Pratite nas

Komentar

Davor Ivo Stier: Očita je podjela u katalonskome društvu

Objavljeno

na

Tjedan neizvjesnosti u Španjolskoj bliži se svom kraju – danas bi se vođa katalonske vlade trebao obratiti regionalnom parlamentu – kada bi, nagađa se, mogao proglasiti neovisnost.

Iako nema znakova da su Katalonci nadomak kompromisa s Madridom, mnogi su posumnjali da će do proglašenja doći nakon govora gradonačelnice Barcelone koja je naglasila da referendum nije temelj za proglašenje neovisnosti već za otvaranje dijaloga.

Svo to vrijeme Europska unija je prema previranjima u Španjolskoj prilično suzdržana. Davor Ivo Stier, bivši ministar vanjskih poslova, za Studio 4 javio se iz Strasbourga. Komentirajući odgađanje proglašenja neovisnosti, što se očekivalo unutar 48 sati od referenduma, kazao je da je očita podjela u katalonskome društvu, što se pokazalo i u nedjelju kada su masovno izašli na ulice oni koji su za ostanak Katalonije u Španjolskoj, dovelo do toga da ono što je izgledalo gotovo kao sigurno, dovedeno je u pitanje ili barem oblik u kojem će se to učiniti.

“Osim što je katalonsko društvo podijeljeno, izgleda da su se počele događati određene podjele na strani onih koji su za neovisnost. Imaju i različie pristupe od radikalnije lijevije strukture koja želi odmah proglasiti neovisnost, do onih umjerenijih koji žele iskoristiti referendum ne toliko za proglašenje neovisnosti, nego za zatvaranje procesa političkog dijaloga”, dodao je Stier.

Na pitanje očekuje li danas proglašenje, Stier je rekao da se nagađa da će na sjednici katalonskog parlamenta imati određen proglas, neće to staviti na glasovanje. Izgleda da su podjele i na političkoj sceni i na onoj strani koja je do sada zagovarala neovisnost, s druge strane je veliki pritisak i na katalonsku vladu da ne radikalizita situaciju, pogotovo pritisak od poslovne zajednice u kataloniji koja se boji da bi proglašenjem neovisnosti došlo do radikalizacije, možda i do aktivacije članka 155 španjolskog ustava kojim se može i ukinuti katalonska autonomija. Dodao je kako se situacija iz sata u sat monitorira.

Svi zagovaraju politički dijalog da se pronađe političko rješenje jer je očito da se mora isključivo političkim sredstvima nači način za podijeljno društvo u Kataloniji. Kazao je kako je po nekim istraživanjima više onih koji su protiv neovisnosti, od onih koji su za. Morat će se naći političko rješenje, smatra Stier.

Govoreći o europskim centrima moći i njihovu načinu pristupanja problemu Katalonije, Stier je rekao da je Komisija bila vrlo jasna kada je rekla da je referendum bio protuustavan, s druge strane jasno je da se traži, odnosno očekuje se od Španjolske da ima jedan politički proces dijaloga kojim se može riješiti ovaj problem u okviru postojećeg ustava.

Stier je istaknuo da što se tiče europskih institucija, svi naglašavaju da je situacija jasna s aspekta legaliteta, katalonsko društvo je podijeljeno na pola i očekuje se da se kroz demokratske institucije pronađe neko institucionalno rješenje.

Carles Puigdemont: “Katalonija će proglasiti neovisnost”

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Pater Ike Mandurić: Budi se jugonostalgičarski duh koji stvari iskrivljuje, unaprijed osuđuje…

Objavljeno

na

Objavio

“Već duže vrijeme se stvara nekakav naboj, odnosno polarizacija oko domovinskih vrijednosti, pitanja domoljublja… i nekako kao da se budi jugonostalgičarski duh koji stvari iskrivljuje, unaprijed osuđuje, nije spreman na kritiku, dijalog, na analizu, nego se bavi etiketiranjem.”, komentirao je pater Ivan Ike Mandurić, u razgovoru za Narod.hr, masovno blokiranje Facebook stranica i profila koje ne prestaje otkako je Haški sud presudio šestorici.

Pater Ike na svojem Facebook profilu podijelio je ove misli:

“Gospodine, molim te za one koji su jučer uklonili svijeće zapaljene za Praljka!” Tako je jutros molila jedna djevojka na Misi. Molim Te i ja Gospodine za njih. Morali su poslušati zapovijed, kako bi sačuvali posao. Molim te i za njihove šefove. I njima je netko naložio. Molim te i za naše vlasti. Znam da tako moraju. Molim i za one koji će ih i dalje paliti. I oni moraju tako činiti. Drugačije ne mogu. Molim te za sve njih, i za sve nas. Mir nam daj Gospodine, onaj koji Ti daješ…”

Na temelju te objave, Facebook profil mu je blokiran na sedam dana.

“Po nekoj teoriji se provodila nekakva manira partizanštine u kojoj je bilo važno nekoga etiketirati, a onda ga javno linčovati, strijeljati. Nekako se te skupine mladih ljudi oduševljavaju na tim partizantskim idejama i na neki način u virtualnom obliku mijenjaju te diverzije, sabotaže, atentate i jako su sretni da mogu sebi tako umišljati da se bore po šumama i gorama i u ime naroda vrše egzekucije nepodobnih. Činjenica je da to nije nestalo danas, da taj duh nažalost živi među mladima”, rekao je pater Ike.

Žrtve su svi oni koji su protiv takve ideologije, podsjeća pater Ike, a to su svećenici, domoljubi i svi oni koji brane stajališta vjere, Crkve, slobodne Hrvatske…

Lijek protiv takvih etiketiranja i sabotaža pojedinaca jest taj da se mora o tome govoriti, smatra pater Ike. “To se mora raskrinkati. Ne smije biti nekažnjivo i dopustivo da se nekoga tako linčuje, odbacuje, isključuje.

Ako se ne bude reagiralo institucionalno, onda se mogu pojaviti i druge skupine te nastati huliganstvo poput onog kod navijačkih skupina.

Koliko god je Facebook privatna tvrtka, mora imati mehanizme da se određeni govor isključuje ali ne da svatko može suditi, te da oni agresivniji pobjeđuju.”, zaključio je pater Ike Mandurić.

Narod.hr

Pater Ike Mandurić: Fuj Haagu i svim svjetskim izdajnicima, ma kako bili ušminkani i uljudbeni

 

Pater Ike Mandurić: Idemo dalje stvarati našu Hrvatsku, ZAJEDNO, s ovim mladima

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Zlatko Hasanbegović o nestalom Mesićevom dosjeu: Trebala bi se provesti istraga i ustanoviti koliko još takvih ima

Objavljeno

na

Objavio

Na desetke Mesića u Državnom arhivu. Ali – ne i dosje bivšeg predsjednika. Taj dokument nikad nije stigao do njih. S druge strane, iz Sigurnosno-obavještajne agencije – za Novu TV demantiraju da su dosje ikad imali – i o svemu su pokrenuli istragu.

“Jedino što možemo reći da on u arhiv nikada nije došao i da ga mi nemamo”, rekao je Dinko Čutura, ravnatelj Arhiva i dodao: “Godine 2015. smo dobili elektronički zapis što se sve nalazilo u SOA-i i tamo postoji da je taj dosje tamo bio. Je li on još tamo, gdje je on, tko ga je uzeo iz SOA-e to mi naravno ne znamo.”

Iz SOA-e tvrde suprotno: “Na primopredajnim zapisnicima dosjea koje je SOA, odnosno njezine zakonske prednice, u više navrata predala Hrvatskom državnom arhivu ne nalazi se ime bivšeg predsjednika Stjepana Mesića. Također, utvrdili smo da u arhivama SOA-e ne raspolažemo dosjeom g. Mesića, te provjeravamo i utvrđujemo činjenice vezane uz njegovo postojanje, odnosno preuzimanje i čuvanje.”

Bivši predsjednik bez komentara. Njegova tajnica poručuje – trenutačno je opet u Kini. U MUP-u mimo kamera kažu: u slučaj će se uključiti tek na prijavu. A istragu traži šef SDP-a Davor Bernardić.

“Mogu samo reći, ako je istina da očekujem da se slučaj istraži i rasvijetli. Ova zemlja zaslužuje istinu”, kaže Bernardić.

Lider Mosta Božo Petrov hvali se otvaranjem arhiva. I kaže – ako je dosje postojao – njegov gubitak nije šlamperaj. “Ništa nije slučajnost, pogotovo kada sam u politici zadnje dvije godine, pa vidim što se sve događa. Ali mislim da je i građanima jasno da to nije slučajnost”, rekao je Petrov.

Bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović vjeruje da nema razloga sumnjati u tvrdnje čelnika Državnog arhiva.

“Trebala bi se provesti istraga i odgovarajuće državno povjerenstvo bi trebalo ustanoviti koliko takvih dosjea još ima, a nisu predani državnom arhivu”, kaže Hasanbegović.

NESTAO MESIĆEV DOSJE!?

 

Vladimir Šeks: “DORH bi trebao razmotriti Mesićevo svjedočenje u Haagu”

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari