Connect with us

Komentar

Davor Gjenero: Kolindu se želi diskreditirati za razliku od njezinih prethodnika

Objavljeno

on

“Nakon Račana, SDP je ušao u eksperimentalni autoritativni model vođenja stranke. Prva žrtva je 2007. bio Mato Arlović, ali ne i zadnja.

“Kriteriji kojima se podvrgava Kolinda Grabar Kitarović sasvim su drugačiji od kriterija kojima su bili podvrgnuti njezini prethodnici. Sigurno je da je predsjednica dovedena u situaciju gdje se mjeri svaka njena odluka i potez”, komentirao je Davor Gjenero prvih nekoliko dana mandata predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Politički komentator i neovisni analitičar smatra kako neki mainstream mediji stvaraju situaciju u kojoj bi se relativiziralo što je predsjednica iznijela u govoru kao projekt svoga predsjedništva.

U tome joj ne ide u prilog niti retorika vladajućih, posebno premijera Zorana Milanovića, istaknuo je u emisiji Bujica.

“Nakon Račana, SDP je ušao u eksperimentalni autoritativni model vođenja stranke. Prva žrtva je 2007. bio Mato Arlović, ali ne i zadnja. Milanović se bavi diskreditacijom svih aktera koje smatra političkim protivnicima. Ne gradi savezništva. Naslijedio je visoku vrijednost koalicijskog bloka, ali pogledajte danas”, smatra Gjenero.

Politički komentator smatra kako parlamentarni izbori trebali dogoditi što prije „budući da ne postoji više reformski kapaciteti Vlade niti je ona sposobna napraviti bilo što suvislo i zakonski.“

“Ne postoji niti jedna politička reforma koju ova Vlada može osmisliti, promisliti i budžetski ostvariti. Uspjela je skrpati budžet za ovu godinu, vidjet ćemo hoće li se održati. Hrvatska se ne bi smjela dovesti situaciju da izbore imamo u studenom jer bi novu Vladu dobili negdje oko Božića, što znači da bi prva tri četiri mjeseca Vlade bili izgubljeni za reforme, a vrijeme nam za ozbiljne reforme izrazito curi”, rekao je Gjenero.

Da ne provodi reforme na koje se obvezala, po mišljenju Gjenera, smatra i Europska Komisija.

“Današnja reakcija EK istovjetna je reakciji predsjednice Kolinde. Ona traži sazivanje tematske sjednice vlade i uspostavljanje reformskog paketa koji bi se trebao početi provoditi odmah”, rekao je Gjenero.

Istaknuo je Hrvatska postala članicom EU mimo Milanovićevog angažmana.

“U predvečerje pristupanja njegova koalicija se poigravala sa zakonskom infrastrukturom koja je ispregovarana kako bi zaštitio jednu konkretnu, odnosno dvije osobe ali i skup političkih interesa. Nije stvorio mrežu prijateljstava i suradnje. On Hrvatsku nije učinio prepoznatljivom. Mi jesmo,a li kao da nismo zastupani u EU”, komentirao je Gjenero.

Odnose predsjednice Grabar Kitarović i premijera Milanovića komentirao je i prvi hrvatski glavni državni odvjetnik Željko Olujić.

“Ljevica je na uzmaku. Od pobjede Kitarović, ljevica se povlači na pričuvne položaje i laže vrlo masno. Manekenka ljevičarskog novinarstva Elizabeta Gojan to je pokazala na prijenosu inauguracije. Lažima se nastoji omalovažavati povrjedu predsjednice na izbore pa i pobjedu hrvatskog naroda. Kitarović se diktira da mora biti predsjednica svih građana, ali to ne znači da mora biti poslušna prema bezobraštini i aroganciji Milanovića. Protuprosvjedi s odvijaju pod izlikom da se nema što jesti što je posljedica politike ove Vlade. Žarko Puhovski širi laži pogotovo kada kaže da je Kolinda predsjednica samo pola Hrvatske. To je izraz bijesa ljevičarskih intelektualaca, rekao je Olujić.

U emisiju se javio i Ante Gugo, koordinator za medija Udruge blokiranih koji se predsjednici zahvalio na brzoj inicijativi.

“Prvi put da je jedna institucija pomogla da se počne rješavati dužnička kriza u Hrvatskoj. Odvjetnici koji žive od ovrha neće na taj potez blagonaklono reagirati. Za banke nisam siguran, njima je u interesu da se dugovi vraćaju, a to može jedino ako se nešto događa. Sada se dugovi ne vraćaju. DORH i Uskok bi se trebao zainteresirati za veze odvjetnika, bankara i teleoperatera….”, rekao je Gugo.

[ad id=”40551″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari