Connect with us

Komentar

Davor Domazet-Lošo: Ne uzdati se samo u NATO, vratiti vojni rok radi sigurnosti i ponosa!

Objavljeno

on

Ako se milijarde daju udrugama koje rade protiv Hrvatske, onda bi se našlo i za služenje vojnog roka. Treba odgajati zdravu, a ne bolesnu naciju, poručuje Domazet

Informacija da će hrvatska predsjednica, Kolinda Grabar Kitarović, nastojati ponovno uvesti obvezni vojni rok u Hrvatskoj te da ju u toj odluci podržavaju i Sjedinjene američke države, izazvala je veliku pozornost i brojne komentare u hrvatskoj javnosti piše Direktno.hr

Povratak obveznog vojnog roka aktualiziran je, da podsjetimo, u predizbornoj kampanji, kada se za njegovo ponovno uvođenje zalagala Kolinda Grabar-Kitarović. Tada je aktualna predsjednica upozorila na vrlo loše stanje sustava nacionalne sigurnosti i obrane te je obavezni vojni rok ponudila kao jednu od mjera kojima bi se to stanje popravilo.

Treba li Hrvatska imati svoju vojsku neovisno o NATO savezu, bi li se Hrvatska, kakva je danas, mogla obraniti u slučaju eventualne agresije, odnosno trebamo li vratiti obvezni vojni rok, upitali smo vojnog analitičar te bivšeg načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, admirala Davora Domazeta-Lošu.

Dovoljno je tri mjeseca intenzivne obuke

”Apsolutno! Nepostojanje redovite vojske najveći je današnji problem, poglavito Hrvatske – koja se nalazi na važnom strateškom položaju, na prvim vratima Euroazije. Služenje vojnog roka ne bi trebalo biti duže od tri mjeseca, s tim da bi za mladiće to trebalo biti obavezno, a za djevojke dobrovoljno. Osim mogućih vojnih ugroza, danas imamo i asimetrične ugroze: od mogućeg terorizma, do elementarnih nepogoda. A profesionalne vojske izgubile su identitet, jer to više nisu nacionalne, već plaćeničke vojske koje često rade za multinacionalne kompanije. Kada je u pitanju hrvatska država, bitan je i nacionalni identitet te vojske. Hrvatska se još bori za svoj identitet. Imali smo pobjednički identitet, ali smo ga zapustili”, ističe Domazet, pa pojašnjava da bi bilo dobro, prema njegovu mišljenju, da mladi ljudi na početku odrastanja dobiju bar malo stege te da se naviknu na rano ustajanje i red kojega vojska podrazumijeva.

”Javljaju mi se mnoge majke i očevi, koji pitaju zašto smo ukinuli vojni rok, pa pojašnjavaju da im sinovi ne znaju s koje strane Sunce izlazi, jer spavaju do popodne… Ročnici bi od proljeća do jeseni mogli boraviti u prirodi, pogotovo na obali te tako sudjelovati u prevenciji od požara na Jadranu. Vrlo je važno, osim toga, da mladići prisegnu svojoj državi. Namjerno se zadnjih godina proizvodi otuđenje od domovine. Mislim da bi tri mjeseca intenzivne obuke bilo dovoljno, a i ne bi previše stajalo. Više od toga bilo bi skupo. Vojnici bi mogli biti organizirani u više modula raspoređenih duž obale, ali i u unutrašnjosti te bi mogli djelovati preventivno u slučaju požara, poplava ili drugih nepogoda. Vojnici koji bi se kroz obuku pokazali najboljima, mogli bi nastaviti vojnu karijeru u profesionalnoj vojsci. To bi bila najbolja selekcija”, dodaje admiral Domazet.

Ne znamo kako će NATO izgledati za deset godina

Poručuje potom da se ne smijemo samo uzdati u NATO savez.

”Nije NATO za sva vremena. Ne znamo kako će NATO savez izgledati za deset ili dvadeset godina. Moramo imati svoju vojsku, nevezano za savez. Jer ako se sam o sebi ne brineš i ako stalno očekuješ pomoć drugih, obično stradaš. Tako je i s državama. Danas, nažalost, nemamo ništa, osim imena Hrvatske vojske. I ne treba za današnju situaciju kriviti samo Mesića i Josipovića, koji su bili vrhovni zapovjednici Oružanih snaga za vrijeme kada se Hrvatska vojska urušavala. Ne zaboravimo da je Sanader ukinuo obavezni vojni rok. Ni njega ne treba amnestirati”, podvlači vojni analitičar i bivši načelnik Glavnog stožera.

Davor Domazet smatra da prenamjena bivših vojarni nije nepremostivi problem.

”Ima odgovarajućih objekata koliko hoćete. Puno je praznog prostora, a ročnici bi, uostalom, mogli biti i u šatorima. Ako mogu invalidi, onda mogu i mladići od 18 godina. Ponovno uvođenje vojnog roka važno je i zbog čuvanja pobjedničkog duha u Oružanim snagama. Za tu svrhu našlo bi se novca. Ako se milijarde daju udrugama koje rade protiv Hrvatske, onda bi se našlo i za služenje vojnog roka hrvatskih ročnika. Treba odgajati zdravu, a ne bolesnu naciju”, zaključuje Domazet.

[ad id=”40551″]

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari