Pratite nas

Komentar

Davor Gjenero: Kolindu se želi diskreditirati za razliku od njezinih prethodnika

Objavljeno

na

“Nakon Račana, SDP je ušao u eksperimentalni autoritativni model vođenja stranke. Prva žrtva je 2007. bio Mato Arlović, ali ne i zadnja.

“Kriteriji kojima se podvrgava Kolinda Grabar Kitarović sasvim su drugačiji od kriterija kojima su bili podvrgnuti njezini prethodnici. Sigurno je da je predsjednica dovedena u situaciju gdje se mjeri svaka njena odluka i potez”, komentirao je Davor Gjenero prvih nekoliko dana mandata predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Politički komentator i neovisni analitičar smatra kako neki mainstream mediji stvaraju situaciju u kojoj bi se relativiziralo što je predsjednica iznijela u govoru kao projekt svoga predsjedništva.

U tome joj ne ide u prilog niti retorika vladajućih, posebno premijera Zorana Milanovića, istaknuo je u emisiji Bujica.

“Nakon Račana, SDP je ušao u eksperimentalni autoritativni model vođenja stranke. Prva žrtva je 2007. bio Mato Arlović, ali ne i zadnja. Milanović se bavi diskreditacijom svih aktera koje smatra političkim protivnicima. Ne gradi savezništva. Naslijedio je visoku vrijednost koalicijskog bloka, ali pogledajte danas”, smatra Gjenero.

Politički komentator smatra kako parlamentarni izbori trebali dogoditi što prije „budući da ne postoji više reformski kapaciteti Vlade niti je ona sposobna napraviti bilo što suvislo i zakonski.“

“Ne postoji niti jedna politička reforma koju ova Vlada može osmisliti, promisliti i budžetski ostvariti. Uspjela je skrpati budžet za ovu godinu, vidjet ćemo hoće li se održati. Hrvatska se ne bi smjela dovesti situaciju da izbore imamo u studenom jer bi novu Vladu dobili negdje oko Božića, što znači da bi prva tri četiri mjeseca Vlade bili izgubljeni za reforme, a vrijeme nam za ozbiljne reforme izrazito curi”, rekao je Gjenero.

Da ne provodi reforme na koje se obvezala, po mišljenju Gjenera, smatra i Europska Komisija.

“Današnja reakcija EK istovjetna je reakciji predsjednice Kolinde. Ona traži sazivanje tematske sjednice vlade i uspostavljanje reformskog paketa koji bi se trebao početi provoditi odmah”, rekao je Gjenero.

Istaknuo je Hrvatska postala članicom EU mimo Milanovićevog angažmana.

“U predvečerje pristupanja njegova koalicija se poigravala sa zakonskom infrastrukturom koja je ispregovarana kako bi zaštitio jednu konkretnu, odnosno dvije osobe ali i skup političkih interesa. Nije stvorio mrežu prijateljstava i suradnje. On Hrvatsku nije učinio prepoznatljivom. Mi jesmo,a li kao da nismo zastupani u EU”, komentirao je Gjenero.

Odnose predsjednice Grabar Kitarović i premijera Milanovića komentirao je i prvi hrvatski glavni državni odvjetnik Željko Olujić.

“Ljevica je na uzmaku. Od pobjede Kitarović, ljevica se povlači na pričuvne položaje i laže vrlo masno. Manekenka ljevičarskog novinarstva Elizabeta Gojan to je pokazala na prijenosu inauguracije. Lažima se nastoji omalovažavati povrjedu predsjednice na izbore pa i pobjedu hrvatskog naroda. Kitarović se diktira da mora biti predsjednica svih građana, ali to ne znači da mora biti poslušna prema bezobraštini i aroganciji Milanovića. Protuprosvjedi s odvijaju pod izlikom da se nema što jesti što je posljedica politike ove Vlade. Žarko Puhovski širi laži pogotovo kada kaže da je Kolinda predsjednica samo pola Hrvatske. To je izraz bijesa ljevičarskih intelektualaca, rekao je Olujić.

U emisiju se javio i Ante Gugo, koordinator za medija Udruge blokiranih koji se predsjednici zahvalio na brzoj inicijativi.

“Prvi put da je jedna institucija pomogla da se počne rješavati dužnička kriza u Hrvatskoj. Odvjetnici koji žive od ovrha neće na taj potez blagonaklono reagirati. Za banke nisam siguran, njima je u interesu da se dugovi vraćaju, a to može jedino ako se nešto događa. Sada se dugovi ne vraćaju. DORH i Uskok bi se trebao zainteresirati za veze odvjetnika, bankara i teleoperatera….”, rekao je Gugo.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Nika Pinter: Ako je netko rasturao BiH, rasturala ju je međunarodna zajednica

Objavljeno

na

Objavio

I Nika Pinter, odvjetnica generala Slobodana Praljka, slaže se s kolegama Vesnom Alaburić i Željkom Olujićem da žalbena presuda u slučaju Prlić i ostali ne daje pravnu osnovu za tužbu logoraša iz BiH protiv Hrvatske.

I kolega Nobilo sam je rekao da treba prvo dobro poručiti slučaj. A kad ga prouči, vidjet će da nema osnova za tužbu. U slučaju tužbe rado bih bila u hrvatskom timu koji će pobijati odgovornost Hrvatske jer ja ne vidim kako bi ova presuda mogla biti dokaz na sudu – kaže Pinter.

Što se revizije osuđujuće presude tiče, koju bi mogle podnijeti obrane petorice Hrvata, odvjetnica Vesna Alaburić rekla nam je kako odvjetnički timovi rade na analizi presude, ali da je za reviziju potreban neki novi dokaz, koji bi oni već iskoristili u redovnom postupku da su ga imali. I to je nužan dokaz općeg, šireg značaja, a ne za konkretne događaje jer u tom pogledu novi dokazi ne mogu ništa bitno promijeniti.

Presudu može promijeniti jedan ključni dokaz. I ja mislim da nema puno šanse za reviziju. Taj bi dokaz, recimo, trebao dokazati da nije bilo UZP-a – potvrđuje i odvjetnica Pinter ograđujući se kako je žalbenu presudu počela čitati te će joj za analizu trebati barem mjesec dana. – A knjiga ustavnog suca Mate Arlovića – pitamo je. – Sjajna je! Ali ne nudi ništa novo jer je pisana na temelju dokumenata koje smo koristili kao dokaz.

Novo bi bilo da uspijemo doći do arhive Alije Izetbegovića ili Slobodana Miloševića, do nečega do čega nismo mogli doći u tijeku postupka. Već sam negdje rekla da ću do zadnje kapi krvi, dok god dišem, tvrditi da nije bilo UZP-a, ali ne znam gdje bi se mogao naći dokaz – kaže Pinter.

Sudac Jean Claude Antonetti čudio se što je sud imao na raspolaganju 64 Tuđmanova transkripta pa je rekao kako je, za razliku od “mase dokumenata iz Zagreba”, sa sastanaka Predsjedništva BiH na raspolaganju imao “svega šest najrelevantnijih dokumenata”, piše Večernji list

I ono malo dokumenata što smo uspjeli prikupiti nisu nam htjeli prihvatiti kao dokaze. Kad nam je vijeće odbijalo dokaze, sudac Antonetti vrlo je često imao izdvojeno mišljenje smatrajući da treba unijeti dokaze svih šest obrana jer tek kad se sve pogleda može se stvoriti prava slika.

Svi predmeti u odnosu na Hrvate u BiH počinju tako kao da su Hrvati isključivo napadali civile i radili zločin protiv čovječnosti. Kao da nisu bili u oružanom sukobu i kao da nije bilo Armije BiH, uz odnos snaga 1:7, i kao da se ništa nije dogodilo u srednjoj Bosni – ističe odvjetnica. Prema presudi, UZP se događao baš u vrijeme ofenzive Armije BiH u srednjoj Bosni te se tada pooštrava i retorika dr. Franje Tuđmana, koju onda Haaški sud koristi da bi idejno zaokružilo UZP.

Zato što se segmentarno gledaju predmet i dokumenti te se jedna rečenica izvlači iz konteksta. Usuđujem se reći da si nitko nije dao truda, pa čak ni suci, da pročitaju sve što imaju u spisu, i zbog toga je Slobodan Praljak i učinio to što je učinio – kaže Pinter. Bi li bilo UZP-a, osobito najšireg oblika, bez Tuđmana, pitamo je, s obzirom na to da se u žalbenoj presudi spominje na više od 400 mjesta. – A i optužba i suci kažu kako Tuđman nije bitan. I bez njega imali bi onaj tzv. mali UZP. Ali i kraj Tuđmana nema dokaza. Jer, ako ste stalno napadani, kako možete imati plan etničkog čišćenja!? To nije obranaštvo.

Dokumenti, dokazi i svjedočenja stvorili su u meni nedvojben zaključak da UZP-a nije bilo, da su Hrvati bili napadani od Armije BiH. S druge strane, recite mi gdje ste u hrvatskim novinama vidjeli da se bilo tko pitao za zločine nad Hrvatima. Je li bilo tko postavio pitanje kad će se netko iz Armije BiH ili bošnjačke politike ispričati za zločine nad Hrvatima u BiH.

Kad je neka od organizacija u Hrvatskoj pitala za Uzdol, Grabovicu, Stipića livade, Križančevo Selo, Buhine Kuće… Proziva se hrvatski vrh što se nije ispričao za zločine nad Bošnjacima iako je bilo ne znam koliko isprika. Bivši predsjednik Josipović kaže da je predsjednica trebala ići u Ahmiće, a ne u New York.

Ne može se stalno od Hrvatske tražiti da se ispriča, a ni jednom riječju ne pita se što su Hrvati prolazili u ratu i što je bilo prije Ahmića na području Konjica, koliko je ljudi, civila i zarobljenih vojnika ubijeno. I ništa nije procesuirano. Svaka žrtva zaslužuje da bude imenovana žrtvom i da onaj koji ju je učinio žrtvom bude kažnjen. Ali nikad se neću složiti s tim da bude kažnjen onaj koji nema apsolutne veze s tim zločinom.

Sam tužitelj Kenneth Scott pred izricanje žalbene presude rekao je u istočnom Mostaru da nitko od optuženih nije učinio ni naredio nijedan zločin – obrazlaže Pinter dodajući ono što je i ustavni sudac Arlović ustvrdio u svojoj knjizi, kako ni pregovori o diobi BiH još ne predstavljaju krimen, a sud u Haagu nije imao mandat suditi politikama. Ali kad je Praljak tražio da iznese povijesne činjenice, taj ih kontekst nije zanimao.

Nas odbili, tužitelje prihvatili

Njih je zanimalo samo ono što može osuditi Hrvate, moram to tako reći. Jer, ako nama odbiju UN-ov dokument zbog toga što ima previše stranica, a istovremeno prihvate dokument tužiteljstva s još više stranica, recite mi u čemu je stvar – pita se odvjetnica podsjećajući i na Owen-Stoltenbergov plan koji je predvidio BiH kao uniju dviju republika pa zaključuje: – Ako je netko rasturao BiH, rasturala ju je međunarodna zajednica koja je prva počela s tim planovima. Bošnjaci jesu stradali u BiH, osobito u Srebrenici, ali nisu svete krave na području srednje Bosne i u Hercegovini. Ne mogu biti oni jedina žrtva u tom ratu. I Srbi, i Muslimani i Hrvati su žrtve.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Željko Glasnović: Mi smo u polusocijalizmu – ‘Croslaviji’

Objavljeno

na

Objavio

Vrijeme je za odmak od gudura Balkana, vrijeme je za stvaranje funkcionalne države.

Umjesto Singapura jugoistočne Europe, pretvorena je u državu nalik propalog društvenog eksperimenta zvanu SFRJ.
Državu vode isti ljudi s istim mentalnim sklopom.

Tranzicija društva od socijalizma ka modernom društvu zaustavljena je zbog rata, a nakon rata je provedena djelomična tranzicija dijela državne uprave.
Mirovinski, zdravstveni i školski sustav je ostao u socijalističkim okvirima (“besplatnog”).

Sloboda tržišta rada zbog državnih namještenika u tim segmentima su ostale u socijalističkim okvirima političke uvjetovanosti (poslušnosti).

Demokracije i slobodnog društva ne može biti. Mi smo u polusocijalizmu – Croslaviji, napisao je Željko Glasnović.

Bog i Hrvati/ce

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari