Connect with us

Politika

Davor Filipović: Tomaševićevo neznanje platit ćemo većom cijenom komunalnih usluga

Objavljeno

-

Davor Filipović, zastupnik zagrebačke Gradske skupštine iz redova HDZ-a, jutros je u HTV-ovoj emisiji Studio 4 kritizirao gradonačelnika Tomislava Tomaševića zbog proračuna za iduću godinu, o kojem se danas raspravlja na sjednici zagrebačke Gradske skupštine.

Filipović je rekao da je apsurdna situacija da imamo prijedlog najvećeg proračuna od 15,126 milijardi kuna i istovremeno prijedlog ukidanja mjere roditelj-odgojitelj koja bi trebala rezultirati uštedom od 280 milijuna kuna. (Zastupnik Možemo! Damir Bakić ranije jutros je u istoj emisiji rekao kako se mjera ne ukida, već redefinira.)

– Nije dobro da se višak u proračunu ostvaruje preko 6000 ljudskih sudbina, 6000 korisnika mjere roditelj-odgojitelj. Nema novca u najvećem proračunu ikada za ljudske živote i ljudske sudbine, ali ima, primjerice, novca za automobile, rekao je Filipović, na što je urednik i voditelj Petar Vlahov istaknuo kako je stavka automobila znatno umanjena.

– Kad pogledate stavku “prijevozna sredstva” u proračunu za 2021. godinu, tada ta stavka raste za 7,5 milijuna kuna, rekao je Filipović.

– Nemamo novca za roditelje-odgojitelje, ali ima se 20 milijuna kuna više u proračunu za namještaj u Gradu Zagrebu. A poznato je koliko je bivši gradonačelnik volio namještaj, sad ispada da gospodinu Tomaševiću ono što je zatekao, a odnosi se na namještaj, nije dovoljno dobro, rekao je također Filipović.

Osvrćući se na prodaju gradske imovine, Filipović je rekao kako je Tomašević svaki put kad se prodaja imovine pojavila u proračunima govorio da se radi o prodaji obiteljskog srebra, “a danas je, primjerice, prodaja zemljišta i zgrada, imovine, super, to je jako cool”.

Upitao se i na temelju koje procjene vrijednosti Tomašević planira prodati udio koji Grad Zagreb ima u APIS-u za 350 milijuna kuna.

– Tko garantira da će se ta transakcija realizirati i, ako se realizira, hoće li to biti po toj cijeni? Samim letimičnim pogledom na proračun, na prihodovnu stranu, možete vidjeti da je upitna realizacija određenih prihodovnih stavki u proračunu, rekao je.

Filipović je rekao i da u stavci “rashodi za zaposlene” predviđen rast od 360 milijuna kuna u sljedećoj godini.

– To isto tako nisu točni podaci koje je gradonačelnik iznosio u javnosti i moram priznati da ne znam zašto to radi, dodao je.

– Ako je Bandićev posljednji proračun od 14 milijardi bio nerealan, postavljam pitanje – kakav je sad ovaj proračun?, rekao je Filipović.

Rekao je i da je ZET prije nekoliko godina izašao iz sustava Holdinga, ali da u proračunu najveći dio subvencija ide upravo prema ZET-u te da je planirano ukupno 957 milijuna kuna subvencija. Smatra da to također pokazuje Tomaševićevu nekonzistentnost. Osvrnuo se i na mogućnost poskupljenja odvoza smeća.

– Ja očekujem, nažalost, da ćemo njegovo neznanje kada govorimo o upravljanju gradskim financijama svi zajedno platiti većom cijenom komunalnih usluga. To će se dogoditi već u sljedećoj godini, poručio je Filipović.

Komentirajući najavu gradnje novih vrtića, Filipović je izrazio skepsu, rekavši kako je Tomašević 2019. u Skupštini najavljivao besplatan vrtić u cijelom gradu, a da sada toga nema.

– Govorio je o transparentnosti, a sada ima dva postupka Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa protiv sebe zato što je kršio Zakon o sprečavanju sukoba interesa zato što je imenovao donatore u upravna vijeća, rekao je Filipović.

– Jedno je govorio, drugo radi, tako da se bojim da se to neće realizirati, dodao je.

Osvrćući se na projekt denivelacije Slavonske avenije na čvorištu na Žitnjaku, Filipović je rekao da je Tomašević napravio nešto i dobrih poteza – jedan od njih bio je i odlazak kod ministra prometa Olega Butkovića, koji ga je uputio što se sve u Zagrebu može financirati u prometnoj infrastrukturi iz fondova EU-a.

Što se tiče žičare, rekao je kako je sigurno da će Grad dobiti maksimalnu Butkovićevu potporu da se taj problem riješi i da ona konačno profunkcionira za sve građane.

Filipović je kritizirao Tomaševića i zbog smanjenja izdvajanja za sport i nacionalne manjine.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas