Connect with us

Pregled

Davor Pavuna: Bitcoin je prvi dokaz umjetne inteligencije (VIDEO)

Objavljeno

-

Na osječkom Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija predavanje održao hrvatski znanstvenik, fizičar i vizionar Davor Pavuna.

Pavuna je okupljenima na osječkom FERIT-u pokušao dokazati postojanje umjetne inteligencije te kako će ona u budućnosti utjecati na čovječanstvo

Nakon predavanja od prije nekoliko mjeseci na istom mjestu pod nazivom “2022+: Hrvatska i svijet pogledom inženjera”, kada je profesor Pavuna na prvo mjesto stavio Osijek, prikazujući ga mjestom budućnosti, koje se samo treba izvući iz svakodnevne depresije, ovoga je puta profesor Pavuna Slavoniju i Osijek stavio na kraj svog predavanja, no s istom namjerom, u želji da pokaže sav potencijal mjesta u kojem je proveo svoje djetinjstvo, piše HRT

Pavuna, osječki osnovnoškolac, okupljenima je govorio o umjetnoj inteligenciji koja je po njemu već odavno među nama, uokvirena u kućište naših mobitela i računala. U skoro vrijeme, tvrdi on, umjetna inteligencija koja nam služi, samostalno će odlučivati na razini inteligencije kakvu poznajemo samo kod ljudi.

Bitcoin je, tvrdi Pavuna, prvi dokaz umjetne inteligencije, jer je navodnim proučavanjem dokazano, kako je “humanoid”, kako Pavuna naziva ljude, nesposoban napraviti tako savršen program. “Jedini je način da zaustavimo umjetnu inteligenciju da na tri dana pogasimo sve izvore električne energije u svakom kutku svijeta!” – tvrdi profesor Pavuna, svojednobno i savjetnik bivšeg američkog predsjednika Obame.

Kako je sve tu među nama, Pavuna dokazuje i potrebom da Kina, najveće tržište na svijetu i prema njemu, najmoćnija ekonomska sila svijeta, imenuje ministarstvo za umjetnu inteligenciju. “Prošle je godine robot Sophia dobila državljanstvo Saudijske Arabije, a ta je zemlja imenovala osobu zaduženu za nadgledanje i upravljanje umjetnom inteligencijom!”, rekao je Pavuna.

Sljedeći ljudski napredni korak je kvantno računalo, nekoliko milijardi puta brže od računala koje poznajemo. “Stotine se milijuna dolara ulaže u centre za razvoj takvih strojeva i prva država ili korporacija koja uspije u tome bit će u prednosti pred svima drugima, jer će primjerice šifru za bilo koji bankovni račun razbijati za nekoliko sekundi!”, uvjeren je Pavuna.

“Što mislite što će tek onda moći umjetna inteligencija? I sad vam je vjerojatno jasno zašto poznati fizičar Stephen Hawking misli da se jedino možemo spasiti ako pobjegnemo sa zemlje. I njemu je jasno što će umjetne inteligencija za nekoliko desetljeća napraviti humanoidima”.

Što se tiče Osijeka i Slavonije, ovdje se sredstvima Europske unije treba stvoriti nove Ružičke (nobelovce), a sam Pavuna će voljenom gradu i Hrvatskoj pomoći zakladom Teslin svijet. “Do sredstava EU-a može se doći putem aplikacije “Izi do potpora” Tanje Kovačević. Malo reklame nikom ne šteti.”, rekao je Pavuna i dodao: “kupio sam zemlju u Smiljanu gdje je rođen Tesla i tamo osnovao zakladu. Bogom dano mjesto gdje bi svaki Amerikanac poželio biti”.

Željko Kovačević/HRT

Davor Pavuna: Hrvatska se nalazi pod tri agresije (VIDEO)

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari