Pratite nas

Politika

Davor Ivo Stier: Nemam pakt s Ivićem Pašalićem

Objavljeno

na

Dok u HDZ-u nakon izvještajnog sabora naoko izgleda sve mirno, iza kulisa vrije. Govor Davora Ive Stiera i dalje je u fokusu zanimanja velikog broja HDZ-ovaca koji i osobno izražavaju podršku političkom tajniku, iako se iz vrha stranke sve češće može čuti da je pitanje dana kada će, zajedno s međunarodnim tajnikom Mirom Kovačem, biti smijenjen.

Pažnju je pobudio i intervju Ivića Pašalića u kojem zastupa tezu da HDZ treba ići s Mostom, što je zastupao i Stier, pa dio HDZ-ovaca spekulira da se radi o “tihoj” koaliciji njih dvojice. “O tome nema govora. Nas dvojica uopće nismo razgovarali, a kamoli da bismo sklapali neki pakt”, rekao je Davor Ivo Stier Jutarnjem listu

U HDZ-u se ovih dana može čuti i da neki članovi Predsjedništva stranke tvrde kako su od samog Milijana Brkića čuli da ima ambiciju preuzeti HDZ kada za to dođe vrijeme, s time da bi netko drugi bio predviđen za premijera ako HDZ opet pobijedi na izborima.

Još jedan od mogućih kandidata za čelno mjesto u HDZ-u, Miro Kovač, za kojeg mnogi smatraju da u ovom trenutku ima i najveću podršku, tvrdi da takvi scenariji nisu realni jer će odluka o budućem šefu stranke, kada god budu izbori, biti donesena na stranačkim izborima. “Posve je jasno da će na budućim izborima biti više kandidata. Ne vjerujem ni u kakve inženjeringe, članovi stranke će glasati i sve drugo zvuči više kao povlačenje mačka za rep”, kaže Kovač.

Mnogi HDZ-ovci s kojima smo razgovarali tvrde da je utakmica za novog šefa praktički počela, iako nitko ne očekuje da bi izbori mogli biti raspisani preko noći. Zato i Stier, koji je dosad uvijek odbijao priče da želi postati predsjednik HDZ-a, ovaj put tu mogućnost ne odbacuje. “Procijenit ću kada dođe trenutak”, rekao nam je ovih dana, a njegovi bliski suradnici potvrđuju da je spreman za stranačku bitku.

Kad je riječ o Stierovim porukama iz govora koji je održao na saboru stranke, većina onog što je rekao nije ništa dramatično novo i detaljno je elaborirano u njegovu eseju o potrebi nove paradigme. Ostaje samo enigma je li upirući prst u opasnost od klijentelizma, koji je prijetnja i HDZ-u i državi u cjelini, na nekoga konkretno mislio, u ovom slučaju na Brkića ili Plenkovića.

Stier kaže da u ovom trenutku ne želi detaljnije o svemu govoriti javno, ali da mu je drago što su njegove poruke dobro odjeknule. S Plenkovićem se nije čuo nakon sabora. “Imamo korektne odnose”, tvrdi Stier. Potpuno je miran na priče da će s Kovačem biti smijenjen s mjesta jednog od tajnika. “Ako se to želi napraviti, može svatko u Predsjedništvu to staviti na dnevni red.”

Stier: Vrijeme je da ustanemo protiv klijentelizma, ja sam spreman

Što vi mislite o ovoj temi?

Analiza

Jedna rejting matematika koja ne ide HDZ-u prilog

Objavljeno

na

Objavio

Klackalica na standardnoj pogreški +/- 3 posto

Istraživanje agencije 2×1 CroElecto otkriva više od onoga što bi u HDZ-u htjeli. Uzorak veći od 1000 ispitanika baca jedno novo svijetlo na sva dosadašnja ispitivanja, pogotovo nakon apsurdne situacije da ista agencija radi ispitivanje za dvije televizije s nacionalnom koncesijom i to u razmaku od par dana.

Pravo pitanje glasi-kako je to moguće i tko može garantirati da ispitivanje nije fabricirano i zašto se rezultati znatno razlikuju, bez obzira na prikazani broj ispitanika, odnosno uzorak. Agencija koja radi izravno za dvije konkurentske strane ili je neprofesionalna ili su obje ankete manipulativne.

Prije svega treba analizirati odnos rejtinga HDZ-a i SDP-a, te na statističku pogrešku, kao i na trend. Razlika između HDZ-a i SDP-a nije veća od plus ili minus statističke greške i u stvarnosti se radi o klackalici te s obzirom na kampanju koja traje u lijevo liberalnim medijima, primjetan je rast tih političkih opcija.

Svemu tome u prilog ide i orkestrirana, sinkroniziranja kampanja u potenciranju HDZ-ih afera bez obzira s koje strane su plasirane.

Rejting HDZ-a u potpunosti oslikava da politika približavanja stranke u centar i veliki utjecaj usvajanja liberalnih načela, HDZ-u neće donijeti očekivani broj mandata jer HDZ napuštaju tradicionalni birači. Brojka od 26,57 % preferencija, u stvarnosti ne oslikava ni da će članovi stranke i njihove obitelji dati svoj glas i izgledno je da će podrška HDZ-u kopnjeti i nije nemoguće, prije je izgledno da HDZ na izborima za EP doživi debakl.

Kod SDP-a / 20,83 % / je vidljivo da će njihova podrška iz dana u dan rasti, bez obzira na sukobe u toj stranci. Biračko tijelo SDP-a, postat će sve homogenije i izraženije. Istina iz tog okvira izdvojili su se oni koji daju svoju podršku Amsterdamskoj koaliciji ali to i je ona brojka koja je radila razliku na brojke s parlamentarnih izbora.

Veliki problem HDZ-u, ali i SDP-u može biti izlaznost veća od 30 % jer ona generira slabiji rezultat i manji broj mandata. SDP to može nadoknaditi agresivnom kampanjom na društvenim mrežama i sebi sklonim medija, dok HDZ u osnovi nema svoje medije i oni koji ih načelno podržavaju mogu im okrenuti leđa i uvesti u probleme. Birači HDZ-a ne vjeruju lijevo liberalnim medijima, neke ni ne čitaju.

Drugi veliki problem je korištenje referendumskih inicijativa protiv HDZ-a jer je premalo vremena prošlo od njih i priče kako su završile.

Osim anketa koje rade hrvatske agencije, još neke agencije iz našeg susjedstva rade ispitivanje i ono je na tragu ovih analiza jer daju po 3 mandata HDZ-u i SDP-u, a svi ostali mandati su rastezljivi, pa i oni desnih i suverenističkih opcija gdje rezultati mogu biti od 1 do 3 mandata.

Po svoj prilici na ovim izborima, profitirati mogu jedino SDP, Amsterdamska koalicija i Živi zid, sve ostalo će biti razočarenje.

Ante Rašić

Izborno ludilo: Kreće ribolov, jer za političare narod je riba, riba koja pamti 5 sekundi

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Na Pantovčaku održan sastanak državnog vrha

Objavljeno

na

Objavio

Državni vrh, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković te predsjednik Vlade Andrej Plenković održali su redoviti sastanak danas na Pantovčaku, potvrđeno je Hini iz Ureda predsjednice i Ureda premijera, a razgovaralo se o brojnim aktualnim temama.

Riječ je o redovitom sastanku državnoga vrha, navode iz oba Ureda, bez detalja o temama razgovora, ali sastanak nije bio najavljen ni na stranicama Ureda predsjednice ni na stranicama Vlade.

Na stranicama Ureda predsjednice kao jedina predsjedničina aktivnost u subotu navodi se Dan otvorenih vrata za Hrvate Bosne i Hercegovine u 13 sati, dok je premijer u 16 sati u Krapini.

Iz Vlade je kazano kako se ne događa ništa dramatično, ali da ima dosta tema za razgovor.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari