Pratite nas

Komentar

Davor Domazet Lošo: Militantni liberalizam kao ideologija uništio je kršćanski identitet Europe

Objavljeno

na

Povodom najave Švedske o uvođenju vojnog roka upitali smo admirala Davora Domazeta Lošu za komentar. Zašto Švedska uvodi vojnu obvezu te treba li to učiniti i Hrvatska i druge europske države, pojasnio je za direktno.hr

Lošo kaže da nimalo ne iznenađuje uvođenje vojnog roka u Švedskoj ako se sagleda geopolitička situacija u svijetu i novo preslagivanje.

“Za geopolitičare potpuno je noramalna pojava uvođenje vojnog roka u pojedine države Europe”, rekao je.

Admiral objašnjava da je Europa postala slaba i da je izgubila svoj identitet, za što je okrivio militantni liberalizam.

“Militantni liberalizam kao ideologija uništio je kršćanski identitet Europe. Uništio je četiri glavne vrijednosti: samog čovjeka, obitelji, domovine i vjere”, rekao je i dodao da je to pokazala migrantska kriza, koja je bila programirana da se dotuče kršćanska Europa.

U kontekstu u kojem se Rusija pod vodstvom Putina digla i postala druga velesila po jakosti, u kojem SAD se mora repozicionirati naspram Kine, koja je treća najjača sila, Europa kao sedma po redu vojna sila, logično je da ona mora ojačati.

Obamina administracija dodatno je oslabila Europu, a Trumpov dolazak na vlast projektiran je tako da Amerika vrati svoj identitet, pojasnio je Lošo.

“U tom kontekstu Švedska nije slučajno najavila uvođenje vojnog roka. Kada je Trump prošle godine napad čovjeka u IKEI nazvao terorističkim, mediji ga nisu prenosili.

Svi mediji su šutjeli o tome da je nožem ubijena i majka i dijete, kao i o tome da je predsjednik švedske vlade bio zatrpan ogromnom količinom pisama u kojima su ljudi molili da se nešto poduzme”, rekao je admiral.

Nadalje je objasnio pravi razlog uvođenja vojnog roka, što nije ugroza od Rusije, jer ona ne postoji, budući da Švedska nije u NATO-u.

“Migranti koji su došli u Švedsku stvorili su svoje enklave u kojima Švedska kao država ne može primjenjivati svoje zakone. Primaju veću socijalnu pomoć nego oni koji su prije 40 godina došli.

Švedska vidi da joj prijeti ugroza iznutra od samih migranata. Njih će se rađati sve više, oni sami se neće promijeniti, islam će uhvatiti korijene, što prijeti identitetu Švedske”.

Radi se o postupku vraćanja identiteta Europe, ocijenio je Lošo, i dodao da mu je drago da je to počela Švedska, jedna od najsnažnijih socijalnih država u Europi koja i nije članica NATO-a. Hrvatska bi na tom tragu trebala slijediti Švedsku obzirom da se nalazi “na trusnom području geopolitičkog preslagivanja i BiH u susjedstvu, taj ekstremizam vidimo svaki dan. Ako to jedna Švedska čini, onda Hrvatska sigurno ima više razloga za to”, tvrdi admiral.

Lošo također smatra da je vrijeme unipolarnosti svijeta prošlo i da dolazi ponovno vrijeme nacionalnih država, no da to ne znači da će doći do nacionalizama, kako neki krivo tumače, i da će te države ići u rat.

“Nova geopolitička situacija je sasvim drukčija, a to je Europa sa svojim kršćanskim identitetom i snažnom svakom svojom državom i njezinom posebnošću. Različitost je je bogatstvo Europe i to se polako sada vraća.

Danas se nacionalna sigurnost ne mora ugrožavati vojnom silom, ima i asimetrične ugroze, nema više individualne, nego dolazi kolektivna obrana, ali posve jednog drugog tipa. Ne u smislu velikih vojnih saveza”, naglasio je.

Govoreći o vojnom roku kod nas i prijedlogu Predsjednice istog, Lošo je kazao da je mjesec dana vojnog roka malo neozbiljno te da je gotovo siguran da neće biti toliko. On smatra da je potpuno pogrešno ako Predsjednica smatra da je to dovoljno i nudi svoju verziju.

Prema njemu, trajao bi tri mjeseca. Umjesto vojarni predlaže kampove koji će se ljeti nalaziti na moru i imati funkciju zaštite od požara, a zimi u područjima snijega, gdje će isto imati svoju funkciju.

“Bit će to tri mjeseca intenzivne obuke bez odlaska doma i bez priziva savjesti. Bez puške da, ali će oni s prizivom savjesti nešto drugo raditi na vojnoj obuci”, zaključio je admiral.

> Nevjerojatno mi je da je ovo Švedska u 21. stoljeću

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Oglasi

Komentari