeća.

Dodala je kako se u obzir prilikom odluke o puštanju na privremenu slobodu uzima niz čimbenika. – Prilikom utvrđivanja je li primjereno osuđenog ranije pustiti na slobodu, predsjednik, između ostalog, uzima u obzir: težinu kaznenih djela za koje je zatvorenik osuđen; postupak prema zatvorenicima u sličnoj situaciji; u kolikoj mjeri je zatvorenik pokazao da se rehabilitirao; te značajnu suradnju zatvorenika s tužiteljem. U praksi Haaškog suda osuđenik može tražiti da mu se odobri prijevremeno puštanje na slobodu nakon dvije trećine odslužene kazne. Međutim, to ne znači da će to biti odobreno u svakom slučaju. U praksi, takav zahtjev se odobrava ako su ispunjeni i drugi, gore navedeni uvjeti – zaključila je glasnogovornica Spalinska.

Ako je suditi po uvjetima koji se uzimaju u obzir za puštanje na privremenu slobodu, Dario Kordić bi od 6. lipnja ove godine trebao biti slobodan čovjek. Ipak, s obzirom da kritičari često govore kako su odluke u Haagu više političke nego pravosudne, na konačnu odluku će se morati pričekati još nekoliko tjedana. Kordić svoju kaznu služi u Austriji, a unatoč presudi, većina Hrvata u Bosni i Hercegovini smatra kako je Haaški sud u ovome slučaju osudio nedužna čovjeka.  VL

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Inicijativa ‘Narod odlučuje’: Prikupili smo 280.000 potpisa za referendum o izmjeni Izbornog zakona

Objavljeno

na

Objavio

Foto: fah

Građanska inicijativa Narod odlučuje objavila je kako su s jučerašnjim danom prikupili više od 280.000 potpisa za referednum za izmjenu Izbornog zakona.

Građanska inicijativa Narod odlučuje danas je održala izvanrednu konferenciju za medije ispred Sabora na kojoj su objavili da su s jučerašnjim danom prikupili preko 280.000 potpisa.

Također su prozvali Gong zbog njihovog jučerašnjog priopćenja koje, kako je rekao koordinator inicijative Zvonimir Troskot, nije ništa drugo nego svojevrsni naputak o nepravilnosti u prikupljanju potpisa.

Koincidencije radi, sve što je bilo u samom naputku su iskusili naši volonteri na samim štandovima gdje su im prilazili ljudi, htjeli su prikupljati naše potpisne knjige, što su naravno naši volonteri, koji su educirani, odbili – rekao je Troskot.

Rekao je kako je javna tajna da je GONG vezan uz SDP te da je dugogodišnji izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić postao izvršni tajnik SDP-a.

Inicijativa prikuplja potpise za referendum o izmjeni Izbornog zakona, a do 27. svibnja moraju prikupiti 374.740 potpisa. Inicijativa je naišla na kritike dijela javnosti koji je vidi kao udar na prava manjina.

Troskot je rekao da su prije tri dana izdali upozorenje o kršenju ustavnih prava građana, koje se posebno očitovalo u Samoboru, Rijeci, Zagrebu i Osijeku, te da su danas prozvali ministra uprave Lovru Kuščevića i Ministarstvo, ali da do dana današnjeg nisu dobili nikakvo priopćenje od strane Ministarstva niti imaju saznanje da je nadzorno tijelo izašlo na teren i ispitalo, kako je rekao, protuustavnost djelovanja određenih gradonačelnika.

Nino Raspudić o referendumu: Pomno sam proučio sve aspekte predloženih izmjena i zaključio da je stvar ispravna i da je treba podržati

 

Glasnović: Potpišite za referendum i pošaljite ih na smetlište povijesti!!!

 

Vrijeme je da otklonimo manipuliranje zdravim razumom

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Kolinda Grabar-Kitarović i Sessions razgovarali o snaženju odnosa Hrvatske i SAD-a

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i glavni državni odvjetnik SAD-a Jeff Sessions razmotrili su u razgovorima u petak u Zagrebu mogućnosti za daljnje osnaživanje dobrih i savezničkih bilateralnih odnosa, čemu bi pridonijelo sklapanje Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a, te uključivanje Hrvatske u američki Program izuzeća od viza, priopćio je Ured predsjednice.

Glavni državni odvjetnik SAD-a Sessions potvrdio je kako Sjedinjene Države dijele interes prema području jugoistočne Europe i složio se s Grabar-Kitarović oko značaja stalne američke potpore europskoj i euroatlantskoj budućnosti ovog područja Europe, stoji u priopćenju.

Sessions se osvrnuo na svoje sudjelovanje na radionici o transnacionalnom organiziranom kriminalu te su sugovornici razmijenili mišljenja o političkom i sigurnosnom stanju na jugoistoku Europe, dijeleći ocjenu niza ugroza i važnosti održavanja kontinuiranog otvorenog dijaloga i suradnje između nadležnih institucija i službi država jugoistočne Europe međusobno, te s onima u Europskoj uniji i Sjedinjenim Državama.

Predsjednica Grabar-Kitarović upoznala je sugovornika i sa strateškim značajem budućeg terminala za ukapljeni zemni plin na otoku Krku koji će pridonijeti energetskoj diversifikaciji srednje Europe te jačanju europske kohezije i energetske sigurnosti, navodi se u priopćenju Ureda predsjednice.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari

No Recent Comments Found