Connect with us

Nedjeljom u 14

Davor Filipović, kao kamenčić u cipeli Tomislava Tomaševića!

Objavljeno

-

…Tomislav Tomašević, bez ikakve sumnje pretvara se u sofisticiranu drobilicu novca poreznih i prireznih obveznika-građana grada Zagreba, a po toj logici platforma Možemo juriša i na nacionalnu političku scenu u Hrvatskoj….

Piše: Kazimir Mikašek-Kazo

Hrvatska metropola pala je u krilo Tomislava Tomaševića kao zrela kruška! Stvoren je opći dojam da su Milan Bandić i HDZ u koaliciji potpuno uništili grad Zagreb poglavito koruptivnim radnjama, pa je onda po difoltu u prvi plan na izborima isplivalo lice mlađahnog, poštenog i navodno sposobnog Tomislava Tomaševića i njegove zeleno-lijeve ekipe čistih ruku. Logično je, ako ne radiš ništa i ako politički nemaš nikakvu odgovornost, ne možeš ni zaprljati ruke, no o čistoći ruku Tomaševića i njegovih kadrovskih favorita raspravlja se već danas, a raspravljat će se sve do konačnog kraja ovog i svih drugih njegovih mandata. Uvjeren sam da je Tomaševiću ovo prvi i posljednji mandat! Tomašević je zapravo bio potreban Zagrebu da progledaju , a građani Zagreba već danas mogu egzaktno, bez predizbornih strasti  uspoređivati postupke Milana Bandića i Tomislava Tomaševića, a za tu usporedbu jedini relevantan dokument je gradski proračun, koji uz kompetentno iščitavanje daje odgovor na prošlost, sadašnjost i budućnost grada Zagreba, s naglaskom na đepove samih građana kojima opasno prijeti pustoš sofisticiranog harača!

Davor Filipović, izvanredni profesor ekonomskih znanosti uletio je u predizborni ring s Tomaševićem nakon naprasitog odustajanja Damira Vanđelića od kandidature za gradonačelnika Zagreba. Ni jedan ni drugi nisu imali gotovo nikakve izglede, bez obzira na sve kompetencije, jer iza njih je stajao omraženi HDZ u koaliciji s Milanom Bandićem, najomraženijim gradonačelnikom u povijesti. Uvjeren sam da Davor Filipović ni danas ne studira ćirilicu, niti pjeva ili recitira Đorđa Balaševića. Također sam uvjeren da zagrebačkom špicom ne šeće psa bombaša Boška Buhu niti pokušava krivotvoriti rodni list zato što je rođen u Sarajevu, kako bi se pokazao što većim purgerom. Kampanja je završila, sav taj folklor postaje nebitan, a bitno postaje pravilno iščitavanje gradskog proračuna kao ključnog dokumenta za razumijevanje svih političkih aspekata buduće faraonske vladavine Tomislava Tomaševića. To je posao znanstvenika prof. Davora Filipovića, koji danas pokazuje da je sve što je kazao u predizbornoj kampanji bilo utemeljeno, nasuprot Potemkinovim selima koje građanima Zagreba prodaju iluzionisti poput  Tomislav Tomašević. Osim toga, Davor Filipović se bavio ozbiljnim politikama i poslovima i  prije svoje kandidature, predaje na sveučilištu i ima dokazano čiste ruke, bez ijedne potencijalne koruptivne afere!

Zanimljiva je polemika Davora Filipovića i njegov osvrt na proračun spasitelja Zagreba Tomislava Tomaševića, pa Vam donosimo najzanimljivije naglaske.

Davor Filipović citira Tomaševića dok je bio u oporbi Bandiću:

„Pa evo ukratko da damo odmah osudu, presudu i osudu proračuna u ime Kluba zastupnika lijevog bloka, jednom rečenicom proračun je nerealan, nerazvojni, postizborni, nedovoljno transparentan i nedovoljno participativan. Pa ajmo redom. Što se tiče ovog nerazvojnog dijela gradonačelnik (Bandić) kao što svi znamo ima katastrofalne rezultate kada je riječ o recikliranju otpadom u usporedbi s glavnim gradovima Europske unije međutim svjetski je šampion u recikliranju projekata koje povlači iz proračuna u proračun, od izbora do izbora i stalno slušamo iste stvari.

Danas je Tomašević majstor  zelenih politika, sadnje stabala, a projekti su mu potpuno isti , kao kod Bandića-primjećuje Davor Filipović.

„Prije mjesec dana je objavljeno istraživanje koje pokazuje da se oko 300 milijuna kuna izgubi u javnim nabavama koje završe samo s jednim izvođačem tj. ponuditeljem. Znači da Zagreb, Grad Zagreb, ne govorim o Zagrebačkom holdingu nego isključivo Grad Zagreb preplati oko 300 milijuna kuna godišnje. Koliko se za tih 300 milijuna kuna godišnje može izgraditi vrtića, novih? Pa oko 15. Barem 15 novih vrtića. Taj manjak prihoda se pokušava nadomjestiti prodajom imovine kao što je vlasnički udio u tvrtki APIS“! tvrdi Tomašević!

Gdje su vama danas uštede u javnoj nabavi, gdje je 700, 800, ili 900 milijuna kuna koje ste predizborno najavljivali? Vama su uštede, štednja na ljudskim sudbinama. Kritizirali ste prodaju APISA, a sada predlažete prodaju APISA državi ? Polemizira Filipović!

„Što se tiče transparentnosti proračuna on definitivno osigurava onu minimalnu transparentnost koja je propisana zakonom. Međutim on nipošto nije dovoljno transparentan. On je samo nominalno transparentan. Prije svega on nije pregledan za građane i za javnost, nije informativan, nije lako pretraživ, format u kojem se proračun nalazi se nalazi u PDF-u što znači da nije upotrebljiv za analizu jer se nalazi u tabličnom ili nekom drugom obliku tako da se iznosi mogu analizirati, uspoređivati, zbrajati i sl. Isto tako nemamo trenutno niti strukturu, uvid u strukturu troška unutar pojedinih aktivnosti primjerice, jer su one navedene kumulativno i općenito“? Kaže Tomašević u svojoj kritici Bandiću.

„Što ste vi napravili po pitanju transparentnosti proračuna’ Jeste li nam dostavili Excel tablice ili ste nam dali PDF, sve kako bi otežali usporedbu proračuna s proračunom. Neovisno o tome vidljivo je da novca ima za uredsku opremu, namještaj i prijevozna sredstva, jer vi ipak radite duboko u noć!?“ Pita Filipović!

„Međutim može se i drugačije. Dobre prakse pokazuju da neki gradovi koji su i deset puta veći i s deset puta više novaca raspolažu od Grada Zagreba itekako su našli način da učine njihov proračun dostupan, transparentan, lako razumljiv kako bi ga građani i javnost mogli pretraživati, analizirati, uspoređivati a isto tako i komentirati. Ono što isto tako zamjeramo jest da Grad Zagreb uopće ne uključuje građane i javnost u donošenje svog proračuna, a koji je temeljni dokument koji ovo predstavničko tijelo izglasava. To ne može biti samo putem Skupštine Grada Zagreba već treba biti i na način da građani mogu direktno participirati barem u dijelu proračuna da direktno mogu odlučivati u kojem smjeru ti novci trebaju ići. Podsjetit ću da oko 1500 gradova širom svijeta ima tzv. participativni proračun. Neki od tih gradova su i u Hrvatskoj poput Pazina, a gradovi poput Hamburga koji su dva puta veći po broju stanovnika od grada Zagreba isto tako imaju participativni proračun, znači gdje određeni udio proračuna građani direktno mogu odlučivati u kojem smjeru će ići“?

Što je Tomislav Tomašević učinio da građani Zagreba participiraju u donošenju proračuna vidi se iz njegovog odnosa prema mjerama roditelj odgajatelj?

Tomašević u oporbi i dalje brije po Bandiću!

„I da sve ne bude samo kritika oko preplaćenih javnih nabava, oko smanjenja kapitalnih ulaganja za društvene djelatnosti i sl. da kažemo i negdje gdje mislimo da treba rezati pošto vidimo da nas se često optužuje oporbu da je lako tako u oporbi. Mi predlažemo da se ukine kategorija potpora vrhunskom sportu i da se navedeni iznos preusmjeri u kategoriju javne potrebe u sportu gdje ulaze gradski klubovi, savezi, rekreacijski sport i sl.“

Oduzimanje potpora roditeljima odgajateljima, vrhunskom sportu i rezolutno ne stadionu u Maksimiru, Tomašević je uspješno realizirao!

Osvrnu se Senf svojedobno i na prijedlog proračuna grada Zagreba za 2019. godinu!

„Mi bi ovaj proračun gradonačelnika Bandića usporedili zapravo sa jednom kantom za otpadni papir koju možemo vidjeti na zagrebačkim ulicama, s time da ne svugdje jer nemaju baš svi još uvijek tu kantu za otpadni papir. Naime, izgleda prenatrpano, izgleda da puno unutra ima papira, no međutim većina toga što je unutra su stari projekti koji se recikliraju iz godine u godinu i nema u toj kanti, nema u tom proračunu gotovo ništa novo“.

Ovo sam i sam imao potrebu komentirati!

Što je danas novo gradonačelniče? Cijeli Zagreb danas postao je jedna velika kanta za smeće, a Tomaševićev sukob s C.I.O.S. Grupom, najopremljenijom i najkompetentnijom tvrtkom za zbrinjavanje otpada u Hrvatskoj i šire, rezultirat će enormnim poskupljenjem komunalnih usluga. Eto, građani će participirati u plaćanju Tomaševićevih nesposobnosti i promašenih politika! Sve je već viđeno, sve se reciklira iz jednog proračuna u drugi! Gotovo sam siguran da Tomašević želi uništiti baš sve ono što je bilo dobro i uspješno u vrijeme gradonačelnika Bandića!

Tomašević zbori!

„Ovaj proračun ima toliko rupa i na toliko strana curi u Gradu Zagrebu da ja mislim da ni super ljepilo to ne bi uspjelo sve zalijepiti i popraviti. Dati ću vam primjer. Koncesijski ugovor za pročišćavanje otpadnih voda. Građani Grada Zagreba plaćaju vodu koja je trostruko poskupila, trostruko se povećala cijena vode u zadnjih sedamnaest godina. Pitajte građane da li im je voda jeftina ili im je skupa. Ove godine 2018. znate koliko je bilo u proračunu za koncesionare za njihovu naknadu za pročišćavanje otpadnih voda? 140 milijuna kuna za dva ili tri privatna poduzeća za pročišćavanje otpadnih voda, više nego deset puta više od iznosa za vrtiće. Znate koliki je u 2019. godini taj iznos? 218 milijuna kuna“.

Što ste napravili po tom pitanju gradonačelniče? Znate li koliko je u proračunu za tu stavku predviđeno za 2022.? Dakle 250 milijuna kuna! Po kojoj je to zelenoj ili ekonomskoj logici 250 milijuna manje od 140 ili 218 milijuna kuna? Pita Filipović!

Tomašević je ovako zborio dok je bio u oporbi!

„Hoćete primjer za drugu rupu? Arena Zagreb. 60 milijuna kuna je predviđeno za Arenu Zagreb u proračunu za slijedeću godinu, 60 milijuna kuna. Isto tako koncesijski ugovor, isto tako štetan. Milijune koji odlaze za Arenu gradonačelnik kritizira i u raspravi o proračunu za 2020. Pa kaže: raste tako recimo meni divna priča, a to je Arena Zagreb. Javno privatno partnerstvo. 100-tine, 100-tine milijuna kuna moramo otplaćivati za to javno privatno partnerstvo ali bome i iz proračuna 60 milijuna kuna se diže na 64 milijuna kuna. No dobro, idemo dalje u to. Rastu troškovi. Novaca očito ima za takve stvari i za takve mega projekte na kojima zarađuje nekoliko tvrtki koje su bile u javno privatnom partnerstvu pa je to očito dobar trend za dalje“.

O areni Tomašević raspravlja na sličan način i za 2020. i 2021., a danas je proračun za Arenu gotovo isti!

Vojko V. primjećuje: kako to gradonačelniče? Kako vam sada ne smeta? Oko zagrebačkih otpadnih voda još mi nije jasno…ali Arena…da nema tamo neki Ratko Bajakić, koji je povezan s poduzećem Lanište D.o.o., kojemu grad Zagreb isplaćuje ogromna sredstva? Ljudi koje ste potjerali iz Holdinga rekli su kako su iznosi troškova koji se plaćaju iz proračuna enormno veliki i htjeli su to mijenjati, ali Ratko je ipak član vaše platforme!?

„Niko nije očekivao ovo da će proračun ipak proći glasovima HDZ-a, posebice ovaj proračun koji je kao lista, kao lista koju je dijete radilo za djeda Božićnjaka odnosno djeda Mraza na način šta bi sve volio sljedeće godine da bude u proračunu, šta bi sve volio da dobije za Božić i za Novu godinu, a posebice ako je riječ, ako su tu listu želja sastavljali različite privatne firme, različiti privatni koncesionari koji mogu biti jako zadovoljni kada se gleda ovaj proračun“. -Tomašević o Bandiću“!

Pogledajte ovu Tomaševićevu retoričku akrobaciju u ovom citatu?

Tko je sastavljao istu želja Tomislava Tomaševića? Jesu li to privatni koncesionari ili samo članovi savjeta Možemo? Ili možda glavni kadrovici u Holdingu, Benčić i Juričan?

„Ne bi se čudio da rupa u proračunu bude barem pola milijardi kuna u ovoj godini, a onda ćemo još vidjeti kakva će biti sljedeća!“ Plaši li nas to Tomašević, svojim crnim prognozama?

Vidi se koliko je Tomašević ozbiljan ekonomski analitičar. Naime manjak u proračunu 2021. je bio 86 milijuna kuna, tako da je Tomašević promašio samo za 414 milijuna kuna? Što pjesnik  želi kazati, ako ne da građane Zagreba čeka apokaliptični scenarij financijskog sloma, što bi trebalo biti kao opravdanje za enormna poskupljenja koja nas čekaju!? Zaključio je Davor Filipović!

Tomislav Tomašević, bez ikakve sumnje pretvara se u sofisticiranu drobilicu novca poreznih i prireznih obveznika- građana grada Zagreba, a po toj logici platforma Možemo juriša i na nacionalnu političku scenu u Hrvatskoj. Ovaj proračun grada Zagreba drastična je opomena svim građanima s pravom glasa, koji se već danas gorko kaju što su izabrali klasične aktiviste, umjesto kompetentne stručnjake i znanstvenike! Problem je taj, što to za sada nitko ne želi priznati!

Kazimir Mikašek-Kazo

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari