Pratite nas

Istaknuto

Davor Domazet Lošo odgovorio Milanoviću: Danas u Europi nitko nije siguran, pa tako ni Hrvatska!

Objavljeno

na

“U našim medijima nitko nije prenio vijest o tome kako je francuski predsjednik Hollande poslao zračne snage kako bi bombardirali tri naftna postrojenja u istočnoj Siriji koje su pod nadzorom ISIL-a”, navodi Domazet Lošo informacije koje svakako potvrđuju povezanost terorističkih napada s francuskim akcijama na istoku.

[ad id=”68099″]

U nizu terorističkih napada koji su sinoć pogodili Pariz stradalo je najmanje 128 ljudi, a Islamska država preuzela je odgovornost za krvave pohode, prenosi dnevno.hr

Kako je riječ o napadima na zemlju koja je suosnivač koalicije za borbu protiv terorizma i zajedno s Amerikancima izvodi udare na Islamsku državu, neupitna je činjenica da su stravični napadi povezani s francuskim intervencijama u Siriji.

Umirovljeni admiral Davor Domazet Lošo za naš se portal osvrnuo na sinoćnje napade u francuskoj prijestolnici i istaknuo kako bi početak krvavih terorističkih napada trebalo potražiti u dalekoj 1789. godini, odnosno od početka Francuske revolucije. “Od tada seže rat, odnosno uništavanje katoličanstva i katoličkog identiteta Europe, a Francuska je tada prestala biti ono što je bila – svjetska velesila”, navodi admiral Lošo i pojašnjava da je Europa i europska civilizacija nastala na kršćanskom identitetu te da je iz tog identiteta danas izraslo sve, od znanosti, preko kulture pa do morala i etike.

“Na događaje je svakako utjecala i politika Anglosaksonaca koji su 21. stoljeće proglasili američkim stoljećem”, navodi umirovljeni admiral koji se osvrnuo i na likvidaciju Gadafija, u čemu je sudjelovala i Francuska. “Ona je, između ostalih, Gadafiju dugovala više od 400 milijardi dolara. U našim medijima nitko nije prenio vijest kako je francuski predsjednik Hollande poslao zračne snage kako bi bombardirali prije tri naftna postrojenja u istočnoj Siriji koja su pod nadzorom ISIL-a”, navodi Lošo informacije koje svakako potvrđuju povezanost terorističkih napada s francuskim akcijama na istoku. “Što god mislili o predsjedniku Basharu al-Assadu, on je legitimno izabran predsjednik”, nastavlja Lošo.

“Ovo se ne događa slučajno i napadi su ono što čeka Europu ako se ne otrijezni od svoje bahatosti i uspavanosti”, smatra umirovljeni general koji se ujedno osvrće i na trenutnu migrantsku krizu koja pogađa kršćansku Europu. “Jedini koji je shvatio opasnost jest mađarski premijer Orban, a pridružuju mu se i Slovenija, Austrija i Njemačka. Drugim riječima, Europi prijeti potpuno uništenje kršćanskog identiteta,a za to je kriv isključivo militantni liberalizam koji je najgora ideologija što se mogla pojaviti, a nastala je upravo na području Europe.

Admiral Lošo osvrnuo se i na postupke i propuste hrvatske Vlade u migrantskoj krizi koja je pogodila Europu, ali i Hrvatsku. “Hrvatski narod trenutno je potpuno zbunjen, Vlada nije htjela razgovarati, premijer se posvađao sa svima dok su se ostale države dogovorile i podigle ograde i time  Hrvatsku vratile na zapadni Balkan i novu Jugoslaviju”, navodi on.

Kao rješenje trenutne situacije Lošo navodi: “Žurno bi se trebalo sjesti i napraviti stožer sa sjedištem u Zagrebu koji bi tvorili gradovi Budimpešta, Beč, Ljubljana, Zagreb i Berlin kako bi se hitno našao odgovor na ovo što se događa. Ovo je asimetrijski rat i protiv njega se ne može boriti simetrijom, to ne funkcionira, to su dva različita svijeta”, ističe Lošo. “To bi značilo da svaka država, s obzirom na svoje posebnosti, poduzme mjere za zaštitu nacionalnih interesa, a zatim svi zajedno to usklađuju u zajedničku cjelinu. Samo se tako može riješiti problem jer ovo što se danas događa u Parizu, već sutra se može dogoditi u bilo kojem drugom gradu”, nastavlja on.

“U ovome trenutku bi se žurno trebala sastaviti Vlada, osvrće se Lošo i na trenutačnu situaciju na hrvatskoj političkoj sceni i smatra kako je SDP-ova koalicija “debelo poražena”. “Predsjednik Domoljubne koalicije i predsjednik MOST-a trebali bi žurno sjesti i jasno obznaniti da se kreće u formiranje navedenoga stožera”, smatra on.

“Temeljni zaključak je da je Europa sama sebi kriva jer još od vremena Francuske revolucije ona uništava svoj kršćanski identitet, to je ključ priče”, ističe Lošo i situaciju u svijetu danas u mnogočemu uspoređuje s “predvečerjem Prvoga svjetskoga rata”, od čega je prošlo više od stotinu godina.

Na pitanje kako komentira današnju konferenciju premijera Milanovića koji je hrvatskim građanima poručio da su sigurni i zaštićeni, admiral Domazet Lošo istaknuo je da ne dijeli Milanovićevo stajalište i jasno mu poručuje: “Nitko u Europi u ovim trenutcima nije siguran, pa tako ni Europa!”

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Istaknuto

Tko je Božo Kožul – zapovjednik “Tigrova”?

Objavljeno

na

Objavio

Prva gardijska brigada Hrvatske vojske “Tigrovi” obilježila je 27. obljetnicu svog ustroja prigodnom svečanosti u vojarni “Croatia” na kojoj je istaknuto da su pripadnici “Tigrova” dali veliki doprinos u Domovinskom ratu te da je obaveza društva čuvati uspomenu na tu borbenu postrojbu u kojoj je tijekom rata poginulo 367 pripadnika, a njih šest još se vode kao nestali.

Na obilježavanju obljetnice prisustvovao je i posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, zapovjednik „Tigrova“.

Stožerni brigadir Božo Kožul u “Tigrove” je stupio 5. kolovoza 1990., a general Janko Bobetko imenovao ga je pukovnikom u 21. godini. S 27 godina postao je zapovjednik 1. gardijske brigade, a 2001. godine je umirovljen.

Kožul je svojevremeno govorio kako branitelji u vrijeme naoružanja nisu imali gotovo ništa, tek ono što su naslijedili u Rakitju. “Nije bilo vremena zapovijedati, nešto planirati, sve je bilo stvar dogovora”, rekao je te istaknuo kako su ratovali neiskusni i neškolovani momci protiv oficira JNA.

“1991. godine je važna jer smo bili neslomljivi, dečki su imali veliki duh i domoljublje, vladalo je zajedništvo. Bez 1991. godine, ne bi bilo ni Oluje. Tada je odnos snaga bio 5:1 u korist neprijateljske vojske, dok je za vrijeme Oluje bilo obrnuto”, ocijenio je Kožul.

Božo Kožul umirovljeni je stožerni brigadir, rodom iz Širokog Brijega. Tijekom ratnih godina zapovijedao je 2. i 3. bojnom do samoga kraja, da bi 1995. preuzeo dužnost načelnika Odsjeka za operativno-nastavne poslove sve do 1997. godine, piše Narod.hr

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Istaknuto

5. studenog 1990. – Osnovana 1. gardijska brigada “Tigrovi”

Objavljeno

na

Objavio

Na današnji dan 1990. godine formirana je Jedinica za posebne namjene MUP-a Republike Hrvatske u Rakitju, koja je kasnije prerasla u 1. gardijsku brigadu “Tigrove”.

Bila je formirana od dragovoljaca i dijelova Hrvatske policije. U prvoj fazi svoga djelovanja, kao Jedinica za posebne namjene MUP-a “Rakitje”, izvršavali su delikatne vojno-redarstvene zadaće.

Iza njih su ostale briljantno provedene akcije poput hvatanja Arkana i drugih terorista.

U suradnji sa drugim jedninicama za posebne namjene MUP-a RH proveli su povijesnu akciju na Plitvicama koja je u historiografiji zapamčena kao “Krvavi Uskrs”.

Daljnjim rastom snaga i postupnim formiranjem Hrvatske vojske uvjetovanim stupnjem agresije na Republiku Hrvatsku, “Tigrovi” postaju 1. A brigada ZNG-a, koju čini šest bataljuna (bojni).

Tada su se bojne nazivale prema bazama ili kodnim nazivima i to: 1. bojna-Vrapče (ćukovi), 2. bojna-Rakitje (kosovi), 3. bojna-Pionirac, po Pionirskom gradu (žune), 4. bojna -Kumrovec pa Petruševac (gavranovi), 5. bojna -Vinica kod Varaždina (oblaci) i 6. bojna – Tomislavac po planinarskom domu na Sljemenu (orlovi).

Tijekom ljeta 1991. godine, dio “Tigrova” držao je položaje u Novim Čakovcima, Vukovaru, Dalju, Erdutu, Iloku, Đeletovcima i Tenji.

Tijekom 1991. godine “Tigrovi” su sudjelovali i u borbama na novogradiškom i novljanskom ratištu, te su spriječili namjere banjalučkog da se spoji s bjelovarskim korpusom JNA. Štoviše u operaciji “Orkan ’91” brigada je imala zapaženu ulogu u oslobađanju okupiranog područja. Sredinom 1992. godine brigada je poslana u deblokadu opkoljenog Dubrovnika.

Sve zadatke uspješno su obavili i najjužniji dio Hrvatske je potpuno oslobođen do kraja godine. Godine 1993. dijelovi brigade sudjeluju u operaciji “Maselnica”, a 1994. godine brigada je uglavnom neaktivna te je taj period provela u treningu i opremanju.

Ipak ta godina ostat će upamćena kao ona u kojoj je život izgubio jedan od simbola “Tigrova” – heroj Domovinskog rata Damir Tomljanović Gavran. U operaciji “Bljesak”, “Tigrovi” su bljesnuli na njima poznatom terenu zapadne Slavonije, a kruna njihova djelovanja bila je operacija “Oluja”.

Važno je napomenuti činjenicu koja se se često zaboravlja, a to je da je brigada sudjelovala i u ratnim operacijama u BiH, od operacije “Ljeto ’95” do “Južni potez“. Tijekom Domovinskog rata ime i važnost “Tigrova” gradilo je oko 11 tisuća pripadnika.

U ratnim akcijama Domovinskog rata poginulo je 367 pripadnika Tigrova dok je 1711 ranjeno, a 201 pripadnik je prošao torture logora. Šestorica se još uvijek vode kao nestali, piše vojna povijest

 

Ministar Krstičević čestitao obljetnicu Tigrovima

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari