Pratite nas

BiH

Davor Dijanović: Bakir Izetbegović najavio obračun s Hrvatima, ako treba i vojni

Objavljeno

na

Bakir Izetbegović haubicama bi i višecijevnim bacačima na Hrvate u BiH?

Dok turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan provodi pritisak na Bruxelles puštanjem migranata na grčkoj granici, njegov brat Bakir Izetbegović sve otvorenije prijeti Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

Nedavno je, što u Hrvatskoj nije naišlo ni na kakve reakcije, tako Hrvatima poručio: ‘Hrvati imaju previše prava i ako ovako nastave, za dvije će se godine probosanske snage organizirati, ne će imati ni ovo danas što imaju, razbit ćemo okove pariteta… Ne mogu Hrvati imati isto kao i mi kojih ima četiri puta više… Ako bude potreba, imamo prijatelje iz Europe i islamskih zemalja, ne daj, Bože, potrebe, pobijedit ćemo i vojno ako treba. Ako se budu okovi stavljali na ruke najbrojnijega naroda u BiH, ako mu se ne bude dalo da dođe do onoga što je izglasao na izborima, onda će se i taj narod organizirati tako da blokade u budućim ciklusima sigurno razbije, da ih ukloni.’

Cilj je stvaranje šerijatske unitarne BiH

Koji su pravi ciljevi politike Alije Izetbegovića i njegova biološkoga i ideološkoga nasljednika Bakira Izetbegovića, odavno je poznato onima koji znaju zbrojiti dva i dva. Cilj je stvaranje unitarne Bosne i Hercegovine, tj. BiH koja će postati isključivo bošnjačkom državom, dok će Hrvati i Srbi biti svedeni na status nacionalnih manjina koje će biti podvrgnute šerijatu kao jedinome pozitivnom zakonodavstvu.

Nedavni Izetbegovićev istup te je ciljeve potpuno razgolitio. On otvoreno istupa protiv statusa Hrvata kao konstitutivnoga naroda (‘ne mogu Hrvati imati isto kao i mi kojih ima četiri puta više…’), zastupa miloševićevsku politiku preglasavanja, a Hrvatima prijeti prijateljima iz Europe i islamskoga svijeta. Spominjanje probosanskih snaga pritom dodatno legitimira tezu o cilju stvaranja unitarne BiH jer je ideološki konstrukt bosanstva tek paravan za velikobošnjački nacionalizam.

Ne prijeti, međutim, Izetbegović, samo prijateljima iz Europe i islamskoga svijeta nego, kao što vidimo, i vojnom opcijom. Ne jednom upozorio sam na jačanje vojne industrije u Federaciji BiH i na to da je to jačanje, budući da je riječ o proizvodima koji nisu konkurentni na međunarodnom tržištu, namijenjeno isključivo za unutarnje potrebe.

‘Te ‘92. godine ljudi su prodavali kravu da bi kupili kalašnjikov. Tri ili četiri tisuće maraka davali su za pušku. Nikad više slabi. Ovo je zadnji put što su nam ovakvu stvar uradili. Napravit ćemo mi i pokretnu haubicu i već ju radimo, transporter pokretni, pušku smo napravili i napravit ćemo onu dobru taktičku 12.7, višecijevne bacače svih mogućih kalibara i svu moguću municiju za to i dronove. Pa ćemo biti kao onaj mali čovjek koji nije krupan, ali je ljut i dobro naoružan i neka svatko dobro razmisli hoće li ga iz čista mira dirati. Nikad više se neće dogoditi da nam na vrata pokucaju, a da mi nemamo čime odgovoriti’, rekao je Izetbegović 2018. u Ahmićima na obilježavanju 25. godišnjice stradanja Bošnjaka.

U kontekstu nedavne prijetnje vojnom opcijom sada i spominjanje haubica, pušaka i transportera postaje jasnije. Ono je namijenjeno Hrvatima. U Sarajevu su shvatili da je tzv. Republika Srpska trenutačno pretvrd orah pa su se odlučili najprije obračunati s malobrojnijim Hrvatima u Federaciji. A za taj obračun očito su previđene sve opcije.

Bilo da je riječ o onemogućavanju Hrvatima da izaberu vlastitoga člana Predsjedništva BiH (Željko Sejdudin Komšić) ili o ratnoj opciji. Ili pak o lobiranju na međunarodnoj razini. Dok Srbi iza sebe imaju pravoslavnu Rusiju, Bošnjaci Tursku, Arape, pa i Iran, Hrvati nemaju nikoga. Štoviše, Izetbegović se hvali kako ‘prijatelje’ ima i u Europi. Na čast i diku nekada prije katoličke Europe koja danas podupire podčinjavanje malobrojnijih naroda.

Deklaracija za unitarnu BiH

SDA

Prošle jeseni Izetbegovićeva SDA donijela je Deklaraciju u kojoj je obznanila svoje političke ciljeve. Alija Izetbegović u Islamskoj je deklaraciji otvoreno zagovarao islamizaciju muslimana u BiH i pritom je njegovo stajalište bilo da ‘nema mira ni koegzistencije između islamske vjere i neislamskih društava i političkih institucija’ Nasljednik je uoči kongresa SDA prošle jeseni, na kojemu je donesena Deklaracija, izjavio kako je ono što piše u svetoj knjizi, za njega iznad svih zakona i kako će se u politici ponašati na takav način. Kontinuitet prije svega.

Podsjetimo, u Deklaraciji se zagovara načelo jedan čovjek jedan glas, jedan bosanski identitet, jedan bosanski jezik, jedan vrhovni sud, jedna policija. Cilj je, dakle, već spomenuta unitarna BiH u kojoj bi afirmiranjem tzv. bosanskoga identiteta bošnjački narod bio privilegiran.

Naravno, unitarizacija bi podrazumijevala ukidanje entiteta i županija jer u dugoročnijoj perspektivi velikobošnjački koncept aspirira na cijelu BiH. Bošnjacima je sadašnji teritorij premali jer su praktički zbijeni samo na trokut Zenica-Tuzla-Sarajevo što je posljedica disproporcija u naseljenosti u BiH.

Naime, u Hercegbosanskoj županiji (19 posto teritorija entiteta Federacije BiH) živi 84.000 stanovnika, dok u većinski bošnjačkim županijama (Sarajevskoj, Tuzlanskoj i Zeničko-Dobojskoj), koja je tek za 9 posto veća od Hercegbosanske županije, ima čak 14 puta više stanovnika. Uspostavom „Republike BiH“ dobila bi se poluga za osiguravanje kontrole i nad drugim područjima. U maksimalističkoj inačici cilj je i postizanje sandžačke autonomije, a kasnije i pripajanje Sandžaka „matici Bosni i Hercegovini“.

Novi ratovi nikomu nisu u interesu

Već su spomenute pojedine metode djelovanja bošnjačke politike, a one obuhvaćaju i apsolutiziranje vlastite žrtve, instaliranje svojih Hrvata i Srba na ključne pozicije, potkupljivanje visokih predstavnika, potkupljivanje pojedinih Hrvata i Srba koji će zagovarati kvazigrađanski koncept, potkupljivanje pojedinih katoličkih svećenika koji će djelovati u istome smjeru kao i Sarajevo, kriminaliziranje ideje trećega entiteta, krivotvorenje povijesti i specijalni medijsko-špijunski rat protiv Republike Hrvatske.

Problem je bošnjačke politike što bez rata ne može uspostaviti unitarnu BiH kao što ni Slobodan Milošević – neki, naime, nisu baš ništa naučili iz povijesti – nije mogao Jugoslaviju pretvoriti u Veliku Srbiju bez rata. A u tome ratu, unatoč bahatim izjavama Bakira Izetbegovića, ne može biti pobjednika.

Može Izetbegović iza sebe imati Ankaru, arapski kapital i vehabije (u BiH djeluje 21 paradžemat u kojemu se okupljaju pripadnici radikalne vehabijsko-selefijske inačice islama), no bošnjački su muslimani manjina u velikome kršćanskom okruženju.

Naravno, to što su Bošnjaci okruženi dominantno kršćanima ne znači da bi trebali biti u bilo kakvu podređenom položaju, riječ je o narodu kao što su i svi drugi narodi pod kapom nebeskom, ali znači da bi Izetbegović kao politički predstavnik toga naroda trebao paziti što govori jer riječi imaju i svoje posljedice. Kratak je put od radikalnih izjava i guslanja do ratnih djelovanja.

Izetbegovićeve radikalističke izjave mogu biti put jedino u nove sukobe i nove ratove koji nikomu nisu u interesu. A na Izetbegovićev radikalizam treba pripaziti i Republika Hrvatska, ne samo zato što je ustavna obveza naše države štititi prava Hrvata u BiH i ne samo zato što je povijesno riječ o hrvatskoj zemlji, nego i zašto što bi nestankom naših sunarodnjaka iz BiH, s obzirom na geopolitičku i sigurnosnu povezanost, došao u pitanje i opstanak Hrvatske u sadašnjim granicama.

Jesu li toga svjesni oni koji stoluju na dvama zagrebačkim brdima.

Davor Dijanović
Hrvatski tjednik

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

U BiH se nakon mjesec i pol dogovorili kako podijeliti kredit MMF-a

Objavljeno

na

Objavio

Bosanskohercegovačka vlada u utorak je nakon mjesec i pol svađa donijela odluku o aktiviranju 330 milijuna eura kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), potvrdio je ministar financija Vjekoslav Bevanda.

Kredit je odobren još 20. travnja na temelju zatjeva BiH za hitnu pomoć radi konsolidacije stanja u zdravstvenom sektoru i pomoći gospodarstvu u suočavanju s epidemijom COVID-19.

MMF ga je ekspresno odbrio i odmah poslao novac na račun Centralne banke BiH, no središnja vlada se tjednima nije mogla dogovoriti kako će ga podijeliti između dva entiteta i distrikta Brčko.

Vijeće ministara je u utorak odlučilo kako će 61,5 posto dobiti Federacija BiH, 37,5 posto Republika Srpska, a jedan posto distrikt Brčko.

Federacija će polovicu svog iznosa zadržati na entitetskoj razini dok će ostatak biti podijeljen na deset županija, jer je u njihovoj nadležnosti najveći dio zdravstvenog sektora.

Kredit će otplaćivati entiteti i distrikt Brčko. Kamata je 1,05 posto uz poček od 39 mjeseci

Dogovor je postignut nakon što se hrvatski i bošnjački ministri nisu mogli usuglasiti o alociranju sredstava i tretmana županija u Federaciji. Bošnjačka je strana inzistirala da se jasno naznači uloga županija kao korisnika kredita ali i da se istakne kako oni nisu subjekti koji mogu preuzimati međunarodne kreditne obveze.

Kompromis je postignut tako što je navedeno kako će 50 posto dobiti “Federacija sa svojih deset županija”, pojasnio je Bevanda

“Ovo je dugo zagađivalo javni prostor i bilo je previše špekulacija”, kazao je Bevanda dodajući kako ima dojam da su se neki preko tog pitanja pokušali obračunati s njim osobno. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Loša sigurnosna situacija u USŽ, migranti pristižu u velikom broju

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Arhiva

Iz Kantonalnog(Županijskog) ministarstva unutarnjih poslova još jednom je poslano upozorenje da nekontrolirani priljev migranata u USK itekako usložnjava humanitarnu i sigurnosnu situaciju u tom dijelu BiH.

Glasnogovornik Policije Unsko-sanskog kantona (USK) Ale Šiljdedić potvrdio je da u taj dio Bosne i Hercegovine svakodnevno pristiže više od 100 migranata, što s obzirom na popunjenost smještajnih kapaciteta u svim prihvatnim centrima usložnjava humanitarnu i sigurnosnu situaciju, naročito u Bihaću i Velikoj Kladuši.

”Kako je u posljednjih sedam dana ponovo uspostavljen autobusni međugradski prijevoz, na područje USK dnevno u prosjeku stiže između 100 i 150 novih migranata. Policijski službenici u skladu s odlukom Operativne grupe kontroliraju sva vozila i pokušavaju odvratiti ove strane državljane od ulaska u naš kanton, odnosno usmjeriti ih na mjesto polaska. Kod nekolicine osoba pronađene su boravišne legitimacije iz prihvatnih centara u Sarajevu” – izjavio je Šiljdedić.

Iz Kantonalnog ministarstva unutarnjih poslova još jednom je poslano upozorenje da nekontrolirani priljev migranata u USK itekako usložnjava humanitarnu i sigurnosnu situaciju u tom dijelu BiH. ”Smještajni kapaciteti u svim ovdašnjim prihvatnim centrima su popunjeni. S obzirom na broj ljudi koji već boravi u kantonu, svaki novi dolazak itekako usložnjava humanitarnu, a samim tim i sigurnosnu situaciju. Mi ćemo nastaviti profesionalno obavljati naš posao, međutim neophodno je uspostaviti bilo kakvu kontrolu kretanja migranata kroz državu” – dodao je glasnogovornik Policije USK.

U Velikoj Kladuši i Cazinu evidentirano je nekoliko incidentnih situacija, zbog kojih je morala intervenirati i Jedinica za specijalističku podršku Ministarstva unutarnjih poslova USK. “U međusobnom sukobu migranata u Cazinu smrtno su stradale dvije osobe. Ranije je u Velikoj Kladuši zapaljeno nekoliko napuštenih objekata, u kojima su upravo boravili migranti.

Policija je i na zahtjev zaposlenih u Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM) intervenirala u privremenom centru Miral, a razlog je bio agresivno ponašanje korisnika usluga ovog centra”, sažetak je posljednjih policijskih izvještaja o situaciji s migrantima u Unsko-sanskom kantonu.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić je još prije nekoliko dana ponovo tražio pomoć nadležnih državnih institucija. ”Nadamo se nastavku uspješne suradnje s Europskom komisijom i međunarodnim organizacijama, s obzirom na to da smo uz njihovu pomoć uspjeli donekle kontrolirati situaciju. Zaista je pitanje šta bi bilo bez njihove podrške. Očekujemo i neke konkretne poteze nadležnih državnih institucija, jer ne smijemo i ne možemo dopustiti ponavljanje prošlogodišnjeg scenarija, kad je grad doslovno bio pregažen.

Nadam se da nećemo biti prinuđeni na očajničke poteze, kao što je bio otvaranje kampa Vučjak” – riječi su bihaćkog gradonačelnika Fazlića. Za sada nema novih informacija ni o eventualnom zatvaranju prihvatnog centra Bira u središtu Bihaća za što je, kako je ranije rečeno, potrebna suglasnost Ministarstva sigurnosti BiH.

Zašto migranti pale kuće?

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari