Pratite nas

Politika

Darko Milinović: Predsjednik treba biti onaj koji je krvario za HDZ

Objavljeno

na

HDZ danas od 13 sati održava sjednicu Predsjedništva, dok će se u 15 sati sastati Nacionalno vijeće HDZ-a

[ad id=”93788″]

Članovi Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a trebali bi odlučiti o načinu i datumu izbora predsjednika stranke

Uoči početka sjednice član Predsjedništva Darko Milinović poručio je kako poziva 200.000 članova HDZ-a da ne dopuste da im bilo tko nametne predsjednika.

‘Neka predsjednik HDZ-a bude onaj koji je 20 godina i lijegao i ustajao s HDZ-om. Taj koji je krvario za HDZ u proteklom periodu može biti predsjednik’, rekao je Milinović i nastavio:

‘Pobjednici izbora u zadnjih 20 godina – Ante Sanader, Božidar Kalmeta, Nedijljko Dujić i ja, a mi predstavljamo 50 tisuća članova, danas smo se sastali i dogovorili smo se da će naša izborna jedinica imati jedinstveni stav – da će izbori biti po principu jedan čovjek jedan glas i da budu što prije – 10. ili 17. srpnja.’

Na pitanje hoće li se on sam kandidirati za predsjednika, odgovorio je kako o tome nisu razgovarali i istaknuo: ‘Pozivam 200 tisuća članova da ne dopuste da im se nametne predsjednik nego da ga oni izaberu, da to bude istinski HDZ-ovac. A 9. izborna jedinica razmotrit će sve kandidate i odlučiti hoće li ići sa svojim kandidatom.

Gospodin Plenković ima karakteristika koji ga mogu promovirati u predsjednika HDZ-a. On je diplomat, govori pet jezika, no ja sam postavio pitanje imaju li drugi, 200 tisuća članova HDZ-a, pravo kandidirati istinskog HDZ-ovca. Ja ću duboko promisliti o svojoj kandidaturi a nakon toga ću to prvo priopćiti Sanaderu, Dujiću i Kalmeti te potom o tome razgovarati s potpredsjednikom stranke’, poručio je Milinović.

Dodao kako je bilo neozbiljno od stranke Plenkovića kandidirati se dok stranka još ima predsjednika.

Milijan Brkić, potpredsjednik HDZ-a, koji vodi stranku do izbora predsjednika, kazao je danas novinarima da će danas na tijelima stranke biti odlučeno na koji način će se birati čelni čovjek HDZ-a.

‘Čemu sam ja skloniji? Što većina odluči, tako će biti. Bilo bi dobro kad bi druge političke stranke malo od HDZ-a učile o odgovornosti. Novi predsjednik bit će osoba koja će biti najbolja unutar HDZ-a, koju će iznjedriti članstvo i koja će u sučeljavanju s Milanovićem biti pobjednik…Da se SDP i njegova tiranija ne vrate na vlast’, poručio je Brkić.

Na pitanje može li Milanoviću parirati Andrej Plenković, koji je najavio kandidaturu, Brkić odgovara: ‘I Plenković i bilo koji drugi kandidat.’

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Plenković brani vladavinu prava kao temelj ‘Europe koja štiti’

Objavljeno

na

Objavio

Europa treba postići novi konsenzus o tome kako zaštititi svoje građane, a temelj tog konsenzusa treba biti vladavina prava, rekao je u nedjelju hrvatski premijer Andrej Plenković.

Govoreći na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu, ocijenio je da zbog međusobnih razlika među članicama nisu posve ispunjena očekivanja građana da se osjećaju sigurno.

Premijer predsjedavajuće zemlje EU-a drži da novi konsenzus treba graditi na europskim vrijednostima, prvenstveno vladavini prava.

“Vladavina prava je ključni temelj naših vrijednosti”, istaknuo je Plenković. “Demokracija, temeljna prava i vladavina prava se međusobno osnažuju do točke kada jedno bez drugoga ne može postojati”, istaknuo je.

U obranu temelja liberalne demokracije u Europi stala je i nova slovačka predsjednica Zuzana Caputova rekavši da “vladavina prava i duh zakona moraju ostati netaknuti”.

“Samo tada možemo imati Europu koja potpuno štiti. U biti vladavine prava je poštivanje istine”, naglasila je prva žena na čelu te srednjoeuropske države.

Dvoje premijera nije izrijekom spomenulo nijednu zemlju ali članice EU-a Mađarska i Poljska suočene su s kritikama da krše europske vrijednosti i mogle bi ostati bez prava glasa i novca iz europskih fondova.

Vladajuća mađarska stranka Fidesz premijera Viktora Orbana zbog toga je suspendirana u Europskoj pučkoj stranci kojoj pripada Plenkovićev HDZ.

Europa koja štiti bila je tema rasprave u Muenchenu na vodećem svjetskom forumu o međunarodnoj sigurnosnoj politici i jedan je od prioriteta hrvatskog predsjedanja EU-om u prvoj polovini 2020.

Po Plenkovićevim riječima, nove europske smjernice u području slobode, sigurnosti i pravde temeljit će se i na uzajamnom povjerenju, integritetu teritorija te novim tehnologijama i umjetnoj inteligenciji.

Ta će se načela dalje razvijati u novome paktu o migracijama i azilu koji bi Europska komisija trebala predstaviti na proljeće.

“Unatoč međusobnim razlikama, postoji dogovor o ciljevima pakta, prvenstveno o pojednostavljenju sustava azila kako bi se odluke donosile na najučinkovitiji način u interesu svih uključenih osoba”, rekao je Plenković.

“Treba nam organiziranije upravljanje migracijama, s nadzorom u realnom vremenu, ranim upozoravanjem i zajedničkim koordiniranim odgovorom”, dodao je.

Zagreb će se zalagati i za to da Europska agencija za granice i obalnu stražu pomogne zemljama jugoistočne Europe u zaštiti njihovih granica i zaustavljanju ilegalnih tokova prije nego što dođu na granice Unije.

Kao prijetnje koje zahtjevaju zajednički europski odgovor Plenković je naveo i terorizam, cyber napade, hibridno ratovanje, teroristiki sadržaj na internetu, spolno zlostavljanje djece i zaštitu kritične infrastrukture i javnim mjesta. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Plenković zadovoljan ‘evolucijom’ Francuske u vezi proširenja EU-a

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski premijer Andrej Plenković izrazio je u subotu u Muenchenu zadovoljstvo što je francuska pozicija o proširenju EU-a “evoluirala” i smatra da su Sjeverna Makedonija i Albanija na dobrom putu da otvore pregovore o pristupanju Uniji.

Pariz je prošle godine blokirao početak pregovora s te dvije balkanske države tražeći da se prije toga promijeni metodologija pregovora i da Skopje i Tirana učine više u borbi protiv korupcije.

No, francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u subotu na međunarodnoj sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu da će podržati otvaranje pregovora ako Europska komisija u ožujku pozitivno ocijeni napredak tih država.

U izjavi novinarima na istome skupu, Plenković je rekao da je “Francuska pozicija evoluirala”. “Ne očekujem od Francuske da bi nakon promijenjene metodologije mogla doći u poziciju da bude ona zemlja koja blokira otvaranje pregovora”, izjavio je.

“Slijede dodatni razgovori s preostale dvije zemlje (Danskom i Nizozemskom) koje su imale rezerve i mislim da idemo u dobrom smjeru”, dodao je premijer Hrvatske koja predsjeda EU-om u prvoj polovini 2020.

Plenković očekuje da će Unija dati ‘zeleno svjetlo’ za otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom prije samita EU-zapadni Balkan 6. i 7. svibnja u Zagrebu.

On se u Muenchenu sastao s makedonskim predsjednikom Stevom Pendarovskim i s Albinom Kurtijem, novim premijerom Kosova kojemu je obećao hrvatsku pomoć u institucionalnom približavanju EU-u, uključujući ukidanje viza za Kosovare.

Plenković je razgovarao i s glavnim tajnikom NATO-a koji je u subotu rekao da bi, ako talibani pokažu spremnost za pregovore, moglo doći do postupnog povlačenja vojnika NATO-a, uključujući i hrvatske.

Ondje je naš 11. kontingent (sa 110 vojnika) i priprema se 12. Ali ako se postigne napredak i dogovor, moglo bi doći do postupnog smanjenja broja pripadnika misije u Afganistanu, kazao je Plenković.

Obećao je u da će njegova vlada i dalje podržavati Inicijativu triju mora, nakon što je SAD u subotu najavio da će izdvojiti do milijardu dolara za ulaganja u privatni i javni sektor zemalja između Baltičkog, Crnog i Jadranskog mora.

“U tom prostoru moramo intenzivirati gospodarsku i osobito energetsku suradnju. Što se vlade tiče mi smo i dosad podržavali tu inicijativu i vlada će i dalje angažirano sudjelovati”, istaknuo je Plenković.

No, novoizabrani hrvatski predsjednik Zoran Milanović ocijenio je da američka najava o milijardu dolara za Inicijativu triju mora “nije ni za kavu”.

“Ako se radi o milijardu dolara za tu cijelu regiju, a to je pola Europe, to nije dovoljno za kavu”, rekao je Milanović, ali i dodao da neće opstruirati inicijativu.

Projekt je osobito promovirala hrvatska predsjednica u odlasku Kolinda Grabar-Kitarović s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom, a na samitu inicijative 2017. u Varšavi podržao ju je i američki predsjednik Donald Trump. (Hina)

 

Ivica Šola: EU postaje imperij na štetu čovjeka i država i država nacija

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari