Pratite nas

Politika

Davor Ivo Stier: Nemam pakt s Ivićem Pašalićem

Objavljeno

na

Dok u HDZ-u nakon izvještajnog sabora naoko izgleda sve mirno, iza kulisa vrije. Govor Davora Ive Stiera i dalje je u fokusu zanimanja velikog broja HDZ-ovaca koji i osobno izražavaju podršku političkom tajniku, iako se iz vrha stranke sve češće može čuti da je pitanje dana kada će, zajedno s međunarodnim tajnikom Mirom Kovačem, biti smijenjen.

Pažnju je pobudio i intervju Ivića Pašalića u kojem zastupa tezu da HDZ treba ići s Mostom, što je zastupao i Stier, pa dio HDZ-ovaca spekulira da se radi o “tihoj” koaliciji njih dvojice. “O tome nema govora. Nas dvojica uopće nismo razgovarali, a kamoli da bismo sklapali neki pakt”, rekao je Davor Ivo Stier Jutarnjem listu

U HDZ-u se ovih dana može čuti i da neki članovi Predsjedništva stranke tvrde kako su od samog Milijana Brkića čuli da ima ambiciju preuzeti HDZ kada za to dođe vrijeme, s time da bi netko drugi bio predviđen za premijera ako HDZ opet pobijedi na izborima.

Još jedan od mogućih kandidata za čelno mjesto u HDZ-u, Miro Kovač, za kojeg mnogi smatraju da u ovom trenutku ima i najveću podršku, tvrdi da takvi scenariji nisu realni jer će odluka o budućem šefu stranke, kada god budu izbori, biti donesena na stranačkim izborima. “Posve je jasno da će na budućim izborima biti više kandidata. Ne vjerujem ni u kakve inženjeringe, članovi stranke će glasati i sve drugo zvuči više kao povlačenje mačka za rep”, kaže Kovač.

Mnogi HDZ-ovci s kojima smo razgovarali tvrde da je utakmica za novog šefa praktički počela, iako nitko ne očekuje da bi izbori mogli biti raspisani preko noći. Zato i Stier, koji je dosad uvijek odbijao priče da želi postati predsjednik HDZ-a, ovaj put tu mogućnost ne odbacuje. “Procijenit ću kada dođe trenutak”, rekao nam je ovih dana, a njegovi bliski suradnici potvrđuju da je spreman za stranačku bitku.

Kad je riječ o Stierovim porukama iz govora koji je održao na saboru stranke, većina onog što je rekao nije ništa dramatično novo i detaljno je elaborirano u njegovu eseju o potrebi nove paradigme. Ostaje samo enigma je li upirući prst u opasnost od klijentelizma, koji je prijetnja i HDZ-u i državi u cjelini, na nekoga konkretno mislio, u ovom slučaju na Brkića ili Plenkovića.

Stier kaže da u ovom trenutku ne želi detaljnije o svemu govoriti javno, ali da mu je drago što su njegove poruke dobro odjeknule. S Plenkovićem se nije čuo nakon sabora. “Imamo korektne odnose”, tvrdi Stier. Potpuno je miran na priče da će s Kovačem biti smijenjen s mjesta jednog od tajnika. “Ako se to želi napraviti, može svatko u Predsjedništvu to staviti na dnevni red.”

Stier: Vrijeme je da ustanemo protiv klijentelizma, ja sam spreman

Što vi mislite o ovoj temi?

Politika

Europski parlament raspravljao o položaju migranata na granici s EU u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Petir istaknula važnost zaustavljanja dotoka novca za radikalizaciju te vraćanja suživota, tolerancije i sigurnosti na području BiH

Europski je parlament na svojoj plenarnoj sjednici u četvrtak, 13. prosinca raspravljao o položaju migranata na granici s Europskom unijom u Bosni i Hercegovini, a u raspravu se uključila i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir.

Zastupnica Petir je zahvalila „hrvatskim policajcima na izuzetno zahtjevnom poslu koji obavljaju vrlo profesionalno štiteći vanjsku granicu Europske unije od ilegalnih prelazaka čime čuvaju sigurnost hrvatskih i europskih građana“. Petir je, također, istaknula kako je ove godine u BiH stiglo više od dvadeset i dvije tisuće izbjeglica, tražitelja azila i migranata, od čega je oko njih četiri tisuće zatražilo humanitarnu pomoć za čiji je smještaj EU izdvojila u 2018. godini 2 milijuna eura. Petir je podsjetila da je Europska unija od početka izbijanja migrantske krize od 2015. godine do danas za područje zapadnog Balkana koje je žarište migrantske rute izdvojila 31 milijun eura pomoći.

Pored navedenog, Petir je apelirala da se pomogne vlastima BiH, ali i humanitarnim udrugama koje djeluju na terenu kako bi one mogle pružiti pomoć najpotrebnijima naglašavajući kako „opseg pomoći Unije treba proširiti tako da se pomogne administraciji Bosne i Hercegovine u što bržem rješavanju zahtjeva za azil, ali i što bržem povratku u matične države svih onih koji ne ispunjavaju uvjete za azil“.

Osvrnuvši se i na problem radikalizacije koja je, kako navode relevantna istraživanja, upravo u BiH u sve većem porastu, zastupnica Petir je zaključila da se „na području BiH uvijek živjelo u suživotu i toleranciji, a danas se promiču neke druge vrijednosti koje su prijetnja sigurnosti u cijeloj regiji, stoga dotok novca za radikalizaciju treba zaustaviti kao i samo širenje radikalizacije kako se ne bi dogodili tragični događaji kakvima smo svjedočili u Francuskoj, Njemačkoj i Belgiji“.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Nezavisna lista Zagreb izbacila Jozu Milićevića

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Zastupnik Jozo Milićević zbog glasanja za zagrebački gradski proračun protivno tijelima stranke, više nije član Nezavisne liste Zagreb (NLZ), priopćeno je u četvrtak iz NLZ-a.

Odluka da Nezavisna lista Zagreb neće podržati prijedloga proračuna Grada Zagreba za 2019. godinu donesena je na sjednici predsjedništva NLZ-a 10. prosinca, no zastupnik Jozo Milićević odlučio je glasati suprotno i zbog toga više nije član Nezavisne liste Zagreb, navodi se u priopćenju.

Iz NLZ-a podsjećaju da su članovi Nezavisne liste Zagreb u Gradsku skupštinu došli na platformi koja je bila jasno usmjerena protiv gradonačelnika Milana Bandića i njegovog načina upravljanja gradom, a proračun je “temeljni akt koji omogućuje takvu lošu praksu”.

Ističu da ne mogu prihvatiti da zastupnici koji su od građana izabrani na opozicijskoj platformi, na kraju svojim glasovima podrže vladajuće, odnosno gradonačelnika.

“Ljudi iz Hrvatske dobrim dijelom odlaze upravo zbog općeg srozavanja vrijednosti, koje se jasno vidi i u visokoj politici, prelijetanju iz jednog tabora u drugi, iz opozicije u vladajuću većinu. Vidljivo je to u Saboru, a vidljivo je nažalost i u Gradskoj skupštini grada Zagreba. Često se kaže da narod ima onakvu vlast kakvu zaslužuje, ali moramo konstatirati da ovakvu vlast i ovakvu politiku nitko ne zaslužuje. Nastavit ćemo se boriti za građane, za bolji Zagreb i bolju Hrvatsku”, stoji u priopćenju koje potpisuje Marijana Sumpor, v.d. predsjednica Nezavisne liste Zagreb i zastupnica u Gradskoj skupštini.

Milićević je jedan od trojice gradskih zastupnika stranaka opozicije koji su svojim glasovima pomogli danas izglasavanje gradskog proračuna za iduću godinu. Ostala dvojica – dosadašnji glavni tajnik HSS-a Ilija Ćorić i HSLS-ov gradski zastupnik Miroslav Polovanec također su danas isključeni iz svojih stranaka.

(Hina)

 

Beljak ekspresno izbacio tajnika Ćorića iz HSS-a: Nevjerojatno, jučer mi se kleo da će glasovati protiv

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Poduprite naš rad


Donacijom podržite Kamenjar.com! Hvala!Komentari