Connect with us

Kultura

Darko Juka dobitnik književne nagrade ‘Dubravko Horvatić’

Objavljeno

on

Vecernji List

Darko Juka iz Mostara dobitnik je književne nagrade “Dubravko Horvatić” za najbolje prozno djelo u 2020. godini. Riječ je o uglednom priznanju koje već petnaest godina zaredom dodjeljuje kulturni tjednik Hrvatsko slovo, a Juka je ovjenčan prvom nagradom na najbolju prozu objavljenu u tom časopisu u prošloj godini.

Nagrađena je njegova potresna priča “Tupi je udarac vratio muk u mračnoj šumi” koja je ulomkom iz njegove knjige “Krikovi sjećanja”, objavljene lani u nakladi Matice hrvatske Mostar, u troknjižju s njegovom knjigom pjesama “Teštamentum” i zbirkom kolumni “Jukine crtice”.

Juki je umjetnički brončani reljef, u sjedištu Hrvatskoga slova u Zagrebu, uručio glavni urednik Hrvatskoga slova i predsjednik ocjenjivačkoga povjerenstva Stjepan Šešelj.

Inače, “Krikovi sjećanja” snažan su književni zapis, nadahnut dramatičnim sjećanjima danas ostarjeloga Mostarca, preživjeloga sudionika zbivanja s konca Drugoga svjetskog rata i poraća. Djelo baca novo svjetlo na taj dio povijesnih gibanja, ne ostavljajući čitatelja nimalo ravnodušnim prema ijednoj od tada sukobljenih strana. Ova relativno kratka priča vješto i višedimenzionalno presijeca ljudsko lice i naličje, čovječnost i predatora u čovjekovoj naravi.

Povjesničar Ivica Šarac knjigu ocjenjuje “atraktivnom i napetom pričom o jednom čudesnom preživljavanju u vremenu kada je ljudski život uistinu malo vrijedio”, dok pjesnik Stanko Krnjić zamjećuje kako, “premda je događaja toliko da bi i jedan roman bio uzak za sve njih”, Juka “vještim rezovima uspijeva sve njih uklopiti u formu priče”. Krnjić zaključuje da “to nije naučeno štivo, to je krik, bol koji se opetovano rađa u glavnom liku priče pa tek onda izlazi kroz glas do javnosti”.

Darko Juka (Mostar, 1981.) hrvatski je književnik, novinar, kolumnist, kulturni i društveni djelatnik. Osim kao autor, Juka je u javnosti osobito prepoznatljiv kao kulturni djelatnik, u prvomu redu kao dugogodišnji ravnatelj umjetničke Galerije “Aluminij”, potom kao urednik i voditelj televizijske emisije “Kulturno, s Darkom Jukom” te kao autor kolumni u kojima se dotiče kulture, povijesti, politike, ali i društvenih devijacija. Za rad na kulturnomu planu, Matica hrvatska dodijelila mu je Kristalnu maticu “Vjekoslav Šutej” i Veliku povelju zahvalnosti MH Mostar za promociju i afirmaciju kulture u Gradu na Neretvi. Živi i djeluje u rodnomu gradu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari