Connect with us

BiH

Davor Šilić: U Tužiteljstvu šute o predmetu Lijanovići

Objavljeno

on

lijanovic-hapsenjeUstavni sud BiH donio je odluku u kojoj je ustanovio kako Državni sud nije imao osnova kod određivanja pritvora u predmetu Brend, koji Tužiteljstvo BiH vodi protiv braće Lijanović i ostalih. To je za Dnevni avaz potvrdio Davor Šilić, odvjetnik ministra trgovine FBiH Milorada Bahilja (NSRzB), koji je također jedan od optuženih u ovom predmetu.

Šilić je pojasnio kako se odluka Ustavnog suda BiH odnosila na posebne mjere za određivanje pritvora, odnosno na opasnost od bijega te eventualno počinjenje kaznenih djela koja im se stavljaju na teret. On je dodao kako je Ustavni sud BiH u ovom dijelu utvrdio da su kod određivanja mjera pritvora Lijanovićima i ostalima postojale povrede Ustava BiH i Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Na upit što će to sada značiti za predmet koji vodi Tužiteljstvo BiH, ali koje još ne podiže optužnicu, Šilić je rekao kako ova sudska odluka neće imati nikakav utjecaj na postupak.

Međutim, najavio je kako će se on na osnovu ove odluke žaliti Sudu BiH i u vezi s ostalim mjerama koje su za optužene još na snazi, a koje se, naprimjer, odnose na zabranu napuštanja mjesta boravka. Upitan što je s istragom Tužiteljstvo BiH, Šilić je kratko odgovorio “nitko se ne oglašava niti tko što govori o tome”.

Inače, braća Jerko, Jozo i Slavo Lijanović, Bahilj i još nekoliko osoba uhićeni su 10. rujna prošle godine u akciji koja je izvedena po nalogu Tužiteljstva BiH. Oni se terete za organizirani kriminal, pri čemu je država oštećena za 11,6 milijuna KM. Apelacijski odjel Suda BiH 24. listopada ukinuo je odluku o pritvoru te su svi pušteni na slobodu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari