Connect with us

Istaknuto

Davor Pavuna: Migrantski val je isceniran, zna se kakve će biti posljedice

Objavljeno

on

Dr.sc. Davor Pavuna, predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa Švicarske i fizičar svjetskog glasa, ustvrdio je da je izbjeglički val koji trenutno pogađa Europu dobro isceniran i kako obavještajne službe dobro znaju kakve će posljedice on ostaviti.

[ad id=”68099″]

Pavuna je predavanje održao u Beču 21. listopada, na poziv i u organizaciji Hrvatskog svjetskog kongresa u Austriji. Prostorije Hrvatske akademske zajednice u samom središtu Beča bile su premale da prime toliko veliki broj zainteresiranih za Pavunino predavanje; organizatori kažu kako se ne sjećaju da je u zadnjih nekoliko godina ijedan Hrvat probudio toliko zanimanje austrijskih Hrvata. Dovoljno govori činjenica da Pavunino gostovanje nije moralo biti posebno niti najavljivano – vijest o predavanju munjevito se proširila Austrijom, a za idući put organizatori će ozbiljno razmisliti o najmu neke od većih slušaonica na bečkom sveučilištu. Na početku predavanja nazočne je pozdravio predsjednik HSK-a Austrije, mag.Igor Lacković.

U svom poletnom predavanju, Pavuna se dotaknuo mnogih tema. Držeći čašu vode, govorio je o vodi kao vrlo važnom resursu koji će u bliskoj budućnosti postati važniji od, primjerice, nafte. Zbog toga bi, kaže, mogla nastati i nova ratna žarišta. Obrušio se i na medije koje bojkotira jer – ne želi prestati razmišljati vlastitom glavom. Ukazao je i na opasnosti od GMO hrane, a u svom poznatom stilu bešćutne bankare prozvao ‚bankaroidima‘.

Britko se osvrnuo i na temu migrantskog vala, rekavši kako je on dobro isceniran te kako razne obavještajne službe itekako znaju kakve će posljedice ovakvo doseljavanje imati. Otvoreno je rekao da među migrantima ima i terorista. Pavuna kaže kako je kao katolik spreman pomoći svom bližnjem, ali se zalaže i za poštivanje europskih zakona, što u ovoj situaciji nije slučaj.

Govorio je i o svom životu u iseljeništvu, ‚pravim i prerušenim komunistima‘, nesposobnosti vladajućih u Domovini, Križnom putu hrvatskog naroda te ‚planetarnoj, jednoj jedinoj Hrvatskoj‘. Govorio je zanosno i o svom odnosu s Bogom, ali i ljubavi i ženama, za koje je ustvrdio da su najveće čudo i tako ‚pobrao‘ gromoglasan pljesak.

Pavuna je svojim nekonvencionalnim nastupom, opuštenošću i neposrednošću u komuniciranju s austrijskim Hrvatima ostavio izvanredno pozitivan i optimističan dojam. Vrlo se povoljno izrazio o kvaliteti života svjetske metropole, Hrvatima bliskom i bitnom Beču te podsjetio da bi Hrvati mnogo toga trebali naučiti upravo od Austrijanaca.

 

 

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari