Pratite nas

Pregled

Davor Ivo Stier: Hrvatsku sada nitko ne može prisiliti na implementaciju odluke

Objavljeno

na

Kakvo će stajalište europske države zauzeti o arbitraži hrvatsko-slovenske granice? Zašto je sud nastavio s radom nakon slovenskog pokušaja namiještanja arbitraže? Kako spriječiti incidente u jeku turističke sezone?

U emisiji OTVORENO su gostovali:

Smiljana Knez – slovenska veleposlanica u Hrvatskoj,
Davor Ivo Stier – saborski zastupnik HDZ-a, bivši potpredsjednik Vlade,
Peđa Grbin – saborski zastupnik SDP-a,
Giovanni Sponza – predsjednik Kluba zastupnika IDS-a,
Danilo Latin – ribar iz Savudrije

Jako pozdravljamo stajalište Europske komisije koja se stavlja na stranu međunarodnog prava. Slovenija će se suzdržati od incidenata i to isto očekuje od Hrvatske, kazala je Smiljana Knez. Dodala je da očekuje dijalog.

Voditelj ju je potom pitao je li razgovor slovenskog suca Sekoleca i Simone Drenik iz slovenskog Ministarstva vajnskih poslova, koji je kompromitirao arbitražu, primjer tog međunarodnog prava.

Arbitražni sud se time bavio u novom sastavu. On je sastavljen od vrhunskih međunarodnih pravnika i mislim da ga stvarno treba poštovati. Nije na Sloveniji ni na Hrvatskoj da ocjenjuje kakvu težinu imaju određeni postupci, kazala je Knez.

Dodala je kako je na prvi pogled jasno da u ovom postupku nema pobjednika.

Nije na Arbitražnom sudu da procjenjuje je li on kršio ili nije kršio postupak i je li on bio kontaminiran,nadovezao se Davor Ivo Stier. Istaknuo je kako sada nitko Hrvatsku ne može prisiliti  na implementaciju odluke, ali isto tako smatra da je dijalog potreban. U Hrvatskoj postoji konsenzus i to je ono što daje snagu vanjsko-političkoj poziciji RH, dodao je.

Ovo što smo čuli od Europske komisije nije dobro za Hrvatsku, ali nije ni toliko katastrofalno, smatra Peđa Grbin. Kazao je da, bez obzira na to što je arbitražni postupak bio kompromitiran, Slovenija u ovom sporu nije uspjela.

Slovenija, od svih onih zahtjeva koje je postavila, nije uspjela gotovo niti u jednom, osim u onome što se tiče granice na moru u zaljevu. Bez obzira na sve što su radili, uspjeh nisu ostvarili, rekao je.

Grbin je kazao i to kako je teza koju zastupa Slovenija smiješna jer bi isto tako Bjelorusija mogla sutra doći u Latviju i zatražiti svoj dio mora u Riškom zaljevu i reći da je za vrijeme Sovjetskog saveza imala pristup otvorenom moru.

Slovenija, s obzirom na inicijalne zahtjeve u ovom postupku, definitivno nije dobro prošla, kazao je Giovanni Sponza.  On, kao i Knez, smatra da u ovom procesu nitko ne pobjeđuje. Kazao je kako dijalog nema alternativu i da treba gledati rješenja koja idu u obostranu korist. Ipak, jednu razinu kompromisa trebat će učiniti, smatra.

Treba imati na umu kako olaškati život ljudima uz granicu. Poznavajući njihov mentalitet, s jedne i druge strane, očekujem da će sve teći normalno, kazao je.

Vanjska politika Slovenije prema Hrvatskoj uvijek ide na kartu ucjenjivanja, kazao je Danilo Latin. Istaknuo je kako je na sam dan čitanja odluke Arbitražnog suda policijski gliser Republike Slovenije prešao crtu razgraničenja sredinom Tršćanskog zaljeva.

To je još jedan primjer manipulacije slovenske strane javnim mnijenjem. Uvijek se apostrofira Piranski zaljev, a svi događaji odvijaju se u Tršćanskom zaljevu. Zbog odsutnosti hrvatske diplomacije i informiranja javnosti, percipira se da se sve događa u Savudrijskoj vali, tvrdi Latin. To nije istina, rekao je.

Napomenuo je kako je Badinterova komisija rekla da će granice novonastalih država na teritoriju bivše SFRJ odrediti po granicama bivših socijalističkih republika. Pita se zašto se od toga odstupilo.
Rekao je da je on prvi za dijalog i da žali zbog svake intervencije policije na moru.

MVEP: Odluka arbitražnog suda Hrvatsku ne obvezuje i neće je primijeniti

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Ante Nazor: Da nije bilo Hrvatske i Hrvata, ne bi bilo ni današnje BiH (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Haški sud prvostupanjskom je presudom osudio ratnog zločinca Ratka Mladića na doživotni zatvor.

Optužen je za genocid u Srebrenici, ubojstva, silovanja i druge zločine protiv čovječnosti te kršenje zakona i običaja ratovanja u Bosni i Hercegovini od svibnja 92. do potkraj 95. Je li pravda zadovoljena?

Bila je to tema emisije Otvoreno urednika Damira Smrtića. Gosotovali su odvjetnik Goran Mikuličić, bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt, povjesničari Ante Nazor i Tvrtko Jakovina i predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak.

Antu Nazora muči je li je iz presude vidljivo za koga je Mladić radio, tj. je li upozoreno na vezu Srbije i što je Mladić činio u Hrvatskoj. Spomenuo je kako je Mladić bio načelnik štaba 9. korpus JNA, tj. kninskog korpusa. Cilj je bio istrebljenje nesrpskog stanovništva na području Hrvatske. Problem je što ostaje Mladićev projekt, a to je Republika Srpska. Da nije bilo Hrvatske i Hrvata, ne bi bilo ni današnje BiH, smatra Nazor. Pročitao je i transkripte Mladića sa zapovjednicima koji su rušili BiH i Hrvatsku.

Goran Mikuličić kaže da je ovakva presuda Mladiću očekivana, s obzirom da je Srebrenica bila eklatantan primjer genocida. Slijedi najava žalbe pa njena izrada, a pravomoćnu presudu Mikuličić misli da možemo očekivati tek za četiri ili pet godina. Haaški sud uskoro se zatvara, a Mikuličić njegovo djelovanje ocjenjuje pozitivnim. Kao najveći razlog njegove sporosti istaknuo je prevodilački odjel koji mora prevoditi svaki dokument.

Vesna Škare Ožbolt smatra da je presuda stigla prekasno u odnosu na cijelu situaciju u BiH. Osim što Mladić nije pokazao kajanje, nije ni Republika Srpska. Za očekivati je da će ova presuda još više radikalizirati i produbiti tenzije koje mogu otići u krajnje opasnim smjerovima, istaknula je Škare Ožbolt.  Jedini preostali postupak koji bi mogao Srbiju dovesti u izravnu povezanost sa zločinima su Stanišić i Simatović, generatori zla i Miloševićevi nalogodavci, rekla je Škare Ožbolt. Rad suda završava, ali priča nije gotova – slijede novi postupci, smatra Škare Ožbolt.

Ivan Zvonimir Čičak kaže da je čudna slučajnost da se presuda hercegovačkoj šestorki očekuje 29.studenog, na nekadašnji Dan Republike. Najviše ga muči što iz presude Mladiću i ostalima ispada da je Hrvatska bila jedini agresor u ovome ratu. Za to krivi nedovoljnu pristutnost i zalaganje Hrvatske u Haagu da se nešto progura.

Tvrtko Jakovina kaže da je presuda donekle satisfakcija onima iz Srebrenice koji su najviše izgubili, ali politički nismo dobili ništa jer ona nije uspjela uzdrmati Dodiga u Banja Luci. Ova presuda je izuzela Srbiju od prave odgovornosti i to je najveći propust, smatra Jakovina. Iako je srpska premijerka nakon presude rekla da gledaju u budućnost, Jakovina smatra da prvo moraju pogledati što je bilo prije.

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Marko Miljenić: “Ratko Mladić je kukavica, pogledajte samo kako se pred sudom držao taj miš i balkanski ‘đeneral’

Objavljeno

na

Objavio

VIDEO – SVILEN GAJTAN ZA RATKA MLADIĆA! Ratni zapovjednik obrane Škabrnje Marko Miljenić u Bujici: “Ratko Mladić je kukavica, pogledajte samo kako se pred sudom držao taj miš i balkanski ‘đeneral’, a kako su se držali naši heroji Gotovina i Markač kada su osuđeni u 1. stupnju!”

Jadranka Cigelj, predsjednica Udruge Žene Domovinskog rata i zatočenica logora Omarska: “Doživotna zatvorska kazna za tu zvijer nije dovoljna, jer će i onako uskoro krepati!”

Miljenić je u Bujici nabrojao imena i prezimena svih Mladiću podređenih oficira ‘JNA’ koji su sudjelovali u ratnom zločinu u Škabrnji: “Evo imena i podataka o tome gdje žive – jedan je u Podgorici, drugi u Valjevu, a treći u Vojvodini… Pozivam Cvitana da ih procesuira, jer ratni zločin nikada ne zastarjeva!”

Zapovjednik obrane Škabrnje u Bujici Z1 televizije teško je optužio sud u Zadru da štiti Srbe, a slučaj Zorane Banić nazvao je “bacanjem pijeska u oči”… Velikim propustom hrvatskog pravosuđa smatra i činjenicu da Ratko Mladić nikada nije osuđen za Škabrnju.

Pozvao je i na neplaćanje RTV pristojbe zbog Stankovića: “Svi oficiri koji su napadali Škabrnju su iz Srbije i Crne Gore, a nama voditelj na HTV-u govori da je to bio građanski rat!”

Miljenić je u Haagu svjedočio 8 puta, za razliku od Mesića, na suđenju Miloševiću nije htio da njegovo svjedočenje bude tajno. Tražio je i prevoditelja na hrvatski, jer srpski ne razumije, a čudi ga da naša nacionalna televizija nije prenosila njegova svjedočenja, za razliku od TV kuća nekih drugih država…

Jadranka Cigelj smatra da nakon presuda za genocid Mladiću i ranije Karadžiću, treba redefinirati Daytonski sporazum i ukinuti tzv. Republiku Srpsku: “To je genocidna tvorevina, a osim Srebrenice, genocid je počinjen i u Prijedoru gdje danas živi točno 5 Hrvata!”

I većina Zagrepčana u anketi koju je objavila Bujica smatra da treba ukinuti “Republiku Srpsku”, dok su neki javno rekli da je Mladić zaslužio smrtnu kaznu. Voditelj Bujice je odmah na početku emisije poručio: – Mladiću je zbog Škabrnje i svega što se dogodilo u BiH u Haag trebalo poslati svilen gajtan!

Gosti Bujice komentirali su i Mladićevu kravatu sa srpom i čekićem, istim simbolima kakve smo nedavno imali prilike vidjeti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu… “Svi zločinci koji su zapovjedali napadom na Škabrnju imali su crvene zvijezde petokrake, a četnici su bili njihovi pomagači,” prisjetio se Miljenić.

(Opširnije uskoro…)

Predsjednica: Nadam se da je presuda Mladiću barem djelomična satisfakcija obiteljima žrtava

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari