Connect with us

Gluposti

Davorko Vidović: Dio glasača SDP-a iskazao revolt prema HDZ-u neizlaskom na izbore

Objavljeno

-

Politički tajnik SDP-a Davorko Vidović izjavio je u utorak, nakon sjednice stranačkog predsjedništva, da je na nedjeljnim izborima jedan dio SDP-ovih glasača dao podršku Milinoviću jer nisu željeli da u Ličko-senjskoj županiji pobijedi HDZ, a dio je revolt iskazao neizlaskom na izbore.

“Dio naših glasača, koji nisu željeli da HDZ pobijedi, računao je da SDP nema ozbiljne izglede i u jednom su dijelu možda dali podršku Milinoviću“, rekao je Vidović.

SDP na izborima za Županijsku skupštinu Ličko-senjske županije dobio je tek 3,95 posto glasova i nije osvojio ni jedan mandat.

Vidović je rekao kako su analizirali rezultate nedjeljnih izbora i “nepodijeljeno izrazili zadovoljstvo rezultatima izbora u Ogulinu”, koji su, rekao je, bili i više od onoga što su očekivali

“Aktualna upravljačka ekipa u Ogulinu potpuno je opravdala povjerenje građana i to je potvrda njihova dobra rada“, istaknuo je.

Osvrnuli su se i na rezultate izbora u Ličko-senjskoj županiji.

Vidović: Izbori su provocirani od različitih frakcija HDZ-a

“Pokušali smo kontekstualizirati te izbore koji nisu bili tipični ni obični jer su provocirani od različitih frakcija HDZ-a i sve su liste zapravo bile HDZ-ove liste – i ona koju je predvodio gradonačelnik Novalje i ona koju je predvodio gradonačelnik Gospića, kao i Milinovićeva i službena HDZ-ova.

Specifičnost tih izbora je u tome da je veliki dio glasača SDP-a na neki način iskazao svoj revolt neizlaskom i ne htijući sudjelovati u toj klijentelističkoj lakrdiji u kojoj su se te frakcije borile za podjelu plijena i raspodjelu desetak tisuća radnih mjesta u javnim službama, što je bio jedini motiv kampanje koja se odvijala“, ocijenio je Vidović.

Dodao je i da su uvažili činjenicu da su prošle jeseni imali ozbiljnih problema organizacijske naravi u Ličko-senjskoj županiji i da je to županija u kojoj SDP nikada nije dobro stajao.

“Situacija unutar stranke sigurno je demotivirala je članstvo stranke i glasače da se ozbiljnije uključe u izbore”, napomenuo je.

Vidović je ponudio još jedno objašnjenje za fijasko SDP-a u Lici.

“Postoji još jedna teza s kojom smo se prilično složili da je dio naših glasača, koji nisu željeli da HDZ pobijedi, računao da SDP nema ozbiljne izglede i da su u jednom dijelu možda dali podršku Milinoviću i na taj način zapravo htjeli poslati poruku HDZ-u i na nacionalnoj razini, ali i za sve ono što se 29 godina događa u Lici“, mišljenja je Vidović.

Na pitanje znači li to da SDP-ovi birači radije biraju Milinovića nego SDP-ove kandidate, Vidović je odgovorio da govori načelno o čemu su spekulirali i razgovaral“.

“Razgovarali smo koji su sve razlozi zbog kojih su ljudi mogli odlučiti da ne izađu na izbore i jesu li mogli iz revolta prema HDZ-u naši glasači mogli kalkulirati da je možda glas za SDP, koji nije imao ozbiljnih izgleda, bačen i da je možda isplativije ići kontra HDZ-a tako da se podrži onaj koji je najuvjerljiviji. To je bila borba između Milinovića i HDZ-a pa su se oni opredijelili dati podršku Milinoviću. To je jedna od mogućnosti“, smatra Vidović.

“Realno i objektivno – SDP u ovom trenutku u Lici nema ozbiljne izglede preuzeti vodstvo i imati većinu. Ovo su bili sasvim specifični izbori, a svi drugi izbori, počevši s europskima, će zapravo pokazati neusporedivo bolji rezultat za SDP”, ustvrdio je Vidović.

Najavio je da SDP, unatoč najavama, ipak još neće objavljivati svoju listu za Europski parlament nego će pričekati razvoj situacije s ‘brexitom’ kako bi se znalo hoće li se formirati liste s 11 ili 12 kandidata.

SDP-ova tematsko-izvještajna konvencija prije EU izbora

Također je najavio tematsku konvenciju početkom svibnja koja bi trebala biti motivacijski skup uoči europskih izbora.

“Na konvenciji ćemo predstaviti naše ključne poruke građanima uoči izbora i vrlo kvalitetan program s koji izlazimo na te izbore“, rekao je Vidović.

Odbacio je nagađanja da se konvencija saziva prije izbora kako bi predsjednik Davor Bernardić izbjegao snositi odgovornost u slučaju lošeg izbornog rezultata i mogućnosti da se tematsko-izvještajna konvencija pretvori u izbornu. “Nitko ne može izbjeći analizu rezultata izbora za Europski parlament”, dodao je te napomenuo kako je problem SDP-a u tome što nikada nije napravljena analiza za pet izbora koje su izgubili.

Predsjedništvo je, kazao je, radilo i na finiširanju sporazuma sa strankom Naprijed Hrvatska – Progresivni savez, a Vidović očekuje da će u nedjelju na sjednici Glavnog odbora biti prihvaćen i da će se realizirati njihovo pristupanje SDP-u.

U nedjelju se održava sjednica Glavnog odbora SDP-a na kojoj će glavna tema biti pripreme za konvenciju i europske izbore.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas