Connect with us

Razgovor

Davor Domazet Lošo: Hrvati bi se napokon trebali početi ponašati pobjednički

Objavljeno

on

Admiral Davor Domazet Lošo u razgovoru za direktno.hr rekao je da se iza uhićenja desetorice pripadnika HVO-a u Orašju zapravo krije strateška geopolitika više interesnih strana i to Velike Britanije, Turske, Rusije i Srbije.

“Zapravo se želi iseliti Hrvate iz BiH i na taj način omogućiti ostvarivanje strateških ciljeva zacrtane geopolitike tih zemalja”, pojasnio je admiral.

“Ovo nije samo uhićenje desetorice Hrvata, među njima ima i generala, nego ono ima političku pozadinu. Naime, geopolitička karta slika svijeta mijenja se sve do Bliskog istoka. Ulaskom Rusije u Siriju zaustavljena je ekspanzija Sjedinjenih Američkih Država.
A s druge strane imamo Erdogana koji je zahvaljujući Rusima doznao za državni udar koji je na kraju bio neuspješan. Tako je američki prijatelj preko noći postao blizak prijatelj Rusije.
Ta nova promjena iščitava se na području Bosne i Hercegovine. Naime, turska geopolitika je politika neoosmanizma. Zaboravlja se znakovita izjava ministra vanjskih poslova Turske prof. dr. Ahmeta Davutoglua u Sarajevu 2009.: ‘Otomanska stoljeća Balkana su uspješna priča, a sada je treba obnoviti'”.

S druge strane, kako je rekao admiral Domazet Lošo, treba spomenuti i englesku geopolitiku koja je suprotna hrvatskim interesima. Naime, kako smatra, u strategiji engleske politike ide se na stvaranje nove Jugoslavije.

“Njima smeta što je Hrvatska pobjednica u ratu i danas samostalna država.

Hrvatski političari ne žele razmišljati da postoje četiri razine država u sklopu EU: 1. razina su stare države poput Italije, Njemačke, Francuske i Španjolske, 2. razina su također stare države poput Belgije, Nizozemske i Luksemburga, 3. razina su zemlje koje su se pridružile EU prije desetak godina poput Cipra, Češke, Estonije, Litve, Latvije, Mađarske, Malte, Poljske, Slovačke i Slovenije, a 4. razina su zemlje poput Rumunjske, Bugarske i Hrvatske te se stvara mogućnost za stvaranje nove Jugoslavije proširenjem Europske unije.

Uhićenja u Orašju svim tim stranama – turskoj, ruskoj i engleskoj  – odgovaraju, jer se tako Domovinskom ratu pridodaje zločinački karakter. Mene zanima znaju li hrvatski političari da je ulaskom Srbije u EU omogućeno stvaranje novog oblika Jugoslavije, jer se zemlje unutar EU mogu udruživati na temelju zajedničke kulture i povijesti, iako smo mi zapravo zemlje drugačijeg kulturnog nasljeđa”, poručio je naš sugovornik.

Kako je istaknuo admiral Davor Domazet Lošo – hrvatski političari stalno govore o europskom putu i on se pita zašto nitko ne definira taj put te je li on možda stranputica.

“Ono što hrvatska Vlada treba učiniti je definirati hrvatsku geopolitiku u kojoj bi glavni interes trebao biti odnos prema Bosni i Hercegovini u kojoj žive Hrvati.

Svima bi najviše odgovaralo da Hrvati iscure iz BiH. Naime, Turcima odgovara da u BiH žive samo muslimani kako bi sudjelovali u ekspanziji neoosmanizma. A Srbima odgovara da se Domovinski rat pretvori u građanski rat te da se njima makne oznaka agresor. I kad bi Bosna bila bez Hrvata onda bi se napravila kompaktna veza Beograd-Banja Luka”, ustvrdio je.

Napominje kako bi se Hrvati napokon trebali početi ponašati pobjednički.

“Hrvati su obranili Bosnu i Hercegovinu četiri puta. Prvi puta je bilo 1991. godine kad smo posredno spasili Bosnu i Hercegovinu, drugi put je 23. travnja 1992. kad je zaustavljen udar kliješta da se zatvori Bosna i Hercegovina od Hrvatske od poteza Kupres – Livno – dolina Neretve. Treći put je 1994. godine spas Bihaća – po prvi put napad Srba uz znanje Londona. Tada da je Bihać pao – Velika Britanija bi pokrenula, uz pomoć Francuske i ostalih, uključujući i Nizozemsku, Švedsku, Kanadu, Norvešku, inicijativu da se Srbi proglase pobjednicima u ratu i rat bi bio gotov. I zadnji put, četvrti, to je drugi napad na Bihać tj. Operacija Oluja”, kazao je Domazet Lošo.

Na pitanje kako komentira neodlazak ministra branitelja Damira Krstičevića u Sarajevo kratko je rekao: “General Krstičević je moj prijatelj i ja bih mu poručio da ode u BiH i da se ponaša pobjednički, a ovaj njegov neodlazak u Sarajevo s isprikom da ima obveza u Vladi nije pobjednički. Uvijek se mogu naći isprike”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari