Connect with us

Razgovor

Davor Ivo Stier: Svima je jasno, pa i oporbi, da opoziv Dalić neće uspjeti

Objavljeno

-

Legitimno je pravo oporbe da se izglasa nepovjerenje Dalić, to su i ranije tražili i nije im uspjelo. Neće ni sad u tome uspjeti.

Gost Novog dana na N1 televiziji bio je HDZ-ov saborski zastupnik i bivši ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier.

Oporba traži opoziv potpredsjednice Vade i ministrice gospodarstva Martine Dalić. Je li moguće da se dogodi da netko od vladajuće većine, naravno ne iz HDZ-a, glasuje za opoziv?

Legitimno je pravo oporbe da se izglasa nepovjerenje Dalić, to su i ranije tražili i nije im uspjelo. Neće ni sad u tome uspjeti. Mislim da je to svima jasno, pa i njima.

Ne vjerujem da će biti ikakvih problema oko inicijative oporbe, mislim da će biti daleko od cilja, treba im 76 glasova koje neće prikupiti, vjerujem da će vladajući imati 78 glasova kao i do sada.

Radna skupina već mjesecima radi na pripremi nacrta novog Statuta HDZ-a. Tko je inicirao promjene Statuta i tko je glavni u radnoj skupini?

Bila je to odluka Predsjedništva da se oformi skupina, vodi je kolega Ressler koji ima sve kvalitete da bude budućnost HDZ -a, ali naravno to je na našim članovima. Čovjek je obrazovan, demokršćanin, gušt je s njim raditi. Predavao sam mu, njemu i njegovoj supruzi, tada su kao studenti bili u vezi, bili su najbolji u generaciji.

Govori se i o uvođenju privremene suspenzije članskih prava za one članove kod kojih postoji osnovana sumnja u postojanje razloga za isključenje, pogotovo u slučaju optužbi za kazneno djelo.

Intencija je da se smanji prostor arbitrarnosti oko raspuštanja organizacija, da se točno zna kad se može nekoga isključiti. Želimo zaštititi naše članove, trebaju postojati i sankcije ako netko krši Statut da ga se kazni, ali, naravno, da postoji više razina sankcija, a ne da se odmah ide na isključenje. Gledali smo kako je to riješeno u CDU-u, oni imaju tu gradaciju, mislimo da nije odmah dobro ići na isključenje.

Znamo kako je sa ženskim kvotama i dovoljno je vidjeti sabornicu. SDP će prema novom Statutu, na izbornim listama imati 50 posto žena. Planira li se u HDZ-u taj pomak?

Bit će to sigurno, i u ovom ‘papiru’ se naglašava potreba većeg angažmana žena. Kako će se to točno pretočiti, to je ono što će uslijediti nakon 18. ožujka. Zašto to ne bismo pitali i naše članove na listama na nacionalnoj i lokalnoj razini, to je vrsta predizbora, s tim da bi središnja tijela vodila brigu o poštivanju zakona. I njima bi ostavili da uvedu određene kandidate, ali zašto to ne bi birali i članovi, time dodatno demokratiziramo HDZ.

Hoće li to dovesti do novih sukoba unutar stranke?

Velike stranke, a HDZ je najveća, imaju uvijek određene struje, tako je od početka HDZ-a. Ogranizacija koja počiva na većoj snazi članova neće potaknuti nove sukobe oko različitih viđenja već omogućiti veći prostor slobode unutar HDZ-a, a to je bitno sad dok u svijetu i kod nas raste populizam. Ako se više otvorimo građanima, suzbit ćemo taj populizam, zato se više želimo otvoriti građanima.

U podne Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina raspravlja o “Konvenciji Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji”. Nikako da ta tema dođe na red za raspravu o njezinoj ratifikaciji u Saboru.

Mnogo je odredbi iz Istanbulske konvencije koje smo gotovo kopirali, zato što su dobre, i unijeli ih u naše nacionalno zakonodavstvo u Zakon o borbi protiv nasilja u obitelji. Ono što je potrebno je dosljednja primjena toga te osigurati financijska sredstva za tu primjenu. Drugo što je tu potrebno je edukacija, da od malih nogu kod građana osvijestimo važnost borbe protiv nasilja nad djevojčicama i ženama.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas