Pratite nas

Pregled

Davor Božinović: Ili je proces čist ili je kontaminiran, ovdje je jasno o čemu se radi

Objavljeno

na

U radijskoj emisiji “U mreži Prvog” gostovao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Govorio je o stanju sigurnosti u zemlji, našim granicama, o reakcijama na spornu arbitražu sa Slovenijom, o problematici migranata te o novim sigurnosnim izazovima s kojima se susreće i naša zemlja. Komentirao je ima li započeta reforma MUP-a budućnost i koji su mu prioriteti, piše HRT

Stajalište Hrvatske potpuno je jasno još od 2015. kada je RH zbog kontaminiranosti arbitražnog procesa od strane slovenske diplomacije i njihovog suca izašla iz tog procesa jednoglasnom odlukom Hrvatskog sabora, dakle, za nas je taj postupak kontaminiran, mi smo iz njega izašli i ništa nas ne obvezuje vezano za daljnju sudbinu tog procesa, naglasio je Božinović.

Dodao je da jučerašnje priopćenje MVEP-a nije moglo drugačije ići s obzirom na to da imamo apsolutni konsenzus u zemlji o tome. Istaknuo je kako je Slovenija važan susjed, naš dobar susjed, da imamo brojne veze sa Slovenijom, surađujemo na svim područjima i važno je nastaviti dijalog s tom zemljom kako bismo riješili ovo i druga pitanja.

EK je jučer konstatirala da se radi o bilateralnom sporu, ona nema instrumenata kojima bi prisilila bilo Hrvatsku, bilo Sloveniju na djelovanje u određenom smjeru, smatra. Hrvatska pokazuje svojom odlukom o izlasku iz arbitraže da je na strani međunarodnog prava jer to ne znači dovršiti svaki proces pod svaku cijenu. Kada se radi o protupravnim radnjama koje su pokazane, dokazane, njihovi agenti i sudac su zbog toga dali ostavku, Hrvatska na to dalje nije mogla pristati i sudjelovati u tom procesu. Ili je proces čist ili je kontaminiran, a ovdje je potpuno jasno o čemu se radi, dodao je Božinović. Rekao je kako će Hrvatska u svakom slučaju i u svakom segmentu znati zaštititi svoj interes.

Smatra kako je važno da se održi sastanak dvojice premijera, važno je da postoji komunikacija na svim razinama jer to je u interesu obiju zemalja i građana dviju država. Dijalog je nešto što nema alternativu i jedini način da se sporovi riješe.

Odgovarajući na pitanje imamo li dovoljno policajaca za nadzor državne granice, ministar je izjavio kako je stanje na našim granicama stabilno, naša granična policija radi ozbiljan, odgovoran posao štiteći interese RH, sprječavajući eventualne ilegalne prelaske granice te cijeli niz poslova koji su u opisu granične policije.

Što se tiče sigurnosne situacije, ona je stabilna. Naravno da pratimo trendove ne samo u regiji nego i u svijetu. U Talinu će jedna od glavnih tema biti imigracijska politika. Bitno je shvatiti da se sigurnosni izazovi ne mogu ograničiti na teritorij pojedinih država, sve su to transnacionalne prijetnje, a odgovor može biti samo zajedništvo i koordinacija između demokratskih država članica EU-a, NATO-a.

Govoreći o prioritetima MUP-a, kazao je da se radi o velikom sustavu u kojem postoje brojni kvalitetni profesionalci i ponosi se onim što rade. Tak kada dođete u takav sustav i počnete dobivati dnevne informacije o tome što hrvatska policija sve radi, možete dobiti potpunu sliku o naporima koje tisuće ljudi dnevno ulažu da bi zaštitili javni red i mir u RH – profesionalan sustav koji se može i dalje unapređivati pogotovo s obzirom na nove prijetnje koje obilježavaju policijski rad u današnje vrijeme.

Posao svakog novog ministra je rad na podizanju opće učinkovitosti, na jednom proaktivnom djelovanju u smislu prevencije kaznenih djela, dodao je ministar.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Kako razvijenim zemljama reći: Nemojte privlačiti ljude iz Hrvatske, mi gubimo radnu snagu

Objavljeno

na

Objavio

Nova Europska komisija istaknula je negativne demografske trendove kao jedan od ključnih problema Europe. Ima li Europska unija demografsku politiku? Slijedi li Hrvatska samo demografske trendove i zašto mjere demografske politike ne zaustavljaju iseljavanje u emisiji Intervju tjedna odgovarao je demograf Anđelko Akrap.

Nismo čuli ni za kakve mjere koje bi se provodile na razini EU-a. Predsjednica Komisije rekla je: ‘Gospođa Šuica zna probleme’ i ništa više. Ne sumnjam u dobre namjere EK, ali radi se o dugoročnim politikama i ona treba biti nadnacionalna, što u ovom trenutku nie moguće, kazao je Akrap. Smatra kako svaka država EU mora imati drugačiju strategiju, a kao usporedbu naveo je probleme Zagreba i probleme Like.

“Moćni uvijek žele ostati moćni”

Kako razvijenim zemljama reći: ‘Nemojte privlačiti ljude iz Hrvatske, mi gubimo radnu snagu i postat ćemo neodrživi neodrživi. Odakle ćemo mi tu radnu snagu privući ili možda možemo pripremati za vas radnu snagu’.

Razvijene zemlje mogu puno toga učiniti. Zašto ne investiraju u područja iz kojih se iseljava. Moćni uvijek žele ostati moćni. Takva je politika unutar EU-a. Neće nikad protiv sebe raditi. Nisam tu da osuđujem nego da naglasim da Hrvatska mora sama rješavati svoje probleme, uz pomoć EU-a, kazao je Akrap.

“Veliki problem su rad na određeno vrijeme i veličina plaće”

Naglasio je kako Francuska ima gotovo na razini obnavljanja stanovništva broj rađanja, a Češka bilježi porast broja živorođenih. Mađarska, Slovačka, Češka – te zemlje ulažu, naglasio je Akrap dodajući kako ovo nije stvar jedne Vlade. Smatra da će demografske mjere dati rezultata samo uz dobru ekonomsku politiku.

Mlade najviše muči, dodao je – rad na određeno vrijeme, jer ne mogu riješiti egzsitencijalne probleme i stambeno pitanje. Po broju mladih koji rade na određeno vrijeme smo među vodećima u Europi. Grade se stanovi u praznoj Slavoniji, a nema stanova tamo gdje se radi, poručio je. Upozorio je i na problem visine plaća.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Marijana Petir: Podržat ću Kolindu zbog demografske politike i borbe za neradnu nedjelju

Objavljeno

na

Objavio

Nacional.hr je u Europskom parlamentu u Bruxellesu razgovarao s Marijanom Petir, europarlamentarkom u bivšem 8. sazivu. Ona je u Bruxelles došla na poziv organizacije Europskog molitvenog doručka a održala je i niz bilateralnih sastanaka s čelnicima Odbora za poljoprivredu, i drugim zastupnicima i organizacijama.

Lista Marijane Petir na europskim izborima dobila je gotovo 50 tisuća glasova. Petir je za Nacional najavila da će, kada predsjednička kampanja službeno počne, podršku dati aktualnoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović.

Kaže da je Grabar-Kitarović prepoznala najveći problem Hrvatske, lošu demografsku sliku te da je demografiju i traženje rješenja za populacijske mjere uspjela nametnuti kao glavne političke teme.

Ona tvrdi da je na međunarodnom planu Grabar-Kitarović napravila veliki iskorak i da danas gotovo ne postoji nitko na svijetu tko ne zna za Hrvatsku.

Osim navedenog Petir je još izjavila: ‘Posebno sam zadovoljna što je aktualna predsjednica podržala inicijativu o uvođenju slobodne nedjelje i dostojanstvenog radnog vremena.”

Marijana Petir planira izaći na parlamentarne izbore iduće godine.

Još ne otkriva o kojim se točno modelima i strategijama radi, ali naglašava da svakako ostaje u politici.

Kritički je govorila o svojoj bivšoj stranci HSS. O tomu je izjavila: “Ta stranka više ni na koji način ne brani interese poljoprivrednika i razvoja hrvatskog sela. Njen predsjednik Krešo Beljak bavi se temama koje su u njegovom uskom interesu i koje služe njegovoj osobnoj promociji, on nema nikakav osjećaj za poljoprivrednike, hrvatsko selo i hrvatski narod”.

 

Dobro, a što je radila svih ovih 5 godina?

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari