Davor Ivo Stier: U našem je nacionalnom interesu da jugoistok bude stabiliziran i na neki način europeiziran

6

Naša vanjska politika je svojevrsna refleksija i unutarnje stabilnosti i demokratske zrelosti koju je pokazao hrvatski narod.

Vidimo da u nekim dijelovima Europe i svijeta raste radikalizam i populizam. To nije slučaj u Hrvatskoj. Mi smo dobili i ove izbore na euroatlantskoj platformi.

To nam daje legitimitet i snagu na našem vanjskopolitičkom djelovanju i na jugoistoku Europe i u srednjoj Europi, rekao je gostujući u središnjem Dnevniku HRT-a o glavnim smjernicama vanjske politike novi resorni ministar Davor Ivo Stier.

Odnosi s BiH

Na jugoistoku Europe prioritet je europski put BiH i mi ćemo se aktivno zauzimati za poštovanje ravnopravnosti svih triju konstitutivnih naroda, a što uključuje i hrvatski narod, kazao je ministar vanjskih poslova.

Odnosi sa Srbijom

Intencija je biti faktor stabilnosti i europeizacija cijelog prostora jugoistoka Europe, to se odnosi i na Srbiju. Inzistirat ćemo na poštivanju europskih kriterija i želimo pomoći da se oni postignu. U našem je nacionalnom interesu da jugoistok bude stabiliziran i na neki način europeiziran. Želimo granice mira i stabilnosti proširiti pa ćemo u tom kontekstu raditi na ovom području, rekao je Stier.

Izbjeglička kriza

U pitanju izbjegličke krize važna je suradnja sa susjedima. Vidjeli smo kako je loše kad se ne surađuje, kako je to bilo za Milanovićeve vlade. Poslije je uspostavljena dobra suradnja i tako ćemo nastaviti te se efikasno sučiti s tim problemom. Treba i unutar EU raditi na zajedničkom rješenju i bitno je nadzirati granicu između Grčke i Turske, kazao je.

facebook komentari

 • Omnes Omnibus

  Ma, zašto trabunjaš o jugoistoku? Reci bre region, da te ceo svet razume!

 • Malleus_Haereticorum

  „U našem je nacionalnom interesu da jugoistok bude stabiliziran i na neki način europeiziran.“

  U našem je nacionalnom interesu da Hrvatska prije svega gleda svoje posle i da se pobrine za Hrvate u BiH, a ne da ti „jezdiš po vascelom regionu“.

 • sjena

  Gosp.ministre vanjskih poslova,Vaš prvenstveni posao je čuvanje i promoviranje HRvatskih interesa ,a ne tumačiti nekima ; kakvi trebaju biti, i još nešto ; ” kokice se kokaju po redu ”

  za dom !

 • Tyrex Rex

  Stier ,samo još jedan rektalni alpinista.Kovać je po meni u ovo kratko vrijeme pokazao da je bio napokon dobar ministar MVP.

 • Maks

  Drugi Drago Pilsel! Naziva Karamarka extremistom, odmah mozes znati tko je bio protiv Hasanbegovica i za drugaricu Buljen.

 • cleuna892

  Reci nam nesto sto vec nismo culi.