Pratite nas

Razgovor

Davor Ivo Stier: Orbana ne treba ni sotonizirati ni glorificirati

Objavljeno

na

Viktor Orban, za jedne autokrat, za druge nacionalni junak, pobijedio je sa svojom strankom Fidesz na parlamentarnim izborima u Mađarskoj.

Podijeljena oporba nije znala iskoristiti nezadovoljstvo dijela birača zbog klijentelizma i korumpiranosti među vladajućima. Pred 54-godišnjim premijerom, koji je stubokom promijenio nekadašnju komunističku zemlju, treći je mandat, unatoč kritici Europske unije i SAD-a zbog narušavanja ravnoteže vlasti i odbijanja prihvata izbjeglica. Kao mladić bio je liberal, a sada je uzor tvrde desnice u Europi.

Zašto politički trendovi u srednjoj i jugoistočnoj Europi, u kontekstu izbora u Mađarskoj i politike u Poljskoj, unutar Europske unije izazivaju zabrinutost i polemike o odstupanjima od temeljnih europskih ideja, vladavine prava i ljudskih prava, uz istodobno jačanje nacionalističko-populističkih i krajnje konzervativnih pokreta i politika? Jesu li snažnije politike nacionalnih identiteta kršćansko-konzervativnih svjetonazora u nepremostivoj opreci s vrijednostima liberalne europske i svjetske demokracije? Bila je to tema današnje emisije “U mreži Prvog” u kojoj su gostovali Davor Ivo Stier, saborski zastupnik HDZ, bivši ministar vanjskih i europskih poslova i bivši europarlamentarac te dr. Dejan Jović, politolog, profesor međunarodnih odnosa i nacionalne sigurnosti na Fakultetu političkih znanosti.

Jovića, koji ističe da je Fidesz cijelu svoju kampanju vodio u negativnom smislu na antiimigrantskoj retorici i strašenju Mađara od potencijalnog vala migranata koji će ugroziti mađarski identitet, suverenitet i sigurnost, zanimalo je li HDZ blizak Orbanu i kako gleda njega kao svog saveznika u okviru Europske pučke stranke. Zanimalo ga je doživljava li HDZ Orbana kao uzora, pozitivan primjer politike koji bi se mogao eventualno primijeniti i u Hrvatskoj. “Mi čujemo takve stavove s pozicije desnije od HDZ-a. U pojedinim televizijskim emisijama čujemo glorifikaciju Orbana, nisam siguran je li to trenutno dio HDZ-ove politike ili ne”, zapitao se.

Stier na to odgovara da se Orbana ne treba ni sotonizirati ni glorificirati. “Treba jednostavno, što se Hrvatske tiče, voditi računa o našim interesima. Mislim da bi to bilo potpuno pogrešno, a takva pogreška je po mom mišljenju učinjena za vrijeme vlade lijevoga centra u Hrvatskoj, gdje se išlo ideologizirati bilateralan odnos između Hrvatske i Mađarske. To sasvim sigurno nije dovelo do nekih rezultata. Dapače, prilično je loše završilo za bilateralne odnose”, ocjenjuje Stier.

Ističe da se Hrvatska ne mora nužno složiti s nekim stvarima koje se događaju u srednjoj Europi. “Što ne znači da trebamo zatvoriti vrata srednjoj Europi i ne vidjeti da imamo puno zajedničkih interesa i dodirnih točaka i na tome graditi dobre odnose”, kazao je. Kaže kako se treba prisjetiti odlučujućih trenutaka, primjerice kada je Hrvatska bila u završnoj fazi pristupnih pregovora s EU, tada je Orban odigrao važnu ulogu da ti pregovori dođu do svog kraja. “Te stvari isto moramo valorizirati, ali to ne znači da se morate složiti sa svim stvarima koje Mađarska radi”, objasnio je.

Stier se na početku emisije kratko osvrnuo na svoje izjave s kraja prošlog tjedna, o klerikalcima, antiklerikalcima i Istanbulskoj konvenciji. “Čemu nervoza, čemu panika, imat ćemo u Saboru prilike argumentirati svaki stav”, rekao je.

 

Bujanec: Ovo je velika pobjeda prijateljskog mađarskog naroda i pravog lidera koji je rekao NE trulom Bruxellesu

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Razgovor

Roko Antić – Čovjek koji je rekao ne politici nemorala i interesa

Objavljeno

na

Objavio

Ovaj čovjek je rekao ne politici nemorala, interesa i izdaje.

Gost emisije Agape bio je Roko Antić koji je dao ostavku na sve dužnosti u HDZ-u vidjevši što i kako rade. On je rekao ovo: “Ne možeš se pozivati na demokršćanstvo kad živiš neurednim bračnim životom, kad pobačaj smatraš “ljudskim pravom” žene, kad živiš s ljubavnicom, a pozdravljaš s “Hvaljen Isus i Marija”, kad se nazivaš kršćaninom – a djeluješ kao ateist. Uvijek sam se protivio lažnom predstavljanju. Ne moraš misliti i živjeti kao ja, ali nemoj se lažno predstavljati.”

Poslušajte emisiju i u sklopu nje vrlo zanimljive izjave: Davora Ive Štira, Efendije Izeta Čamdžića, Branimira Glavaša itd.

fratar.net

Roko Antić: HDZ je puno puta znao zastraniti, ali se od ovoga neće nikada moći oporaviti

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Razgovor

(VIDEO) Zekanović: Srbiji ne bismo trebali pomagati, a koalicija HDZ – SDP je dogovorena!

Objavljeno

na

Objavio

Hrvoje Zekanović, saborski zastupnik Hrasta, u emisiji Večernji TV, komentirao je incident Vojislava Šešelja u Beogradu, odnose Hrvatske sa Srbijom, a govorio je i o hrvatskoj Vladi, Istanbulskoj konvenciji, Hrastu…

– Mene nije iznenadio Šešeljev postupak u Beogradu jer cijela srbijanska politika je zadnjih 27 godina na istom tragu. Nikad nismo čuli njihovu ispriku za ratna događanja devedesetih, niti gdje su posmrtni ostaci brojnih branitelja. Nikad nije bilo riječi o ratnoj odšteti, a znamo tko je Šešelj i da je Aleksandar Vučić bio četnički vojvojda.

I onda se čudimo takvim događajima. Čudi me što uvijek mi trčimo ususret Srbiji. Neka plate odštetu i otkriju gdje su posmrtni ostaci branitelja pa onda mogu dobiti našu podršku za ulazak u EU – kazao je Zekanović na početku i dodao:

– Mi bismo trebali uspostaviti bratske odnose s Mađarima koji vodi Orban, ali on odgovara establišmentu u Bruxsellesu. A Srbiji ne bih pomagao u njezinom europskom putu jer Hrvatska od toga nema ništa.

Osvrnuo se i na Vladu.

– Nažalost ova Vlada će ostati na vlasti. Glasači HDZ-a sigurno su razačorani i Vlada ne bi trebala imati potporu, no mislim da će se ovo nastaviti još dvije godine – kazao je i dodao:

– Trudio sam se dok sam bio dio vladajuće većine, ali nije bilo odjeka. Hrvatska je izgubila suverenitet, gospodarski je na koljenima, a tisuće ljudi napustile su zemlju… Isto tako siguran sam da će doći i do koalicije HDZ-a i SDP-a, ona je već dogovorena!

Cijelu emisiju pogledajte u videu:

Večernji.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati