Pratite nas

Pregled

Davor Ivo Stier: Ne mogu podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije

Objavljeno

na

Davor Ivo Stier, politički tajnik HDZ-a, nakon povratka iz Argentine, komentirao je najavu skore ratifikacije Istanbulske konvencije.

“Moj stav je vrlo jasan. Iz kršćansko-demokratkih pozicija ne mogu podržati ratifikaciju Istanbulske konvencije, ali sam za borbu protiv nasilja nad ženama”, kazao je Davor Ivo Stier.

“Kao zastupnik u Europskom parlamentu sudjelovao sam u raspravi u Klubu Europske pučke stranke i svakome je omogućeno da glasa po svojoj savjesti, a ja sam glasovao protiv amandmana koji su tražili ratifikaciju Istanbulske konvencije”, kazao je Stier.

“Ne znam zašto bi zastupnik HDZ-a u EP imao manje slobode nego zastupnik u Saboru”, kazao je Stier i dodao da su po savjesti glasovali i u Europskom parlamentu kada se odlučivalo o Istanbulskoj konvenciji.

“Definicije prirodnog zakona su poznate. Naravni zakon i naravni poredak, poštivanje bioloških činjenica… Nije problem da se negdje koristi riječ rod, pitanje je kada se značenje nekih riječi se stavlja različito ili u kontradikciji sa biološkim činjenicama”, rekao je Stier.

“Ova tema s obzirom na svjetonazorski karakter dijeli društvo u Hrvatskoj”, rekao je Stier, ali i dodao da u HDZ-u neće biti raskola zbog ratifikacije Istanbulske konvencije.

“Ne očekujte nikakvih raskola u HDZ-u”, kazao je Stier i dodao da u HDZ-u treba sačuvati prostor pluralizma stajališta. Smatra da pitanje ratifikacije Istanbulske konvencije ne može ugroziti parlamentarnu većinu. “Što se tiče kršćanskih-demokrata u HDZ-u, oni nisu klerikalci, ali poznaju kršćansku doktrinu. Dijalog s Crkvom je dobar i požaljan”, kazao je Stier i dodao da poštuju poziciju Hrvatske biskupske konferencije.

Na pitanje da se prvi puta HDZ javno podijelio, Stier je kazao da je to dio širine koju ima HDZ.

“Bitno je da se ne nameće da je moguć samo jedan pristup. Svi smo za borbu protiv nasilja nad ženama, kršćanski-demokrati imaju svoju poziciju, a liberali imaju svoju. To ne znači da i jedni i drugi ne mogu biti u HDZ-u”, kazao je Stier.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

BUJICA: Martin Pauk i Hrvoje Pende o ‘krađi potpisa’

Objavljeno

na

Objavio

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Hrast poziva predsjednicu RH da zatraži raspisivanje referenduma

Objavljeno

na

Objavio

Saborski zastupnik i potpredsjednik Hrasta Hrvoje Zekanović pozvao je u četvrtak predsjednicu Republike Kolindu Grabar-Kitarović da od premijera Andreja Plenkovića zatraži raspisivanje referenduma o ukidanju Istanbulske konvencije i promjeni izbornog sustava, ističući kako se ne smije zanemariti jasna volja građana izražena u referendumskim inicijativama.

“S obzirom da je nepobitna činjenica da postoji volja građana da se referendumi raspišu, preko 350 tisuća građana prema ministru Kuščeviću reklo je da želi referendum, pozivam predsjednicu Republike Hrvatske koja ima ustavne i zakonske mogućnosti za raspisivanje referenduma neka zatraži od premijera Plenkovića da se referendumi raspišu”, kazao je Zekanović na konferenciji za novinare u Saboru.

Naglasio je kako je krajnje vrijeme da se predsjednica uključi u cijeli proces.

Zekanović: Plenković i Kuščević su pristrani i ne mogu odlučivati o vjerodostojnosti potpisa

Zekanović je ocijenio da su Plenković i ministar uprave Lovro Kuščević pristrani te ne mogu odlučivati o vjerodostojnosti potpisa, optuživši ih da su od početka imali strategiju diskreditacije referendumskih inicijativa “Narod odlučuje” i “Istina o Istanbulskoj”.

U prilog tim optužbama naveo je da su potpisi oko tri mjeseca ležali u Ministarstvu uprave, dok su s druge strane pregledani za samo 20 dana. Nadalje, dodao je, konstantno su curile informacije od navodnim mrtvima i tek rođenima koji su potpisivali za referendumske inicijative.

“Kako inače objasniti to što je partnerica od kolege Pupovca mogla znati neke informacije puno prije od svih drugih ako je sve bilo u strogo kontroliranim uvjetima”, zapitao se Zekanović.

Sumnjiv mu je i tajming objave Ivana Vrdoljaka o HNS-ovoj kaznenoj prijavi protiv organizatora inicijativa zbog krivotvorenja potpisa, i to samo par sekundi nakon sjednice Vlade.

“Nedopustivo je da vlast koristi svoju poziciju i napada legitimno izražavanje volje građana u referendumskim inicijativama”, naglasio je Zekanović.

Ilčić: Zašto APIS nije provjerio potpise odmah nakon što su predani?

Predsjednik Hrasta Ladislav Ilčić upitao je zašto APIS nije provjerio potpise 21. lipnja, odmah nakon što su predani. Sporna mu je i brzina kojom je APIS provjerio potpise, u samo 20 dana. “Jedan zaposlenik je pregledavao i preko 2000 potpisa dnevno, što je oko 11 sekundi po potpisu”, kazao je.

Ilčić je najavio da će predstavnici obiju inicijativa pregledati eliminirane potpise te zaključio kako će i dalje ostati sumnja u to što se događalo s potpisima ranije.

(Hina)

BITKA ZA REFERENDUM JOŠ NIJE IZGUBLJENA

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari