Connect with us

Pregled

Davorin Rudolf: Iza stajališta Slovenije kriju se teritorijalne pretenzije

Objavljeno

-

Gostujući u Studiju 4 akademik Davorin Rudolf istaknuo je kako jednostrana primjena arbitražne odluke nije moguća i složio se s izjavom premijera Plenkovića da je 29. prosinca dan kao i svaki drugi te da je važno ne izazivati nikakve incidente.

Akademik Rudolf rekao je kako bi se spor mogao riješiti za pet minuta da postoji dobra volja i s jedne druge strane. Pravilo međunarodnog prava, istaknuo je Rudolf, kaže kako je granica između država ona koja je zatečena na dan stjecanja neovisnosti.

Podsjetio je kako su i Hrvatska i Slovenija 25. lipnja 1991. donijele deklaraciju kojom priznaju zatečene granice i nemaju nikakvih teritorijalnih pretenzija.

Slovenski novinar Robert Botteri rekao je kako se slaže s većinom onoga što je rekao akademik Rudolf i dodao da će 29. prosinac za njega biti tužan dan jer se dvije susjedne države ne mogu dogovoriti “oko jedne takve banalne stvari”.

Istaknuo je da je nekoliko puta ove godine bio u Piranskom zaljevu i Savudrijskoj vali i kako je u vrhuncu sezone bilo zabranjeno kupanje zbog velike količine fekalija.

Tada sam se zapitao je li moguće da se dvije zemlje ne mogu složiti oko par kilometara granice unutar kloake u koju većina državljanina Hrvatske ne bi promočila ni prste, istaknuo je kako je u Sloveniji već počela predizborna kampanja i kako se većina političara “natječe tko će pokazati veće mišiće prema Hrvatskoj”.

Naš ministar vanjskih poslova namjerno potpaljuje taj sukob između Hrvatske i Slovenije i tjera sve ostale, uključujući i premijera, da zaoštravaju odnose preme Hrvatskoj, rekao je i dodao kako će se takva “politika” nastaviti i dalje.

Akademik Rudolf istaknuo je kako su potkraj 90-ih slovenski i hrvatski stručnjaci utvrdili kopnenu granicu i da je tu granicu potvrdio arbitražni suda. Što se tiče granica ne moru, ističe akademik Rudolf, treba razlikovati granicu i režim.

Ponovio je kako Slovenija od početka spora nije prihvaćala Međunarodni sud pravde i kako je inzistirala na arbitraži te da se ne primjenjuje međunarodno pravo. Iza tih stajališta Slovenije kriju se teritorijalne pretenzije. Tu je spor, a ne u granici, rekao je.

Miro Cerar: Krajem tjedna počinjemo s primjenom arbitražne presude

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari