Pratite nas

Komentar

Davor Domazet Lošo: Istrage protiv hrvatskih časnika su pritisak na Haag zbog Prlića i ostalih

Objavljeno

na

Spekulacije o navodnim istragama koje Sarajevo provodi nad časnicima HV-a i HVO-a samo su dio šireg plana čiji je cilj prebacivanje krivnje na branitelje i osloboditelje BiH: Hrvate koji su u četiri navrata spasili tu zemlju od propasti, kao i iskrivljivanje povijesti u režiji srpskih i bošnjačkih krugova, tvrdi u razgovoru za Dnevni list umirovljeni admiral i vojni strateg Davor Domazet Lošo, koji je jedan od glavnih planera vojno-redarstvenih operacija koje su dovele i do završetka rata na ovim prostorima.

[ad id=”68099″] Tematiku o navodnim istragama ovog je vikenda ponovno aktualizirao predsjednik Hrvatskog generalskog zbora, umirovljeni general Pavao Miljavac koji je naglasio kako već postoji primjer pozivanja hrvatskih časnika za svjedoke, ali i da postoje informacije o optužnicama protiv za sada nepoznatih osoba. Admiral Domazet slaže se s Miljavcem te tvrdi kako se hrvatski vojni arhiv ‘češlja’ i to sve u skladu s provedbom protokola između Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i Tužiteljstva BiH o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela, upozorivši kako se ovdje radi o najizravnijem narušavanju pravnog suvereniteta Hrvatske – članice EU-a i NATO saveza.

Svatko ima svoje razloge

Ovakav razvoj događaja, ističe Domazet, odgovara i srpskoj i bošnjačkoj strani, čije elite očito stoje u namjeri mijenjanja povijesnih činjenica, svaka zbog svojih razloga. Srpska politika na taj način želi prikazati, dodao je, kako je u BiH bio građanski rat, a ne agresija, a bošnjačka jer im ne odgovara činjenica da su zapravo Hrvati četiri puta spasili i obranili BiH.
U konačnici, najave o istragama protiv visokih hrvatskih časnika stvaraju i psihozu te su, sumnja Domazet, i moguća vrsta pritiska na Haaški tribunal uoči donošenja drugostupanjske presude šestorici bivših dužnosnika Herceg Bosne i HVO-a. Povijesne činjenice pak govore drukčije pa Domazet podsjeća kako je BiH prvi put spašena još 1991. kada je spriječeno izbijanje na liniju Virovitica – Karlovac – Karlobag, čime je praktično spašena i BiH.
Drugi put na proljeće 1992., kada je krenula otvorena agresija zatvaranjem kliješta od Kupresa, Livna i Tomislavgrada prema Splitu, odnosno dolinom Neretve. Da su se ona zatvorila, tada bi BiH šaptom pala, ali i trećina Hrvatske. Hrvatske snage su to zaustavile, napominje Domazet, te dalje tvrdi kako su treći put Hrvati spasili BiH pokrećući operaciju Zima 94 u vrijeme kada je Bihać bio pred padom. Tad su Britanci uz pomoć još nekih europskih država imali tezu da se Srbi proglase pobjednicima, no Hrvati su im, ističe, pomrsili plan i spriječili pad Bihaća. Četvrti put ponovno se spašava Bihaćka enklava te kroz akcije Ljeto i Oluja, ističe Domazet, spriječen je i novi genocid koji bi uslijedio nakon Srebrenice.

Nelogično ponašanje

Pored haaških presuda iz kojih je vidljivo tko je bio agresor u BiH, Domazet podsjeća kako se tijekom devedesetih godina radilo o jednom jedinstvenom ratištu Hrvatske i BiH, a ne dva rata. Srpska politika stoga kroz najave istraga protiv hrvatskih časnika želi promijeniti percepciju te im odgovara da se ide u smjeru sotoniziranja oslobodilačkih operacija, tim više što je presuda za generale Gotovinu i Markača pokazala kako je Oluja bila najčišća vojna akcija.
Logično je da srpska politika to želi poništiti, a i bošnjačka ima razlog jer su svjesni toga da su Hrvati obranili BiH, upozorio je Domazet, koji smatra kako je zbog toga i krenula priča o istragama protiv hrvatskih časnika, a što im je omogućilo i potpisivanje već spomenutog protokola od tri državna tužitelja. I dok ga ne čudi njihovo ponašanje, Domazet je zapanjen reakcijom hrvatskog državnog vrha i hrvatske politika koja je pristala da “BiH poziva naše visoke časnike da idu svjedočiti”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Željko Glasnović: Histerija u EU protiv Orbana

Objavljeno

na

Objavio

Kako se usuđuje pitati imena donatora nevladinih udruga??

Iz Bruxellesa stižu nove prijetnje za Mađarsku Viktora Orbana, kojeg je visoka birokracija Europske unije ponovno pozvala zbog zakona kojeg smatraju „prestrogim“ i kojim Mađarska „riskira da ugrozi temeljne slobode na kojima se temelji Europska unija“.

Sigurno se pitate što je opet učinio „diktator“ Viktor Orban? Zapravo ništa, ali se na udaru našao zbog novog mađarskog zakona koji nevladine organizacije obvezuje da otkriju imena svojih stranih financijera.

Najrazumniji potez vlasti bilo koje zemlje koja drži do svog suvereniteta i čijim novcem se na nacionalnom teritoriju promiču raznorazne ideje, od kojih neke nisu u skladu s nacionalnim interesima ovaj put Mađarske. Ali to je za Bruxelles „rizik da se ugroze temeljne slobode na kojima počiva Europska unija“.

Prema mađarskom zakonu, izvore bi morale navesti sve nevladine udruge koje dobivaju donacije veće od oko 1700 eura.

Cilj Orbanove vlade je znati koja tijela financiraju te organizacije, prvo zbog pitanja nacionalne sigurnosti, a drugo da bi mogle platiti porez, komentirao je Željko Glasnović

Orban: George Soros utječe na europsku politiku putem svoje mafijaške mreže

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Odbojno Sinčićevo vrijeđanje u Strasbourgu

Objavljeno

na

Objavio

Kao i većini u životu na selu obitelj mi je bila svetinja, pa ako je u njoj bilo svađa i nepodopština, selo za to nije trebalo znati, osobito ne presuđivati.

S odbojnošću koja proistječe iz takva odgoja doživio sam bjesomučni napad europarlamentarca Sinčića na premijera Plenkovića u Europskom parlamentu, i to zbog gotovo trivijalnog razloga – Vlada mu dvije godine nije odgovorila na neki upit.

Izvrijeđao je “sitnog prevaranta” Plenkovića i optužio ga za nepodnošljivu korupciju. Sinčić je to govorio za uši europarlamentaraca od kojih mnogi iz obzira prema svojoj državi nikad ne bi učinili što slično. A veseli li se hrvatska država takvom Sinčiću?

Rejting mu je stranke pao daleko ispod izbornog praga, na 2,1 posto, za što je uvelike i sam kriv jer je bio na čelu Živog zida dok je tonuo i dok su ga napuštali poznati članovi od koji su neki tvrdili da ga je Sinčićeva supruga pretvorila u privatno vlasništvo.

Kako bi osoba koja tako vodi stranku vodila Hrvatsku? Netko je u izvještaju iz Europskog parlamenta napisao “cirkus u Strasbourgu”, pa zamislite da je Plenković Sinčiću odgovorio na isti način i opisao pad Živog zida – kakav bi to tek hrvatski cirkus bio za europsku publiku!

Milan Ivkošić / Večernji list

Prodajući maglu i populizam do saborskog zastupnika i europarlamentarca

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari