Pratite nas

Hrvatska

Davor Božinović: Policija je ogledalo svoje države. Budite moralna vertikala i ispravnost koju građani od države očekuju

Objavljeno

na

Svečano je obilježen početak školovanja novog naraštaja polaznika Policijske škole ‘Josip Jović’ te je otvoren Centar za obuku vodiča i dresuru pasa.

Ministar unutarnjih poslova sudjelovao je na svečanosti obilježavanja početka školovanja novog naraštaja polaznika Policijske škole Josip Jović te na otvaranju Centra za obuku i dresuru pasa.

Nakon svečanosti ministar Davor Božinović u pratnji glavnog ravnatelja policije i načelnika Policijske akademije obišao je Centar – i proglasio početak rada. Polaznicima škole čestitao je što su odabrali policijski poziv.

Na policijski kruh ne biste ni pomislili da u vama ne tinja želja za doprinos općem dobru i zajednici, za pomaganje drugima u nevolji. Budimo realni, samo čvrsta volja kao i plemenitost s jasnim osjećajem za pravdu vode pojedincu prema zanimanjima među kojima se ubraja i policija, rekao je ministar.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Miroslav Tuđman: VRO Maslenica ’93 bila je poruka da Hrvatska ne može trpjeti neizvršavanje zadaća UNPROFOR-a

Objavljeno

na

Objavio

Sudionici svečanog obilježavanja 25. obljetnice vojnoredarstvene operacije “Maslenica ’93” u ponedjeljak poslijepodne su na zadarskoj Rivi obišli izložbu naoružanja i opreme Oružanih snaga Republike Hrvatske, a tom je prigodom skupina helikoptera “Pilatus” nekoliko puta nadlijetala prostor iznad Rive.

U vrijeme dok je mimohod ratnih postrojbi sa 188 zastava prelazio Gradski most u Zadru iznad tog mosta su svečani prelet obavila tri helikoptera Kiowa Warrior.

Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov je tijekom obilaska izložbe naoružanja i opreme na zadarskoj Rivi istaknuo kako i ta izložba pokazuje da se Hrvatska vojska modernizira i razvija.

“Vojno redarstvenom operacijom ‘Maslenica ’93” pokazali smo neprijatelju što ga čeka u našim osloboditeljskim akcijama koje su uslijedile, a našem smo narodu i političkom vodstvu pokazali da imaju vojsku na koju mogu računati i koja je spremna izvršiti zadaće koje joj se dodijele,” kazao je general Šundov. I međunarodnoj zajednici “koja je na nas gledala malo s podsmjehom” operacijom “Maslenica ’93” pokazali smo da smo organizirana vojska, kazao je.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević je za obilaska izložbe izjavio kako je u strateškom smislu operacija “Maslenica ’93” bila prekretnica u Domovinskom ratu jer je njom spojen sjever i jug Hrvatske. Tom operacijom smo dali našem tadašnjem političkom vodstvu na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom “snažnu polugu u jačanju naše političke pozicija na međunarodnoj sceni,” a svim hrvatskim braniteljima i cijelom hrvatskom narodu “osnažili smo vjeru u pobjednički karakter Hrvatske vojske,” istaknuo je.

Ministar unutarnjih polova Davor Božinović je rekao kako je opracija “Maslenica ’93” bila prekretnica i u moralu hrvatskih ljudi. “Tad smo svi shvatili kako su u zajedništvu Hrvatska vojska i hrvatska policija bili nezaustavljivi na putu oslobađanja naše domovine,” rekao je Božinović.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina je istaknuo kako je ponosan na ulogu policije u Domovinskom ratu, u koji se uključila od početka. “Zajedništvo vojske i policije u operaciji ‘Maslenica ’93’ doprinijelo je prekretnici za sljedeće, Bljesak i Oluju,” kazao je Milina.

Saborski zastupnik Miroslav Tuđman je istaknuo kako je operacija “Maslenica ’93” bila poruka da Hrvatska ne može trpjeti “neizvršavanje zadaća UNPROFOR-a.”
“UNPROFOR je imao zadaću razoružati i demilitarizirati okupirana područja Hrvatske i omogućiti mir i povratak prognanika. No, to se nije dogodilo te je onda Hrvatska počela s operacijom da prisili pobunjene Srbe ali i međunarodnu zajednicu da se drži ugovora koji su potpisani prilikom dolaska UNPROFOR-a,” rekao je Tuđman.

(Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

U Zadru središnja svečanost obilježavanja 25. obljetnice VRO Maslenica ’93

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Prije 25 godina vojno-redarstvenom operacijom (VRO) Maslenica u 72 sata Oružane snage Republike Hrvatske (OS RH) oslobodile su bitne strateške točke koje su bile pod okupacijom vojske tzv. Republike Srpske krajine te je omogućeno ponovno prometno povezivanje juga i sjevera Hrvatske, a središnja svečanost obilježavanja jedne od najžešćih operacija iz Domovinskog rata održat će se u zadarskom HNK.

Operacija Maslenica bila je nužna jer je okupacijom trećine hrvatskoga teritorija 1991. godine srpski agresor komunikacijski presjekao Hrvatsku na dva dijela na području Novskog ždrila te je bilo ugroženo cijelo hrvatsko primorje i gotovo prekinuta prometna povezanost između sjevera i juga Hrvatske, koja se zbog toga otežano odvijala preko otoka Paga.

Počela je u 6 sati ujutro 22. siječnja 1993. godine i u njoj su po prvi puta u zajedničkom napadu angažirane kopnene, pomorske i zračne snage OS RH.

Glavni ciljevi operacije postignuti su već nakon 72 sata te je deblokiran Zadar u čijemu je zaleđu tijekom tri dana oslobođeno i petnaestak sela, kao i bitne strateške točke – zrakoplovna baza Zemunik te Novsko ždrilo, čime je ponovno omogućeno prometno povezivanje juga i sjevera Hrvatske.

Samo nekoliko mjeseci poslije izgrađen je, naime, pontonski most na Novskom ždrilu koji je potkraj srpnja 1993. godine pušten u promet. Njime se prometovalo sve do izgradnje novog Masleničkog mosta 1997. godine.

Glavne napadačke udare tijekom operacije izvršili su pripadnici profesionalnih gardijskih brigada, a za obrambeno djelovanje angažirani su pripadnici pričuvnih brigada. Od 22. do 25. siječnja u akciji je poginulo 13 branitelja, a u iduća dva dana još šest. No, u snažnim topničko-raketnim i tenkovskim, a povremeno i pješačko-diverzantskim napadima neprijatelja koji su uslijedili odmah nakon operacije, do 31. ožujka broj poginulih hrvatskih branitelja popeo se na 127.

Operacija Maslenica počela je istodobnim napadima kojima su u više smjerova potisnute neprijateljske snage prema Zemuniku, prometnicom Zadar-Maslenica prema Benkovcu, uz obalu prema Rovanjskoj i dalje prema Obrovcu. Tijekom slijedeća tri dana trajale su borbe u kojima je oslobođen Novigrad, Kašić, Maslenica i Smoković, na Velebitu su OS RH izbile na crtu Sveti Rok – Mali Alan – Tulove grede – Bobija, a 25. siječnja ovladale Škabrnjom i jakim neprijateljskim uporištem na Ražavljevoj glavici.

Odmah nakon operacije, na sinjskoj bojišnici je 27. i 28. siječnja, provedena i oslobodilačka akcija na brani Peruća, čime je otklonjena prijetnja srpske vojske da će srušiti branu što bi imalo katastrofalne posljedice.

Program svečanog obilježavanja 25. obljetnice operacije Maslenica u Zadru je počeo u subotu ceremonijom postavljanja zastave Republike Hrvatske koja je spuštena sa zvonika katedrale Sv. Stošije, a nakon toga je na nebu iznad grada svoje umijeće predstavila akrobatska grupa “Krila Oluje“. Na Obali kralja Petra Krešimira IV. građani od subote do ponedjeljka mogu obići i taktičko-tehnički zbor opreme i naoružanja OSRH.

U ponedjeljak program počinje budnicom Gradske glazbe zadarskim ulicama, a potom će biti položeni vijenci na Središnjem križu na Gradskome groblju te na spomen obilježju 3. bojne 4. gardijske brigade Imotski sokolovi u Ulici Ante Starčevića i zapaljene svijeće kod Spomenika svim poginulim braniteljima zadarskog područja u parku uz Trg kneza Višeslava.

Slijedi mimohod postrojbi OS RH i MUP-a s ratnim zastavama od Spomenika hrvatskim braniteljima u uvali Jazine do HNK, te prelet tri helikoptera Kiowa Warrior iznad Gradskog mosta. U 11,30 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar počinje središnja svečanost kojoj su pokrovitelji predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković.

U svečanoj dvorani zadarskog sveučilišta bit će održan i znanstveni kolokvij povodom 25. obljetnice VRO Maslenica ’93.

(Hina)

VELIKE POBJEDE HRVATSKE VOJSKE: MASLENICA 22-27. SIJEČNJA 1993.

 

Misno slavlje u prigodi 25. obljetnice VRO “Maslenica ’93”

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Komentari