Connect with us

Komentar

Davor Domazet Lošo: Oni koji su planirali vojni puč, planirali su da ne uspije

Published

on

Admiral u mirovini Davor Domazet Lošo komentirao je za direktno.hr pokušaj vojnog puča u Turskoj u kojem je ubijeno preko 265 ljudi od kojih je 104 urotnika ili njihovih simpatizera, a ostalih 161 su pripadnici lojalne policije, vojske i civili, a ranjeno je 1140 ljudi. Ističe da sama riječ pokušaj govori da je planirano da ne uspije.

[ad id=”93788″]

“Oni koji su planirali vojni puč, planirali su da ne uspije, vojska je po hijerhiji najorganiziranija i kad ona nešto planira to mora uspjeti. Po svim pokazateljima, to je izvedeno travljavo, što znači da je i bilo planirano da bude traljavo”, kazao je admiral Lošo.

Istaknuo je da se vidi kome to odgovara, a da bi došli do odgovora što je taj puč bio, mora se počći od toga kome koristi i kome šteti.

“Svi analitičari, koji malo razmišljaju, kažu da koristi Erdoganu, a on je i sam izjavio da je to ‘Božji dar’. Zamislite, Božji dar u kojem ima na stotine mrtvih ljudi. Nedvojbeno je da to odgovara režimu u Turskoj, točnije Erdoganu i on će sada krenuti u obračun sa svima onima koji su mu bili na neki način oporba. To je opet u duhu one strategije Turske koja je usvojena i službena, to je strateška dubina jer stoji da treba obnoviti u Osmansko Carstvo”, rekao je.

Navodi da postoje naznake ili analize koje govore da je to vraćanje Ataturka, odnosno ‘kemalizma’, odnosno sekularne države.

“Ne zaboravimo da Kemal Ataturk uopće nije bio Turčin nego je bio Kurd, on je bio mason. Prema tome, turska sekularna država je masonska tvorevina, a ova se Turska nova zasniva na Islamu kao vjeri. Nedvojbeno je da ovo odgovara režimu i uopće ne treba biti iznenađenje da iza toga stoji upravo aktualni turski režim da bi mogao učvrstiti svoju vlast, očistiti sve i nastaviti u ostvarivanju ove strateške zamisli u obnovi Otomanskoga carstva”, jasan je bio Lošo.

Pogrešna geopolitika

“U ovome trenutku kada Erdogan očisti, Turska će imati samo dvije opcije. Jedna je opcija, odnosno mogućnost ili namjera, da će krenuti u vrlo oštri radikalizam u provođenju regionalne sile u ostvarivanju ciljeva postavljenih iz strateške dubine. U tom slučaju on može doći u sukob s Rusijom, ali je ova druga inačica, po meni vjerojatnija, da će on (Erdogan) ostvarivati te ciljeve u suglasju ili u nekakvom razumijevanju s Rusijom, a to znači da će doći u sukob sa SAD-om, kao do jučer njegovim glavnim strateškim partnerom. Vidimo i sad da su zaoštreni odnosi Ankara-Washington. Dakle, to su dva smjera u kojima će krenuti Turska politika, u svakom slučaju ona će se odraziti i na ova područja, poglavito na područje BiH, a s tim i na geopolitiku Hrvatske”, rekao je admiral Lošo.

Upitan o analizama da iza pokušaja vojnog puča stoji sam Erdogan, ponovio je da je činjenično vidljivo.

“Najveći dokaz tome je njegova izjava da je to ‘Božji dar’. Zamislite riječi ‘Božji dar’ u kojem su ubijeni na stotine ljudi. Sama riječ ta, to je jedno, drugo već samo optuživanje klerika u Americi je imbecilno. Odnosno, da se htjelo taj bi udar uspio, Erdogan ne bi ni znao. Ako je njegov interes da učvrsti vlast – a jest, i da očisti sve što mu je na neki način bila oporba prema njegovom sultanizmu, jer je on u biti sada postao sultan, pod plaštem pseudodemokracije koja ima tamo”.

Ističe da će ta strateška dubina imati itekakav odjek na zapadu, sve do Jadrana, odnosno do Slovačke.

“To je ključ svega, a središte će biti BiH. Podsjećam kad je dolazio u posjet predsjednici, rekao je jasno da su Osmanska stoljeća Balkana divna priča i sad je treba obnoviti. Jasnije od te rečenice ne može biti. Oni idu kapitalom, vidite da kupuju sve. Ovaj nesretni bivši predsjednik Vlade nije znao što radi, on prodaje sve marine Turskoj. To je veleizdaja. On ima namjeru dati pola Like da se spoji s Gračacem dole od Bihaća, tobože da uzgajaju ovce jer mi ne znamo kako se to radi”, zaključio je Lošo i dodao sarkastično: “Zamislite da ja kao Dalmatinac ne znam da ‘delma’ na ilirski znači ‘ovca'”.

facebook komentari

Advertisement
Comments

Komentar

Hrvatski aglomerat zbunjenih uhljeba (HAZU) održao je nekakvu tribinu o radu haškog suda.

Published

on

By

Hrvatski aglomerat zbunjenih uhljeba (HAZU) održao je nekakvu tribinu o radu haškog suda. Mene nisu zvali jer ja o tome nemam pojma. Čičak će im objasniti o čemu je riječ.

Budući da mi je otelo stranicu koja je pala prva nakon presude, sad ne mogu dokazati da sam godinu dana prije, mjesec dana prije, sedam dana prije i dan prije presude Šešelju tvrdio da će ta presuda biti oslobađajuća, kao ni da se dva dana nakon te presude u ime HAZU-a pred kamerama pojavio neki lik nepočešljanih obrva koji se zove Zvonko Kusić i koji je izjavio kako je “Akademija zatečena i iznenađena presudom Šešelju”.

Vesna Alaburić rekla je da kad je vidjela optužnicu protiv Petkovića 2004.- godine shvatila da sve što je do tad studirala i naučila o pravu može zataknuti za šešir. U toj, najpametnijoj rečenici koja je izrečena na tom skupu krije se tajna zašto neki laik na području prava poput mene može o predmetnoj temi imati više znanja nego kompletna hrvatska odvjetnička komora zajedno. Naime, ja sam se tih iluzija rješio još prije Alaburićke, a u tu zabludu vjeruju valjda samo još Anto Nobilo i Luka Mišetić.

Doktor Dereničnović koji me ubrzanim ritmom pokušava stići je na dobrom putu, ali ja sam odavno shvatio da za shvatiti rad tog suda, prvo se mora pročitati Statut, pa pravila, i da je to temelj, a nakon toga se do detalja treba proučiti predmete za koje sam uvjeren da većina sudionika ove tribine uopće nije čula, a to su Tadić, Aleksovski, Čelebić, Kunarac, Krnojelac, Brđanin i Blaškić. Ako ti te predmete nisi proučio do u detalje ti nemaš što raspravljati o haškom, sudu. Ja sam osim ovih 7 do u detalje proučio i Gotovina, Naletilić-Martinović, Kordić, Šestorka, Hadžihasanović-Kubura, Delić, Halilović dobro poznam slučaj Šešelj, a bolje od ostalih sam upoznat i s Plavšić, Krajišnik, Kaadžić, Mladić, Stanišić-Simatović i Orić.

Višnja Starešina rekla je kako se Nobilo nije žalio presude Blaškiću o međunarodnom oružanom sukobu, ali taj podatak sam ja iskopao i uklopio ga u priču koja od početka do kraja argumentirano drži vodu. Uglavnom, ono što je pametno izrečeno na tom skupu prepisano je od mene.
Na kraju, javlja se besramni Čičak i kaže:

“Upitao je što su hrvatski ministri pravosuđa u 18 godina, nakon prvostupanjske presude Tihomiru Blaškiću, učinili da se umanji teza o međunarodnoj upletenosti Hrvatske u ratni sukob u BiH.”

Uzevši u obzir neoborivu činjenicu da je upravo Ivan Zvonimir Čičak 11. kolovoza 1997. godine u Feralu, a sinkronizirano s Dobroslavom Paragom koji istu stvar ponavlja dan kasnije u Novom listu, najavio “tonske zapise iz Karađorđeva kao konačni i krunski dokaz da su Tuđman i Milošević djeliti BiH” te da su on i Paraga izjavili da su “te trake već na putu za Haag”, i da “postoji jedan hrvatski general koji će ptvrditi autentičnost tih traka”, a isto tako uzevši u obzir neoborivu činjenicu da se te trake kao ni taj fantomski general nikad nisu pojavili pred haškim sudom, nameće se zaključak kako su Ministri pravosuđa ne samo od prvostupanjske presude Blaškiću 2000. godine, nego od 11. koovoza 1997. vršili pritisak na Hrvatsku poštu da prolongira slanje “inkriminirajućih vrpci” u Haag, a iste do samog kraja rada hašklog tribunala u isti nikad nisu stigle.
I takav netko drži govore pred nečim što se sebe usudi nazvati akademijom?

Nisam slučajno nakon presude i hrabrog i moralnog čina najvećeg hrvatskog generala Slobodana Praljka stavio onu pjesmu od Doris Dragović u kojoj je ključni stih “Bog neka čuva moju Hrvatsku”.

Jer, nama samo Bog može pomoći, mi više vlastiti snagama ne možemo ništa osim utapati se sve dublje i dublje..

Predrag Nebihi

facebook komentari

Continue Reading

Komentar

Milijan Brkić: BOKELJSKU MORNARICU JE STVORIO, BAŠTINIO I ČUVAO HRVATSKI NAROD

Published

on

By

Foto: Milijan Brkić / fb

Jučer sam se u Hrvatskom saboru sastao s Adrijanom Vuksanovićem, zastupnikom Hrvatske građanske inicijative (HGI) u Skupštini Crne Gore.

Razgovarali smo o aktualnim političkim temama te uvjetima života Hrvata kojih u Crnoj Gori živi 6021 ili 0,97 posto od ukupnog stanovništva.

Posebno smo se dotaknuli tijeka događaja oko pitanja Bokeljske mornarice koja je stara 1209 godina. Usuglasili smo se kako je u duhu dobrosusjedskih odnosa potrebno priznati povijesne činjenice prigodom nominacije Bokeljske mornarice na UNESCO-voj listi zaštićene kulturne baštine i spomenuti ime hrvatskog naroda koji je stvarao, baštinio i čuvao ovu značajnu instituciju.

Sve drugo bi bilo nepravedno prema prošlosti u kojoj su Hrvati dali značajan doprinos u obnovi i obrani crnogorske državnosti, uz istodobno očuvanje hrvatske kulture, tradicije, identiteta i svega onoga što naš narod je.

Iskazao sam punu potporu nastojanju cijele hrvatske zajednice i njenih političkih predstavnika u rješavanju ovog problema, posebno uzimajući u obzir stav katoličke crkve, koja je oduvijek bila duhovni čuvar našeg hrvatskog naroda.

Foto: Milijan Brkić / fb

Foto: Milijan Brkić / fb

 

facebook komentari

Continue Reading