“Đavao nije mit, protiv njega borimo se oružjem istine”

9

Kršćanski život je „borba“ protiv demona, svijeta i požudi tijela, rekao je papa Franjo tijekom jutrošnje mise u Kući svete Marte. Papa je, tumačeći tekst iz Pavlove poslanice Efežanima, istaknuo kako đavao postoji, i moramo se boriti protiv njega oružjem istine.

Rekavši da Pavao Efežanima vojnim rječnikom govori o kršćanskom životu, Papa je naglasio da život u Bogu treba braniti. Potrebna je snaga i odvažnost za ustrajnost i naviještanje. Da bi se napredovalo u duhovnom životu, treba se boriti. Kršćanski život ima tri neprijatelja, a to su đavao, svijet i tijelo, odnosno naše strasti, koje su rane istočnoga grijeha.

Isus nas besplatno spašava, ali mi moramo braniti primljeno spasenje – ustvrdio je Papa pitajući:
Od čega se trebam braniti? Što trebam činiti? Sveti Pavao veli da treba obući opremu Božju kako bismo se oduprli đavolskim podvalama. Jasno je. Nema kršćanskoga života bez borbe protiv napasti, protiv đavla, bez odijevanja opreme Božje, koja nas snaži i brani – objasnio je papa Franjo.

Sveti Pavao veli da se borimo protiv Vrhovništava i Vlasti, odnosno protiv đavla i njegovih. Ovom su naraštaju i mnogim drugima govorili da je đavao mit, a ne zbilja. Đavao ipak postoji, a mi se moramo boriti protiv njega. To kaže sveti Pavao, a ne ja. To je riječ Božja – kazao je Papa te dodao. Nismo baš sasvim uvjereni. Pavao govori od čega je sazdana Božja oprema: „Držite se dakle, opašite se istinom!“ Istina je dakle Božja oprema – ustvrdio je Sveti Otac.

Đavao je lažac – nastavio je Papa – otac je lažljivaca i laži. Pavao pak veli da istinom treba opasati bokove, obući štit pravednosti. Tvrdi, dakle,da ne možemo biti kršćani bez trajnog zauzimanja za pravednost. U toj nam borbi pomaže vjera. Vjerujem li ili ne vjerujem? Imam li bar malo vjere ili sam vjernik i nevjernik? Pavao veli da se bez vjere ne može ići naprijed, ne može se obraniti primljeno spasenje. Potreban nam je štit vjere, jer nas đavao ne zasipa cvijećem nego užarenim strjelicama da nas ubije – kazao je Papa.

Papa je potaknuo da se oboružamo kacigom spasenja i mačem Duha, odnosno riječju Božjom. Pozvao je na trajno molitveno bdijenje. Kršćanski je život borba, vrlo lijepa, jer smo uvijek radosni kad Gospodin pobjeđuje u našem životu, kad pobjeđuje svojim besplatnim spasenjem. Da, svi smo pomalo lijeni i nekim napastima dopuštamo da nas vode, svi smo grješnici. Ipak ne moramo očajavati, jer je Gospodin uvijek s nama – zaključio je papa Franjo.

Radio Vatikan

facebook komentari

 • peppermintt

  borba dobra i zla je uvik u čoviku, zato imamo vjeru koja kao tihi unutarnji putokaz vodi nas putovima razuma …)

 • ijeijeije

  jasta! jos samo da nam “presvitli” papa objasni sta je istina.

 • wolf

  Slusaj ti vranjo,okani se ti naseg diabla :)))))

 • ;)))

  Papa se šali, a ti mu odmah povjerovao.

 • 1diablo

  Evo baš me brišu na vestinetu… 😀

 • wolf

  cudi me,jos samo na kamenu tvrdom se ne brisemo.

 • wolf

  Mira li odmah na na naseg legitimnog predstavnika :)))

 • 1diablo

  Sad će i oni,samo da Franjo zrakne di se nalazimo.. rvrrrnnn,,haloooo :))))

 • wolf

  Znaci procemo ko Sveto Tepavac :)))