Connect with us

Politički rentgen

Davor Filipović ili Milan Bandić? Dvije slike, dvije vizije Zagreba!

Objavljeno

on

…Iako je u politici nezahvalno bilo što proročanski prognozirati, već danas, nakon nastupnog razgovora Davora Filipovića u Stankovićevoj emisiji Nu2, u kojoj je Filipović verbalno komunikacijski dominirao,…

Piše: Kazimir Mikašek-Kazo

Pokušajmo zamisliti sliku, da je kojim slučajem nakon prvog velikog televizijskog nastupa Davora Filipovića u Nu2 kod Ace Stankovića, u istu vruću stolicu sjeo aktualni gradonačelnik Milan Bandić? Kakav bi to razgovor bio, čak i pod uvjetom da je Milan Bandić pri dobrom glasu u komunikacijskom smislu?

Da se to dogodilo, imali bi pred sobom kristalno jasnu, čini se realnu sliku, mogućeg pobjednika i mogućeg gubitnika na budućim izborima za gradonačelnika Zagreba. Imali bi pred sobom sliku umornog čovjeka koji se u svom retrogradno stagnirajućem stažu gradonačelnika umorio ne od rada, već od svoje potrošene floskule „idemo delati“ koju jedva izgovara, koju više nitko ne razumije i ne uzima za ozbiljno.

„Idemo delati“, udarna je „skojevska brigadna“ parola iz vremena kada je u Hrvatskoj upaljen mrak jednoumlja, „idemo delati“ demagoška je parola usporediva s onom „tko je jamio, jamio“, a ta demagogija je Zagreb dovela u mrak depresivne stagnacije što u prijevodu na ekonomski jezik znači nazadovanje u svakom kulturološkom i ekonomskom smislu.

U drugoj slici vidimo čovjeka čistih ruku s briljantnim životopisom, vidimo njegovu gorljivu želju i ambiciju kompetentno mijenjati to depresivno stanje, ta slika nam daje viziju optimizma uz kapilarno poznavanje svih elemenata funkcioniranja grada i metropole. „Idemo delati“ je ispraznica, a idemo mijenjati postojeću garnituru vlasti na izborima je legitimna proaktivna misao, jer bez promjena se neće ništa pametno moći ni delati. Bez promjena kao pozitivnog šoka u ovoj krizi ne izlazi se iz zagrebačke krize, već kao grad i građani možemo potonuti još dublje.

Iako je u politici nezahvalno bilo što proročanski prognozirati, već danas, nakon nastupnog razgovora Damira Filipovića u Stankovićevoj emisiji Nu2, u kojoj je Filipović verbalno komunikacijski dominirao, pa je i pored svih očekivanih Acinih provokacija dao jako dobre, jednostavne i prave odgovore, usuđujem se tvrditi da će se u drugom krugu izbora za gradonačelnika Zagreba naći upravo te dvije slike. Slika Milana Bandića od kojega će se tražiti ispostava svih računa iz prošlosti i slika Damira Filipovića koji gori od želje Zagreb učiniti dostojnom metropolom svih Hrvatica, Hrvata i svih građana Zagreba.

Zagreb treba učiniti dostojnom metropolom u međunarodnom, a osobito u Srednjoeuropskom kontekstu.
Tko to može?

Umorni recitator otrcanih parola ili novo lice optimizma? Zbog presumpcije nedužnosti uopće se nije potrebno laćati pravosudnog mača i percepcijske korupcije, jer već ove slike govore više od tisuću riječi. Pobjednički mentalitet, koji resi sve vrhunske sportaše kakav je bio Davor Filipović, a uspio je to biti paralelno sa sticanjem svih znanstvenih diplome koje je u životu zaslužio marljivim radom, nasuprot potrošenim floskulama i promašenim politikama? To će vrlo skoro biti dvije slike u ponudi pred svakim građaninom grada Zagreba. Uzmi ili ostavi?

Kao što je u svom nastupnom obraćanju naciji i građanima Zagreba Davor Filipović bio potpuno svoj, potpuno autonoman s jasnim odgovorima i vizijama bez ikakvog kompleksa, tako će se i od Zagreba i građana Zagreba tražiti da konačno postane oslobođen, da svatko od nas postane svoj.

Budi svoj Zagrebe! Biraj promjene! To je poruka koju sam vidio u nastupu Davora Filipovića u emisiji Nu2 kod Aleksandra Stankovića.

Kazimir Mikašek-Kazo

Emisiju pogledajte ovdje

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari