Connect with us

Analiza

“DAVID PROTIV GOLIJATA”

Objavljeno

on

U mjesec dana autor ovih redaka „dobio“ je i drugu „pljusku“, bačenu „rukavicu u lice“. Prvu od HNB-a 14.06.2016. u Biltenu br. 225, a drugu jučer 14.07.2016. od EIZ-a, (Ekonomski institut Zagreb) u rečenici:  „ CEIZ indeks za svibanj 2016.:“ Usporava rast BDP-a u drugom tromjesečju 2016.

Dobro, podnosim udarce i nosim se koliko mi to intelektualne sposobnosti dozvoljavaju, ali kad mi netko od ovakvih „uglednih“ Institucija „opali pljusku“, onda zaslužuje i osobnu reakciju i reagiranje.

Vratimo se najprije na Bilten HNB-a, br. 225 koji sam obradio u analizi NA ZAPADU NIŠTA NOVOGA.

„ ” Manjak je financiran novim kunskim izdanjem desetogodišnje obveznice na domaćem tržištu u iznosu od 4 mlrd. kuna uz stopu prinosa pri izdanju od 3,99% te izdavanjem trezorskih zapisa.

Rečenica poviše u navodnicima NIJE TOČNA i zlonamjerna je!

Pojašnjenje: da bi rečenica bila točna ovaj završetak navedene rečenice treba „izbaciti“ jer stvara pomutnju čitatelja i dovodi nas (koji čitamo Bilten) u „zabludu“ tj. u vjerodostojnost, ali i u „matematičku pismenost“ i stručnost autora Biltena HNB-a.

Naime, pri provjeri navedenog dijela rečenice utvrđeno je da su trezorski zapisi i u HRK i u € SMANJENI. (Izvor provjere: MFIN)

Tada se postavlja elementarno pitanje: Kako mogu nešto financirati, ako sam dužan, a smanjio sam dug po istom zaduženju?! NIKAKO! To je propust, bedastoća, ….

No, idemo dalje. Bilten HNB-a br. 225 kaže: „U prvome tromjesečju 2016. realni je BDP porastao za 0,6% u odnosu na prethodno tromjesečje…..“,  a EIZ kaže: „….kada se BDP povećao za 0,9 posto u odnosu na prethodno tromjesečje…..“

saz1


saz2

A da se vi gospodo pokušate „dogovoriti“ što je točno!?

U ovom slučaju, iskreno, ne zamaram se komu bih vjerovao, ali to je najmanje važno, bitno je da su Institucija (HNB) RH i svjetski poznati EIZ u „sukobu“ brojeva, činjenica, ….. (da ne uporabim koju grublju riječ).

Jučer, ta druga „pljuska“ koju sam primio, ali se i uznemirio jer sam 10.07.2016. u analizi IZBACI PARTIJU I USPJET ĆEŠ (II.) jasno iznio TVRDNJU od koje ne odustajem, a to je da će BDP u drugom tromjesečju 2016. biti iznad 2,5 %, toliko me je „trznula“ da sam morao malo „pročešljati“ Ekonomski institut Zagreb. Tu mi je malo pomogao i dr. Google.

EIZ je dobio velike nagrade zbog metodologija obračuna BDP-a, gospodarskih kretanja, ….. svaka čast, ali moram primijetiti da EIZ još nikad nije izišao u javnost i jasno i javno rekao –    napisao: „BDP će narasti za toliko i toliko postotnih bodova, ili BDP će pasti za toliko i toliko postotnih bodova.“ Čemu takva „tajnovitost“ ako su gospoda stručnjaci sigurni u svoju metodologiju obrade podataka?
Kako si gospoda stručnjaci smiju dopustiti da to umjesto njih rade ekonomski analitičari raznih udruga, udruženja, a provode se i ankete među stručnjacima, koje nas toliko iznenade i rasponi procjene rasta ili pada BDP-a da je to jako tužno i poražavajuće, kao da igraju „pikado“ pa pogađaju onako, „odokativnom“ metodom bez ikakvih analiza i izračuna, a ispred njihovih imena toliki nazivi titula da su poneke duže i od imena i prezimena analitičara – stručnjaka.

Ne, nije mi cilj nikoga uvrijediti, naprotiv, cilj mi je potaknuti na razmišljanje, računanje, a ne puko medijsko naklapanje ili besplatni PR.

Gospoda iz EIZ-a su se malo „zanijela“ s posljednjim CEIZ indeksom za svibanj 2016. i po osobnoj procjeni pogriješili. Koliko kao laik, „samouk“ mogu primijetiti pa i sama metodologija nije baš najtočnija, ali i to je manje bitno. Bitna su pitanja i činjenice ispod ovih redaka, za koje sam siguran da će ih netko pročitati, ali sigurno neće nitko odgovoriti.

Gospodo iz EIZ-a, napisali ste :  „ … prosječna vrijednost CEIZ indeksa u prva dva mjeseca drugog tromjesečja 2016. je za 0,43 indeksna boda manja od prosječne vrijednosti CEIZ indeksa u prvom tromjesečju 2016.“

Sad ja vas pitam, a jeste li sve indekse dobro izračunali?

Jeste li izračunali da je u travnju 2016. Trgovina na malo porasla za 3,2 % u odnosu na travanj 2015.?
Jeste li izračunali da je u svibnju 2016. Trgovina na malo porasla za 3,9 % u odnosu na svibanj 2015.?
Jeste li izračunali da je Stopa registrirane nezaposlenosti u travnju 2016. bila 15,9 %, a 18,1 % u travnju 2015.?
Jeste li izračunali da je Stopa registrirane nezaposlenosti u svibnju 2016. bila 14,4 %, a 16,8 % u svibnju 2015.?
Jeste li izračunali da je pad broja noćenja turista u travnju bio manji za samo 4,2 %  u odnosu na travanj 2015. a da je istovremeno Uskrs bio u ožujku, a ne u travnju 2016.?
Jeste li izračunali da je broj noćenja turista u svibnju 2016. bio 7,275 % veći nego u svibnju 2015.?
Jeste li izračunali da je broj putnika u zračnim lukama u svibnju 2016. bio 8 % veći nego u svibnju 2015.?
Jeste li izračunali da je broj izdanih građevinskih dozvola u travnju 2016. bio 26,2 % veći nego u travnju 2015.?
Jeste li izračunali da je broj izdanih građevinskih dozvola u svibnju 2016. bio 36 % veći nego u svibnju 2015.?
Jeste li izračunali da je broj prodanih novih vozila u travnju 2016. 27,2 % veći u odnosu na isti mjesec prošle 2015. godine?
Jeste li izračunali da je broj prodanih novih vozila u svibnju 2016.  21,8 % veći u odnosu na isti mjesec prošle 2015. godine?

Jeste li išta propustili izračunati jer bih vam mogao ovako ispisati nekoliko stranica pitanja?!

A da jednostavno napišete:

„Oprostite, pogriješili smo“. Ili: „Hvala, moramo malo promijeniti metodologiju obrade podataka“.

No,  gospodo iz EIZ-a, nije me osobno pogodila vaša metodologija obrade podataka, s kojom nisam ni upoznat, koliko rečenica pri samom vrhu teksta koja je u najmanju ruku malo „navijački zlobna“.
Stoga, vama „za inat“ i izazov, podižem ljestvicu i dajem sada novu procjenu RASTA BDP-a u drugom tromjesečju 2016., unatoč nepotpunim podatcima i velim:

BDP će u drugom tromjesečju 2016. biti na razini 2,7 % ili više!

(Zadržavam si pravo minorne pogrješke uslijed nedostataka svih podataka).

Gospodo iz EIZ-a, imate li hrabrosti izići javno i reći pod svojim imenom i prezimenom (ili kao Institut), koliko je vaša procjena rasta BDP-a, a ne samo iskazivati indekse koji, ruku na srce, ne kažu ništa konkretno, osim „straha“ da se javno ne osramotite. Stanite iza svojih indeksa i svoje metodologije obrade podataka i javno recite – napišite svoju procjenu rasta BDP-a u postotnim bodovima i siguran sam da će to ovaj cijenjeni portal Kamenjar prenijeti, kao i svi mediji u RH!

Ne ponašajte se kao „VRAČ koji proriče unazad“.

Hrvatska ide dalje, unatoč i usprkos!

Milivoj Lokas/Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari