Connect with us

Razgovor

Davor Ivo Stier: U našem je nacionalnom interesu da jugoistok bude stabiliziran i na neki način europeiziran

Objavljeno

on

Naša vanjska politika je svojevrsna refleksija i unutarnje stabilnosti i demokratske zrelosti koju je pokazao hrvatski narod.

Vidimo da u nekim dijelovima Europe i svijeta raste radikalizam i populizam. To nije slučaj u Hrvatskoj. Mi smo dobili i ove izbore na euroatlantskoj platformi.

To nam daje legitimitet i snagu na našem vanjskopolitičkom djelovanju i na jugoistoku Europe i u srednjoj Europi, rekao je gostujući u središnjem Dnevniku HRT-a o glavnim smjernicama vanjske politike novi resorni ministar Davor Ivo Stier.

Odnosi s BiH

Na jugoistoku Europe prioritet je europski put BiH i mi ćemo se aktivno zauzimati za poštovanje ravnopravnosti svih triju konstitutivnih naroda, a što uključuje i hrvatski narod, kazao je ministar vanjskih poslova.

Odnosi sa Srbijom

Intencija je biti faktor stabilnosti i europeizacija cijelog prostora jugoistoka Europe, to se odnosi i na Srbiju. Inzistirat ćemo na poštivanju europskih kriterija i želimo pomoći da se oni postignu. U našem je nacionalnom interesu da jugoistok bude stabiliziran i na neki način europeiziran. Želimo granice mira i stabilnosti proširiti pa ćemo u tom kontekstu raditi na ovom području, rekao je Stier.

Izbjeglička kriza

U pitanju izbjegličke krize važna je suradnja sa susjedima. Vidjeli smo kako je loše kad se ne surađuje, kako je to bilo za Milanovićeve vlade. Poslije je uspostavljena dobra suradnja i tako ćemo nastaviti te se efikasno sučiti s tim problemom. Treba i unutar EU raditi na zajedničkom rješenju i bitno je nadzirati granicu između Grčke i Turske, kazao je.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR