Connect with us

Komentar

Darko Juka – Uznemirujuća je zapadnjačka ‘sljepoća pored očiju’

Objavljeno

-

Darko Juka/Isječak-Facebook

Na zagrebačkoj Međunarodnoj konferenciji, organiziranoj od strane HAZU-a i Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH u povodu 25. godišnjice Daytona, dr. Dragan Čović jasno izreče kako u BiH hrvatski narod nazivaju manjinom i kako bošnjačke stranke poručuju da će taj proces i okončati na izborima 2022. godine.

– Princip kao dobar okvir, Daytonsko-pariški mirovni sporazum je više puta grubo narušen, pri uspostavi vlasti na razini FBiH i točno tri puta izborom hrvatskoga člana Predsjedništva BiH dominantno bošnjačkim glasovima, kao drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. (…)

U posljednje, vrijeme bez imalo skrivanja, protagonisti takvih politika šalju jasnu poruku hrvatskom narodu nazivajući ga manjinom i kako će taj proces okončati na izborima 2022. godine. – ulomci su iz Čovićeva izlaganja koji me podsjetiše na jednu moju kolumnu otprije dvije godine.

Naime, u listopadu 2018., reagirao sam isprovociran rečenicom koju je, u pobjedničkomu obraćanju u izbornoj noći, izgovorio lider SDA: ”Ima nas više od 50 posto, a imamo samo trećinu vlasti u državi!” Kolumnu sam nazvao ”Bakir će Amere ugristi za dupe!”, a na nju se, u službenoj recenziji moje knjige ”Jukine crtice” (Darko Juka, Matica hrvatska Mostar, 2020.,) osobito osvrnuo prof. dr. Mile Lasić, zapisavši sljedeće: ”(…)

Juka se, pak, suvereno pozabavio opakim iluzijama Bakira Izetbegovića o ”većinskoj demokraciji”, navodeći samo prividno demokratsku Bakirovu argumentaciju: ”Ima nas više od 50 posto, a imamo samo trećinu vlasti u državi”, pri čemu Juka s pravom ukazuje da je to rečenica nad kojom bi se, prije Hrvata, Amerikanci morali zamisliti. (…)

Imam kao recenzent potrebu tek dopuniti da je nažalost razmišljanje B. I. samo vrh ledenog brijega u bošnjačkom nerazumijevanju složene strukture svoje zemlje te izbjegavanja dijaloga o nužnosti demokratskih metoda upravljanja u višenacionalnoj zemlji kakva je BiH, kako se u njoj nikad više ne bi primjenjivale nedemokratske metode eliminiranja razlika.”

Uznemirujuća je zapadnjačka ”sljepoća pored očiju” na svu ovu argumentaciju! Uporabih uzrečicu naših starih jer u njoj je mudrost iskustava suočavanja sa sličnim nastojanjima minulih vremena kada su, i tada, ”slijepi pored očiju” bili oni koje je ”sljepoća” kasnije ugrizla za dupe. Uvijek, u konačnici, ugrize za dupe! Samo, ostaje upit – koga će…

Darko Juka

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari