Connect with us

Analiza

Davor Domazet Lošo: Bljesak je jedinstvena operacija u vojnom umijeću svjetske povijesti

Objavljeno

-

Vojni strateg i admiral u mirovini Davor Domazet-Lošo za Direktno.hr prokomentirao je operaciju Bljesak, čija se obljetnica obilježava danas.

[ad id=”93788″]

Bljesak je jedna od ključnih operacija Domovinskog rata zato jer će se u toj operaciji definitivno potvrditi da Hrvatske oružane snage primjenjuju najsuvremeniju doktrinu ratovanja, a to je doktrina zračno-kopnene bitke ili integriranoga bojišta. U dvodimenzionalnom sustavu integrirana je treća i četvrta dimenzija rata. Treća je zrakoplovstvo, bespilotne letjelice, a četvrta je elektronski rat ili rat za ili protiv realnog vremena. To znači da u svakom trenutku na bojištu ljudi imaju informaciju što je bitno, što je nebitno, što je važno što nije, da donesete odluku i napadnete točku koja je najslabija ili najjača.

To je bio Bljesak. Zato je operacija Bljesak završila za 32 sata. To je jedinstvena operacija u vojnom umijeću svjetske povijesti u kojem je odnos snaga, u cjelini gledajući, bio jedan protiv jedan. Hrvatski i srpski. Umijeće rata naučava: da bi vi išli u napad u klasičnom obliku morate imati tri prema jedan, a poželjno je pet prema jedan. A danas vam je to tisuću prema jedan. Vidite kako Amerikanci, imaju sve pa onda napadaju druge. Mi smo išli u operaciju jedan prema jedan. Bitno je što vi pogađate. U operaciji Bljesak – 32 sata i stvar je gotova. Tada Srbi da bi odgovorili raketiraju raketnim sustavom Orkan Zagreb, čak i bolnicu dječju u Zagrebu u Klaićevoj ulici. To su učinili tim sustavom Orkan, koji vozilima ne možete otkriti, ali bespilotnim letjelicama hrvatske proizvodnje otkrivaju se skriveni u šumama Banovine. 3. svibnja donešena je odluka da se oni unište.

U uredu ministra obrane Gojka Šuška su američki vojni izaslanik Richard Herrick i admiral Domazet. Američkom izaslaniku pokazani su snimci tih maskiranih Orkana. Bili smo spremni da ih uništimo. Šušak je kazao američkom izaslaniku ‘Ako ih vi ne uništite – mi ćemo’! A vojni izaslanik Richard Herrick, sada američki general i glavni čovjek za koordinaciju američkih službi u Aziji i Dalekom Istoku kaže da će oni urazumiti Srbe. A Šušak mu je odgovorio ‘Ako ih vi ne urazumite – mi ćemo’! Očigledno da su ih oni urazumili.

Bljesak je operacija koja je trajala 32 sata, samo 32 sata, operacija u kojoj se može promijeniti načelo vojnog umijeća – samo brza pobjeda daje velike rezultate. To je značilo da je ta operacija pokazala da su Hrvatske oružane snage spremne preokrenuti cjelokupnu stratešku situaciju na području ratišta Hrvatske i BiH. To se i dokazalo. Nakon operacije Bljesak definitivno je tada potvrdila da Hrvatske oružane snage primjenjuju najsuvremeniju doktrinu ratovanja, a to je doktrina integriranog bojišta. Kada se potvrdila operacija Bljesak onda su se stekle okolnosti da se izvede operacija Oluja.

Dakle, kao što imate u svakoj operi uvertiru – tako je i operacija Bljesak bila uvertira operaciji Oluja, kazao je admiral Davor Domazet-Lošo.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari