Pratite nas

BiH

Davor Ivo Stier će u BiH tražiti jednaka prava za Hrvate i EU reforme

Objavljeno

na

Iako je njihov posjet planiran ranije, hrvatski i mađarski šef diplomacije Davor Ivo Stier i Péter Szijjártó zajedno će danas stići u Bosnu i Hercegovinu u jeku jedne od najtežih kriza u ovoj zemlji zbog jednostranih poteza bošnjačke strane glede revizije presude po tužbi protiv Srbije, piše Večernji list BiH. 

Kako se doznaje iz hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova, ovaj će posjet proteći na nekoliko istodobno nijansiranih razina.

Najprije je to poruka o potrebi stabilnosti i poštivanja institucija zemlje, a druge poruke će se odnositi na potrebe provođenja reformi te u konačnici i potpisivanja jednoga memoranduma glede uspostavljanja zrakoplovne veze između Sarajeva i Budimpešte.

Hrvatsko-bošnjački odnosi

Osim općih poruka koje su jako bitne za, prije svega, europski put zemlje i pokušaja usmjeravanja domaćih političara da se bave temama koje će integrirati odnose, hrvatski ministar Davor Ivo Stier iskoristit će ovu prigodu kako bi opetovao pozive na rješavanje, prije svega, hrvatsko-bošnjačkih prijepora vezanih uz izmjene Izbornog zakona BiH i postizanje jednakopravnosti Hrvata u tome smislu.

Na tome tragu bila je i jedna od posljednjih izjava hrvatskog šefa diplomacije o tome da je nužno “krenuti s reformom Izbornog zakona slijedeći ono što je i Ustavni sud BiH već primijetio svojom presudom od 1. prosinca 2016. godine”.

Riječ je o presudi Ustavnoga suda BiH na apelaciju koju je ranije uputio nekadašnji predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Božo Ljubić i u kojoj se u suštini inzistira na tvrdnjama kako su konstitutivni narodi temelj političke zajednice BiH te da na izvjestan način svaki narod predstavlja izbornu jedinicu kojom se ne bi smjelo manipulirati.

Suradnja

Hrvatski i mađarski kolega će tijekom dana imati više susreta, najprije s kolegom iz BiH Igorom Crnatkom, a zatim će se susresti s trojicom članova državnog vrha Draganom Čovićem, Mladenom Ivanićem i Bakirom Izetbegovićem, a potom i predsjedateljem Vijeća ministara Denisom Zvizdićem te na kraju dana i s ministrom prometa i veza BiH Ismirom Juskom s kojim će potpisati memorandum o razumijevanju o pokretanju zrakoplovne veze između Sarajeva i Budimpešte.

Istodobno, ministar Jusko će održati i prezentaciju predstavljajući značajnije infrastrukturne projekte u Bosni i Hercegovini.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

VIDEO – Knezović: Zaoštravanje odnosa BiH i Srbije je samo populizam i medijska pompa!

Objavljeno

na

Objavio

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović odbacio je danas tvrdnje kako njegova izjava da bi bio spreman na rat ukoliko bi se Republika Srpska pokušala odcijepiti od Bosne i Hercegovine predstavlja prijetnju, nego je rekao kako je to logičan odgovor na pokušaje podjele koju zagovaraju srpski čelnici u BiH.

“Nije prijetnja kazati da ćete braniti svoju zemlju, prijetnja je kad kažete da ćete rasturiti vlastitu zemlju”, rekao je Izetbegović u Mostaru u izjavi za medije.

Izetbegović: Izjava da smo spremni na rat ne predstavlja prijetnju

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Vukovara diljem Hrvatske i BiH pale se lampaši

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Kamenjar.com

Četiristotinjak osnovnoškolaca iz Marije Bistrice odalo je počast Vukovaru na Kalvariji bistričkoga Svetišta. Riječ je o školskom projektu “I u mojoj školi živi Vukovar” koji se održava već osmu godinu.

Nakon predavanja Jasne Mihaljević – rođene Vukovarke i supruge hrvatskoga branitelja koji je preživio srpski logor te Svete mise, djeca su se u koloni sjećanja popela na Kalvariju, zapalila svijeće i poslala pozdrav Vukovarcima.

Svih ovih godina, u povodu Dana sjećanja, posebno je svečano i u zagrebačkoj Aveniji Vukovar, javlja HRT.

Također i u djelovima Bosne i Hercegovine obilježava se spomen na žrtve Vukovara, pa su svijeće upaljene u centru Širokog Brijega, Mostara i dr.

Obilježena žrtva Vukovara u BiH i 26. obljetnica Herceg Bosne

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari