Connect with us

Politika

‘Đavolji odvjetnik’ Nobilo: Ništa od izručenja Josipa Perkovića!

Objavljeno

-

Kako doznajemo, unatoč najavama njemačkih medija, do izručenja UDBA-ša, bivšeg dužnosnika jugoslavenske tajne službe Josipa Perkovića, optuženog za organiziranje ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića – neće doći!

Hrvatska će od 1. srpnja morati poštovati sve obveze koje proizlaze iz Europskog uhidbenog naloga. Međutim, unatoč najavama njemačkih medija, do izručenja bivšeg dužnosnika jugoslavenske tajne službe Josipa Perkovića, čini se, neće doći.

U stanu Josipa Perkovića nismo nikog zatekli. Vrata njegova doma na Pantovčaku su zaključana, a zastori spušteni. Umjesto umirovljenog tajnog agenta govori odvjetnik Anto Nobilo.

‘Sad je vjerojatno na kavi negdje u gradu sa svojim penzionerima’, rekao je Nobilo. I dalje će Perković, čini se, moći uživati u druženju s prijateljima. Doznajemo kako do izručenja Perkovića, optuženog za organiziranje ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića – neće doći.

jsip perković udbaVlada je u hitnu saborsku proceduru poslala odredbu kojom će se Europski uhidbeni nalog odnositi samo na slučajeve počinjene nakon 2002. godine. A do likvidacije Stjepana Đurekovića, nekadašnjeg direktora Ine koji je razotkrio udbaški organizirani kriminal, došlo je prije 22 godine.

Božu Vukušića, bivšeg hrvatskog emigranta, i autora knjige o udbinim zločinima zanima kako će na to gledati Njemačka. ‘Radi se očigledno o izigravanju sa hrvatske strane određenih obećanja i ugovora koji su dati i potpisani u pretpristupnim ugovorima i u ovom razdoblju ratifikacije’, rekao je Vukušić.

Za ubojstvo Đurekovića Krunoslav Prates u Munchenu je osuđen na doživotnu robiju. Na njemačkom sudu kao organizatori smaknuća prozivani su i Josip Perković i Zdravko Mustač. I Vukušić je tada na sudu dao iskaz. ‘Kao šef odjela za emigraciju republičke UDBE u Zagrebu sudjelovao je u likvidaciji Stjepana Đurekovića i ne samo njegovoj’, kaže Vukušić.

‘Gospodin Perković nije počinio to kazneno djelo i mi imamo veliki broj vrlo kvalitetnih dokaza o tome da je prva presuda koja je donesena Pratesu za isto ubojstvo Đurekovića bazirana na lažnim dokazima’, rekao je Nobilo.

Josip Perković 20 godina bio je jedan od najvažnijih obavještajaca u komunističkoj Jugoslaviji. Nakon devedesetih prebacio se na stvaranje hrvatske obavještajne zajednice. ‘Ne stiže uhidbeni nalog zato što je on bio bliski suradnik Franje Tuđmana i Gojka Šuška nego zbog nečeg drugog i ne bi komentirao sudski postupak u tijeku. Zakonu se mi nikada ne suprotstavljamo’, rekao je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Perkovićev sin predsjednikov je savjetnik za nacionalnu sigurnost. S Pantovčaka poručuju – svatko mora odgovarati za svoja djela ali i eventualna odgovornost njegova oca neće utjecati na položaj i status Saše Perkovića.

dnevnik.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas