Pratite nas

Istaknuto

Davor Domazet Lošo: U tijeku je rat protiv države Hrvatske!

Objavljeno

na

Prozivam Hrvatsku Vladu koja je trebala biti spremna za ovo. Sve su snage hrvatske trebale biti raspoređene

Požari gutaju Dalmaciju. Gore kuće, vatra se približila i samome Splitu. Ima i mrtvih, gore hrvatski maslinici gori sav trud hrvatskih ljudi kao i prirodne ljepote. Nakon požara nastupa pustoš jer vatra gazi sve ispred sebe. Vatrogasci daju sve od sebe, mještani također, ali vrijeme je da se zapitamo je li baš slučajno sve ovo što se događa, ne samo danas nego svake godine u jeku turističke sezone? Je li hrvatska trebala biti spremna? Jesu li ovo podmetnuti požari? Na ta pitanja za dnevno.hr pokušao je odgovoriti hrvatski admiral Davor Domazet Lošo koji je u svojim odgovorima posve jasan i kaže: Hrvatska treba vrisnuti jer se protiv Hrvatske trenutno vodi asimetričan rat.

Prvo pitanje koje morate postaviti je : Što točno gori? Gori Boga Kotarska, gori Hercegovina i gori Dalmacija. To ne može biti slučajno, kaže nam admiral Lošo koji dodaje:  I to baš u vrijeme kada se po prognozama može znati da je tijeku bura koja puše već četiri dana. Dakle, to je tipičan primjer asimetričnog rata protiv Hrvatske.

To je rat bez vojnika, bez početka bez bojišnice i bez bitke ali je ipak rat zato što se osvaja, u ovom slučaju ugrožava, jedno određeno područje. Od Boke Koratske koju još zovu – nevista Jadrana gdje obitavaju Hrvati, Hercegovina u kojoj su Hrvati i Dalmacija, kaže nam Lošo koji razotkriva i strategiju rata: Ako nema Hercegovine i Dalmacije nemate Hrvatske,- tvrdi Domazet Lošo koji je prozvao Vladu Republike Hrvatske koja je mogla biti spremna na sve ovo ali nije, jer se Vlada, kako kaže Domazet Lošo otišla radije pokloniti agresorima nego obraniti domovinu!

Vlada ne poduzima ništa. Zapravo, u isto vrijeme oni uhićuju hrvatskog generala Ivana Bobetka pred operaciju Oluja. To je ratno stanje države Hrvatske i naši dušmani nisu neki vanjski nego su unutar države – jasan je admiral Lošo koji je siguran da su brojni požari podmetnuti: Ti požari  su podmetnuti.

Mogu oni pričati što hoće ali tu nema dvojebe – tvrdi Domazet Lošo koji na pitanje: Kome je u interesu da Hrvatska gori, odgovara: To je u interesu dušmanima Republike Hrvatske koji našu državu žele uništiti. Jugoslavenima. Kad nas nisu mogli u ratu uništiti sad nas žele uništiti asimetričnim ratom. Oni koji se ne mire sa samostalnom državom Hrvatskom obranjenom u Domovinskom ratu – njima je u interesu da Hrvatska gori, jer su požari jedan od oblika asimetričnog rata,- tvrdi Lošo i dodaje:

Prozivam Hrvatsku Vladu koja je trebala biti spremna za ovo. Sve su snage hrvatske trebale biti raspoređene, trebali su pratiti meteorologiju i biti spremni. Ali oni su umjesto obrane Domovine  odlučili da je važnije da se predsjednik vlade pokloni svojim agresorima u Ljubljani i u Trstu.

Slovenija je napravila pseudopravnu agresiju na Hrvatsku i tu imate dva agresora: jedan je Ljubljana a drugi agresor je Europska komisija. I Predsjednik Vlade umjesto da se brine za sigurnost Hrvatske,  otišao je pokloniti jednima i drugima. I to mu nije dovoljno nego odlazi i  u Trst gdje se stvara nova Jugoslavija.

Koliko god vam se činilo da su ovi slučajevi neovisni, činjenica je da su svi ovi slučajevi ovisni jer se i požarima i pseudopravnom agresijom pokušava uništiti suverenitet Hrvatske. Sve je povezano, od uhićenja generala Ivana Bebetka, preko koncesija, do arbitraže pa i ovih požara. Ovo što Plenković radi nije se usudio raditi ni Josipović, jasan je Domazet Lošo koji Plenkoviću poručuje: – Gdje si sad, presvuci se i idi dolje s ljudima gasiti požar.

Jedina svijetla točka, prema mišljenju Domazeta Loše je ministar Krstičević koji nažalost ne može sam učiniti ništa sam protiv rata koji se vodi u ovom trenutku protiv svih Hrvata.

Danas trebamo vrisnuti do neba dok još imamo vremena vrisnuti – zaključio je Domazet Lošo razgovor za dnevno.hr

Damir Krstičević: Raketna baza u Žrnovnici je okružena vatrom, ali vjerujem da ćemo je obraniti

facebook komentari

Istaknuto

Tko je Božo Kožul – zapovjednik “Tigrova”?

Objavljeno

na

Objavio

Prva gardijska brigada Hrvatske vojske “Tigrovi” obilježila je 27. obljetnicu svog ustroja prigodnom svečanosti u vojarni “Croatia” na kojoj je istaknuto da su pripadnici “Tigrova” dali veliki doprinos u Domovinskom ratu te da je obaveza društva čuvati uspomenu na tu borbenu postrojbu u kojoj je tijekom rata poginulo 367 pripadnika, a njih šest još se vode kao nestali.

Na obilježavanju obljetnice prisustvovao je i posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, zapovjednik „Tigrova“.

Stožerni brigadir Božo Kožul u “Tigrove” je stupio 5. kolovoza 1990., a general Janko Bobetko imenovao ga je pukovnikom u 21. godini. S 27 godina postao je zapovjednik 1. gardijske brigade, a 2001. godine je umirovljen.

Kožul je svojevremeno govorio kako branitelji u vrijeme naoružanja nisu imali gotovo ništa, tek ono što su naslijedili u Rakitju. “Nije bilo vremena zapovijedati, nešto planirati, sve je bilo stvar dogovora”, rekao je te istaknuo kako su ratovali neiskusni i neškolovani momci protiv oficira JNA.

“1991. godine je važna jer smo bili neslomljivi, dečki su imali veliki duh i domoljublje, vladalo je zajedništvo. Bez 1991. godine, ne bi bilo ni Oluje. Tada je odnos snaga bio 5:1 u korist neprijateljske vojske, dok je za vrijeme Oluje bilo obrnuto”, ocijenio je Kožul.

Božo Kožul umirovljeni je stožerni brigadir, rodom iz Širokog Brijega. Tijekom ratnih godina zapovijedao je 2. i 3. bojnom do samoga kraja, da bi 1995. preuzeo dužnost načelnika Odsjeka za operativno-nastavne poslove sve do 1997. godine, piše Narod.hr

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Istaknuto

5. studenog 1990. – Osnovana 1. gardijska brigada “Tigrovi”

Objavljeno

na

Objavio

Na današnji dan 1990. godine formirana je Jedinica za posebne namjene MUP-a Republike Hrvatske u Rakitju, koja je kasnije prerasla u 1. gardijsku brigadu “Tigrove”.

Bila je formirana od dragovoljaca i dijelova Hrvatske policije. U prvoj fazi svoga djelovanja, kao Jedinica za posebne namjene MUP-a “Rakitje”, izvršavali su delikatne vojno-redarstvene zadaće.

Iza njih su ostale briljantno provedene akcije poput hvatanja Arkana i drugih terorista.

U suradnji sa drugim jedninicama za posebne namjene MUP-a RH proveli su povijesnu akciju na Plitvicama koja je u historiografiji zapamčena kao “Krvavi Uskrs”.

Daljnjim rastom snaga i postupnim formiranjem Hrvatske vojske uvjetovanim stupnjem agresije na Republiku Hrvatsku, “Tigrovi” postaju 1. A brigada ZNG-a, koju čini šest bataljuna (bojni).

Tada su se bojne nazivale prema bazama ili kodnim nazivima i to: 1. bojna-Vrapče (ćukovi), 2. bojna-Rakitje (kosovi), 3. bojna-Pionirac, po Pionirskom gradu (žune), 4. bojna -Kumrovec pa Petruševac (gavranovi), 5. bojna -Vinica kod Varaždina (oblaci) i 6. bojna – Tomislavac po planinarskom domu na Sljemenu (orlovi).

Tijekom ljeta 1991. godine, dio “Tigrova” držao je položaje u Novim Čakovcima, Vukovaru, Dalju, Erdutu, Iloku, Đeletovcima i Tenji.

Tijekom 1991. godine “Tigrovi” su sudjelovali i u borbama na novogradiškom i novljanskom ratištu, te su spriječili namjere banjalučkog da se spoji s bjelovarskim korpusom JNA. Štoviše u operaciji “Orkan ’91” brigada je imala zapaženu ulogu u oslobađanju okupiranog područja. Sredinom 1992. godine brigada je poslana u deblokadu opkoljenog Dubrovnika.

Sve zadatke uspješno su obavili i najjužniji dio Hrvatske je potpuno oslobođen do kraja godine. Godine 1993. dijelovi brigade sudjeluju u operaciji “Maselnica”, a 1994. godine brigada je uglavnom neaktivna te je taj period provela u treningu i opremanju.

Ipak ta godina ostat će upamćena kao ona u kojoj je život izgubio jedan od simbola “Tigrova” – heroj Domovinskog rata Damir Tomljanović Gavran. U operaciji “Bljesak”, “Tigrovi” su bljesnuli na njima poznatom terenu zapadne Slavonije, a kruna njihova djelovanja bila je operacija “Oluja”.

Važno je napomenuti činjenicu koja se se često zaboravlja, a to je da je brigada sudjelovala i u ratnim operacijama u BiH, od operacije “Ljeto ’95” do “Južni potez“. Tijekom Domovinskog rata ime i važnost “Tigrova” gradilo je oko 11 tisuća pripadnika.

U ratnim akcijama Domovinskog rata poginulo je 367 pripadnika Tigrova dok je 1711 ranjeno, a 201 pripadnik je prošao torture logora. Šestorica se još uvijek vode kao nestali, piše vojna povijest

 

Ministar Krstičević čestitao obljetnicu Tigrovima

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari