Connect with us

Pregled

Davor Ivo Stier: U ovom trenutku oblikuje se neki novi poredak u Europi i u svijetu

Objavljeno

on

Što će biti s Brexitom? Kako će izgledati europsko-američki odnosi nakon inauguracije Donalda Trumpa? Što će se dogoditi s odnosima Rusije i Europe? Čeka li nas novi migrantski val na proljeće i kako će ga Europa dočekati?

U emisiju OTVORENO su analizirali: DAVOR IVO STIER, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova (HDZ), VESNA PUSIĆ, bivša ministrica vanjskih i europskih poslova (HNS), dr.sc. SENADA ŠELO-ŠABIĆ, Institut za razvoj i međunarodne odnose u Zagrebu.

Karte se ponovno miješaju. Već dugi niz godina ključne članice EU-a gotovo bez rukavica vode politiku koja je osnovana prvenstveno na nacionalnim pozicijama, rekao je Davor Ivo Stier. Istaknuo je kako ima onih koji žele vratiti pozicije koje su izgubili u posljednjih 25 godina. Smatra da će transatlanstki odnos između Njemačke i SAD-a, s administracijom Donalda Trumpa, definitivno biti na kušnji. Za Brexit tvrdi da je ogroman udarac kojega još svi nisu do kraja svjesni. U ovom trenutku oblikuje se neki novi poredak u Europi i u svijetu.

Vesna Pusić tvrdi da je završilo jedno dugačko razdoblje u kojem su se  stvari podrazumijevale.Podrazumijevalo se da je europsko zajedništvo dobro, da su EU i SAD samorazumljivi partneri i da su svi za projekt Europske unije.

Dodala je kako se podrazumijevalo čak i kako EU ima lidera, a što već duže vrijeme nije istina. Smatra da svaka zemlja za sebe mora odlučiti je li EU dobar projekt. Senada Šelo-Šabić rekla je kako EU mora biti klub dobrovoljnog članstva. Sada dolazi trenutak kada utakmica iziskuje doprinos svakog igrača.

Gosti su analizirali tenzije u regiji i odnose sa susjednim zemljama. Stier je rekao da je stabilnost BiH za Hrvatsku prioritet iz niza razloga. Ključ stabilnosti je da se ostvari ravnopravnost tri konstitutivna naroda u BiH.

Činimo sve da bi kroz EU i NATO pridonijeli stabilizaciji, ali moramo imati i kanal komunikacije s Rusijom  i Turskom, tradicionalnim igračima na ovom prostoru, rekao je. Istaknuo je radikalni islamizam ka prijetnju za cijelu Europu, pa tako i za Hrvatsku, Srbiju i BiH.

Na upit može li Aleksandar Vučić u ovom trenutku biti partner, Stier je rekao da treba raditi na uspostavljanju dijaloga. Smatra da je susret Plenkovića i Vučića na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu dobra prilika za to.

Mi smo u takvom susjedstvu u kojem se često događaju generalne probe za globalne kataklizme, rekla je Pusić. Smatra da, ako bi došlo do sukoba u BiH, jedino Hrvatska i Srbija mogu reagirati i imati nekog utjecaja. Ako nećemo biti u stanju reagirati u slučaju takve grozne opasnosti, kao što je rat, ja ne vidim da će netko drugi sad reagirati.

Moramo se moći dogovoriti o tom najnižem zajedničkom nazivniku da rata ne bude. Komentirala je i izjave slovenskog ministra vanjskih poslova da će Slovenija sabotirati hrvatski turizam. Smatra da se to ne može dogoditi.

Šelo- Šabić tvrdi da Hrvatska ima dovoljno prostora da artikulira vrlo jasnu, pragmatičnu, i za sebe uspješnu, vanjsku politiku i da istovremeno jača pozicije drugih. Komentirala je Šelo-Šabić i novi migrantski val koji se očekuje u proljeće. Smatra da će ovoga puta, ako do toga dođe, biti naglašeniji sigurnosni element. Dodala je kako dizanje zidova, žica i slanje vojske na granice neće pomoći.

Na samom kraju dotaknuo se Stier posjeta predsjednice republike Kolinde Grabar-Kitarović SAD-u i rekao da se tu radilo o korisnim razgovorima.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari