Connect with us

Magazin

Davor Ivo Stier u Budnici: Srbija se mora odreći “srpskog sveta”!

Objavljeno

-

“Njemačka je već neko vrijeme, još od Schröedera, pa i Merkel, na raskrižju između Bismarckove i Adenauerove doktrine, a upravo na to je upozorio veliki Nijemac Benedikt XVI. zbog taktiziranja Njemačke između Zapada i Rusije” rekao je između ostalog Davor Ivo Stier u večerašnjoj Budnici, objašnjavajući posljedice ruske agresije na Ukrajinu na međunarodni poredak i odnose u Europi.

Stier je definirao tri uporišne točke suvremene i buduće Europe, perspektivu odnosa Europe, SAD, te Rusije, pa i Kine, a detaljno je govorio o odnosima na Balkanu, položaju Srbije između Rusije i zapadnih integracija, te o destruktivnom potencijalu ” srpskog sveta” kao paradigme.

Gledatelji će čuti zanimljive i argumentirane stavove na pitanja o kontradikcijama, kao što je europsko sankcioniranje Poljske i Mađarske zbog tzv. ljudskih prava nove generacije, homoseksualaca, transrodne i rodne agende, te o stavu visokog predstavnika Kristiana Schmidta da se ovakav izborni zakon iako je neustavan, ukoliko se ne promijeni, mora poštovati! Ta pitanja su stavljena u kontekst poštivanja ustavno pravnog poretka i međunarodnog poretka, koji s jedne strane uvažava kršenje tog načela, a s druge strane s pravom osuđuje Putina zbog napada na samostalnu i međunarodno priznatu Ukrajinu, o čemu je Stier govorio iz perspektive hrvatskih nastojanja oko BiH od 2014. godine do danas.

U kontekstu Velikog četvrtka i Isusovih riječi: “Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem” Stier je govorio o kršćanskoj komponenti današnje Europe i politika, o zabludama i prevarama s pokušajima zlouporabe kršćanstva u državnim i društvenim procesima.

Gledatelji će čuti i mišljenje o tome, je li strateško partnerstvo s Francuskom u sukobu s hrvatsko-američkim savezništvom, te o nizu drugih pitanja, o kojima se rijetko, a pogotovo znalački razgovara u javnom prostoru.
Pogledajte Budnicu s Davorom Ivom Stierom.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari