Pratite nas

Pregled

Davor Ivo Stier: Počinjemo s novom fazom u odnosima Hrvatske i Rusije

Objavljeno

na

Posjet ministra vanjskih i europskih poslova Davora Ive Stiera Moskvi otvorio je novu eru u odnosima Hrvatske i Rusije, potvrdio je u središnjem Dnevniku HRT-a sam ministar.

Prošlo je 11 godina otkad je hrvatski ministar posjetio Moskvu, bila je velika pauza, ali sada počinjemo s novom fazom u odnosima, poručio je ministar.

Ministar i njegov ruski kolega Sergej Lavrov razgovarali su o mnogim temama, pa tako i o Agrokoru. Ministar je bio dobro informiran, uvažava ono što Vlada čini i shvaća da je to dobro i za dobavljače i za vjerovnike, među kojima su i ruske banke. No Agrokor nije problem koji bi trebali rješavati ministri vanjskih poslova, pa zbog toga nismo u to duboko ulazili, rekao je Stier.

Hrvatska godinama u Moskvi nije imala veleposlanika, pa je i to opterećivalo diplomatske odnose s Rusijom. Tonči Stanić je bio pravi izbor, smatra ministar i navodi kako se tijekom posjeta u to uvjerio. Svjedočio sam koliko je on unaprijedio naše odnose, odličan je predstavnik naše zemlje.

Na pitanje može li potvrditi informaciju da bi predsjednik Putin u skoroj budućnosti trebao posjetiti Hrvatsku, ministar nije dao konkretan odgovor. Rekao je kako su dogovorili hodogram susreta na visokoj razini, ali nije želio ulaziti u detalje. O svakom posjetu javnost će biti obavještena kada za to dođe vrijeme, rekao je.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Željka Mitrović Jurić: Moje je djetinjstvo zaključano u 1991.

Objavljeno

na

Objavio

Fotografija uplakane djevojčice u plavom kaputiću obišla je svijet: “Moje je djetinjstvo zaključano u 1991.”

Fotografija Željke Mitrović Jurić, uplakane djevojčice u plavom kaputiću koja je iz Vukovara potjerana 1991. godine obišla je svijet.

Tada šestogodišnju Željku Mitrović Jurić i njezinih četvero sestara i braće te majku srpski su okupatori nakon pada Vukovara odveli u logor u Srijemsku Mitrovicu, odakle su poslije prebačeni u Zagreb. U Zagrebu su kao prognanici živjeli više od deset godina, dok se kao povratnici nisu vratili u Vukovar.

Željka koja je danas majka osmogodišnje djevojčice napisala je knjigu pjesama “ Moja rijeka suza“ koju je predstavila u InMagazinu Nove TV gdje je gostovao i njezin brat Antonio Okreša s tamburaškim sastavom Allegro.

Tom se prilikom prisjetila što je proživljavala prije 26 godina.

„Taj period mog života je jako težak, moje djetinjstvo je ostalo zaključano u 91. Godini. Danas sam majka djevojčice od 8 godina kojoj je teško objasniti zašto sam ja tada plakala i zašto nemam druge fotografije iz svoga djetinjstva“, kaže Željka.

Ističe kako se u tim trenucima osjećala ljubav, zajedništvo i vjera u Boga

„Za vrijeme Domovinskog rata nisam bila u skloništu, već smo cijeli rat proveli u zgradi gdje su nas obilazili mnogi branitelji. Donosili su nam slatkiše i igrali se s nama tako da mi nismo osjećali taj strah rata.

“Imali smo zaštitu i branitelje te smo znali da će nas oni sačuvati“, kaže Željka.

Na naslovnici Željkine knjige nalazi se njezina osmogodišnja kći u istom kaputiću kojeg je i ona nosila prije 26 godina.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Don Damir Stojić: Gledam u Vukovaru lik Isusa koji je prolazio Kalvariju

Objavljeno

na

Objavio

“Gledam u Vukovaru lik Isusa koji je prolazio Kalvariju. Isusa koji je trpio odbačenost, nepravdu i patnju u krvi i suzama, s teškim križem na leđima, na kojem raspet umire.

Ponovno isto proživljava gledajući Vukovar, kojeg razaraju neprijatelji zbog kojih slane suze teku po Njegovim otvorenim, krvavim ranama. O kako to boli! Bože oprosti im jer ne znaju što čine! On je tu, suosjeća. Raspet je s njim. Gleda u nebo i vapi Bogu. Ispod križa evo Majke tješiteljice s glavom polegnutom na zemlju natopljenu suzama i rukama sklopljenim u molitvu. Opet osjeća onu istu bol u srcu.
Svršeno je!
Došao je kraj patnjama, početak novog života. Grad mrtvih postaje gradom živih s novim domom na nebu.

O sveti Vukovaru, hvala ti što si dao svoj život za mene i ostatak Hrvatske. Neka ova ilustracija bude moj mali znak velike zahvalnosti ljudima koji su stradali u ratu i njihovim obiteljima.
Blagoslovile vas Božje ruke i ruke naše nebeske Majke.”

Don Damir Stojić

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari