Pratite nas

BiH

Dayton: Izgubljeni sporazum slavi 19. rođendan

Objavljeno

na

“Ovo nije pravedan mir, ali je pravedniji od nastavka rata. U ovakvoj situaciji kao što jeste i ovakvom svijetu kakav je, bolji mir i nije mogao biti postignut”. Riječi su to Alije Izetbegovića izrečene nakon ceremonije potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma čija se 19. obljetnica obilježava danas, 21. studenog.

Prošlo je 19 godina od parafiranja Daytonskog mirovnog sporazuma 1995. godine, pravnog akta koji je parafiran u vojnoj zračnoj luci Right-Paterson kod Daytona, u američkoj državi Ohio, čime je okončan rat u Bosni i Hercegovini koji je trajao od 1992. do 1995. godine.

Neuspjeh nakon pola sata

Konferencija u Ohiou je trajala od 1. do 21. studenog 1995. godine. Glavni sudionici u pregovorima su bili predsjednik BiH Alija Izetbegović, srbijanski predsjednik Slobodan Milošević, hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, te glavni američki posrednik Richard Holbrooke i general Wesley Clark. Sporazum je službeno potpisan u Parizu 14. prosinca.

Daytonski mirovni sporazum , pravni je akt sporazumnog karaktera u koji je ugrađen i danas važeći Ustav BiH. Jedan od osnovnih principa na kojima je zasnovan jeste teritorijalna organizacija BiH prema kojoj 51 posto područja BiH čini Federacija BiH, a 49 posto Republika Srpska.

Iako su mnoge stvari bile dogovorene, Daytonski sporazum je bio proglašen neuspjelim pola sata prije zatvaranja konferencije, ali je ipak uspio nakon što je u zadnjem trenutku donesena odluka da će se arbitraža u vezi s brčanskim koridorom urediti naknadno.

Shuttle diplomacija

Daytonski sporazum je bio kulminacija takozvane Shuttle diplomacije koju je otpočeo Richard Holbrooke sa svojim timom pod sponzorstvom SAD-a.

Holbrooke, bivši zamjenik američke državne sekretarke Madeleine Albright, bio je svojevrsni arhitekt sporazuma dok su ga, svojim prisustvom potpisivanju, jamčili i tadašnji američki predsjednik Bill Clinton, glavni tajnik Ujedinjenih naroda Boutros Boutros-Ghali, francuski predsjednik Jacques Chirac, britanski premijer John Major, glavni tajnik NATO-a Javier Solana, njemački kancelar Helmut Kohl, ruski premijeri Viktor Černomirdin te Carl Bildt, dopredsjedavajući mirovne konferencije u ime EU.

No, sporazum, kojim je službeno okončarn rat i koji se ni 19 godina nakon stupanja na snagu nije prestao spominjeti, je izgubljen. Naime, originalni dokument nestao je iz Predsjedništva BiH, a i Srbija je službeno potvrdila kako nema original Daytonskog sporazuma.

dayton

Da originala Daytonskog sporazuma nema ni u službenim arhivama BiH javnosti je otkrio predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić, a kasnije je na vidjelo izašlo da nitko u BiH od izravnih sudionika pregovora u Daytonu i svečanosti potpisivanja u Parizu ne zna gdje bi dokument mogao biti, a Županijsko tužiteljstvo u Sarajevu otvorilo je istragu o slučaju. Naravno, kao i veliki dio istraga kod nas, onda nije pokazala ništa. Čak se spominjalo da se original nalazi kod Radovana Karadžića, koji je u to vrijeme bio u bijegu od haaške pravde.

Osim onoga u Parizu, originalni dokument iz Daytona još se čuva u Hrvatskoj gdje je pohranjen u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija. (bljesak.info)

Došlo je vrijeme kada su ljudi iz Bosne i Hercegovine našli jedinstvo u svojoj različitosti. Sada je vrijeme da otkrijete to jedinstvo u miru. Cijeli svijet je na vašoj strani, poručio je prije 19 godina prigodom postizanja sporazuma u zračnoj bazi Wright Patterson u Daytonu američki predsjednik Bill Clinton čiji su suradnici uspjeli za jedan stol okupiti čelnike Hrvatske, Srbije i BiH čime je zaustavljen rat. No, završne riječi bivšeg predsjednika nisu se ostvarile ni devetnaest godina poslije s brojnim prijeporima u BiH koje u biti imaju još uvijek tri medalje hrvatsku, bošnjačku i srpsku. A tako su izgledali i teški, rovovski pregovori u Daytonu, o čemu svjedoče neki od dokumenata o tim događajima s koje je obavještajna agencija skinula oznaku tajnosti. Američke diplomate, uključujući i glavnog tvorca Daytona Richarda Holbrooka, detalji oko sporazuma nisu osobito brinuli koliko im je bilo važno da se postigne rezultat i time potvrde svoj utjecaj zbog čega su pod posebnom prismotrom držali ‘mad dogs’ kakvim su smatrali Harisa Silajdžića koji se protivio benevolentnom Aliji Izetbegoviću. Njegovo ponašanje je čak nazivao zabrinjavajućim jer je remetio harmoniju u bošnjačkom izaslanstvu pa su se oko zemljovida vodili dugi i teški pregovori. Kao i drugi službenici, od kojih su brojni bili očito službenici sigurnosne agencije, tako je i Holbrooke za Izetbegovića koristio naziv Izzy.

“Izzy je danas bio užasno raspoložen te je odbio susrete Miloševića ili Tuđmana, a Tuđman se odbio vidjeti s Miloševićem”, napisao je samo šest dana prije potpisivanja mirovnog sporazuma u Daytonu. On je svjedočio i o njihovim različitim karakternim osobinama te problemima koje su imali u pregovorima. – Tako 14. dana se nalazimo gdje smo trebali biti osmog ili devetog dana. Mnogo se toga postiglo ovdje, kao što je istaknuto u popratnom i dužem dopisu koji smo upravo poslali. Vrlo zabrinjavajuće, svjedočili smo seriji emotivnih rasprava o zemljovidima u kojima su Bošnjaci stalno mijenjali svoje mišljenje. Dok su Bošnjaci neka vrsta prijatelja koji iskušavaju nečije strpljenje, Milošević je često otvoreno lagao oko trenutačnog stanja, ili je mijenjao svoje stavove nakon što smo mislili da smo neke stvari zaključili. Istodobno, Tuđman, on brzo postaje kralj Daytona (nakon što je Strobe (Talbot) otišao u Cleveland, naravno), napisao je Holbrooke. Drugi službenik koji je izvješćivao pomoćnika američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Tonya Lakea portretirao je pregovore i neformalno druženje te izrazio zaprepaštenje velikom razlikom između formalnih i neformalnih susreta.

Franju Tuđmana je nazivao pravim imenom, dok je za Izetbegovića koristio ime ‘Izzy’, a za Miloševića ‘Slobo’. “Tuđman je bio domaćin večere za svoja dva amigosa (Izzy, Slobo) u časničkom klubu, a nazočni su bili zaprepašteni na njihovu sposobnost da se šale dok istodobno suklja otrov u pregovorima”, objasnio je službenik nacionalne sigurnosti. Daytonski sporazum parafiran je 21. studenoga u zračnoj bazi u Daytonu, dok je potpisan na svečanosti u Parizu u zgradi ‘Quai d’Orsay’ ministarstva vanjskih poslova. (ZK/VL)

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Izetbegovićevu ponovnu prijetnju ratom HNS BiH ocijenio pokušajem radikalizacije Bošnjaka

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski narodni sabor BiH koji okuplja najveće hrvatske stranke u toj zemlji ocijenio je u priopćenju objavljenom u subotu kako su nove prijetnje ratom, koje je ponovno u Mostaru uputio bošnjački član BiH Predsjedništva Bakir Izetbegović pokušaj radikaliziranja Bošnjaka i njihova okretanja od Europske unije i NATO-a.

Sudjelujući na obilježavanju obljetnice 4. Korpusa Armije BiH u Mostaru, Izetbegović je rekao kako su Mostar i Bošnjaci bili izloženi agresiji Hrvata i Srba, te je dodao da takav scenarij bošnjačka politika više nikada neće dopustiti.

“Ako prijete ustavnom poretku, teritorijalnom integritetu zemlje, ako misle da mogu dijeliti Mostar i druga mjesta, onda ću ponoviti da će dobiti rat! Neka ne prijete i mi nećemo prijetiti. Nećemo dopustiti da se revidira povijest”, rekao je Izetbegović.

Iz HNS-a BiH ističu da takvim istupima Izetbegović pokušava preusmjeriti Bošnjake protiv euroatlantskog puta BiH i usmjeriti BiH u sferu euroazijskog utjecaja, izravno suprotstavljenog EU i NATO savezu.

“Otvorenim prijetnjama i zagovaranjem jedne vrste panislamizma, Bakir Izetbegović svjesno je odabrao ulogu Hamasa i vlastiti narod vodi prema dugoročnoj političkoj izolaciji i pojačavanju stupnja ekstremizma”, dodaje se u priopćenju. HNS BiH upozorava kako će radikalni Izetbegovićevi istupi pogoršati međunacionalne odnose u zemlji.

“To će se vrlo negativno odraziti na suživot u BiH, podizanje stupnja samoodrživosti ove države i europski put BiH. Stoga su postupci Bakira Izetbegovića, dugoročno gledano, ključni faktor nestabilnosti u ovom djelu svijeta”, zaključuje HNS BiH.

Izetbegović je nedavno u intervju za Deutsche Welle ustvrdio kako bi bio spreman na rat ukoliko se Republika Srpska pokuša odcijepiti od Bosne i Hercegovine.  HINA

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Odjel za branitelje HNS-a: Ispaljeni hici Bakira Izetbegovića prema NATO-u i Europskoj uniji!

Objavljeno

na

Objavio

Bošnjački član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA, Bakir Izetbegović vidno je uzrujan. Razlog u tome leži u zacrtanom europskom putu BiH ali i očekivanju pravomoćne presude MKSJ u predmetu „Prlić i ostali“, zakazanoj za 29. studenog ove godine.

Bakir Izetbegović, nedvojbeno, pokušava voditi politiku temeljenu na doktrini Islamske deklaracije i zaključcima Organizacije islamske suradnje (OIS), koja je već 1992. godine na summitu u Meki, zaključila kako BiH treba postati neovisna država pod muslimanskim, vodstvom.

Upravo zbog toga, Bakir Izetbegović ne priznaje konstitutivnost hrvatskog naroda ni u jednoj sferi života. U realiziranju tih ciljeva, aktualni čelnik SDA grubo krši povijesne činjenice i na politikantskim tezama pokušava krivotvoriti povijest i tako repozicionirati geopolitičku poziciju BiH.

Uoči obilježavanja obljetnice utemeljenja HZ Herceg Bosne, bošnjački član Predsjedništva BiH boravio je u Mostaru i one koji su početkom rata obranili najveći dio BiH iznova izjednačio s agresorom.

Pri tome, Izetbegović zaboravlja činjenicu da bi bez Hrvatske zajednice Herceg Bosne, Hrvatskog vijeća obrane, kao i pomoći Republike Hrvatske, BiH šaptom pala već 1992. godine.

Pokušavajući istrajati na prikazivanju Bošnjaka kao jedinih žrtava rata, Izetbegović grubo ignorira povijesne činjenice, a one govore da je sa područja pod nadzorom HVO-a, protjerano ili su napustili prostor kao posljedica rata, 112.000 nehrvata.

Sa područja pod nadzorom Armije BiH, protjerano je, ili su napustili prostor kao posljedica rata, 529.000 nebošnjaka. Sa područja pod nadzorom VRS, protjerano ili su napustili prostor kao posljedica rata, 586.000 nesrba.  Grubo manipiulirajući činjenicama, Bakir Izetbegović pokušava uvjeriti Bošnjake kako su oni jedine žrtve rata i kao takvi baštine nekakvo posebno pravo na budućnost BiH.

U tom kontekstu, njegovi najnoviji istupi su u funkciji mobiliziranja Bošnjaka pred presudu Haškog suda zakazanu za 29. studenog. Nedvojbeno je kako Bakir Izetbegović bolje od nas zna kakvim je sve konstrukcijama bošnjačka strana u prošlosti “zatrpavala” haško tužiteljstvo, pokušavajući rat u BiH okarakterizirati međunarodnim, a Republiku Hrvatsku i HZ Herceg Bosnu prikazati kao agresore.

Međutim, sad kad je kompletna ta igra razotkrivena i pad teze o tzv. Udruženom zločinačkom pothvatu na čelu s Franjom Tuđmanom i Gojkom Šuškom čini se vrlo izvjesnim, Bakir Izetbegović se odlučio na pobunu vlastitog naroda.

Takvim postupcima, Izetbegović zapravo pokušava preusmjetriti Bošnjake protiv europskog i atlantskog puta BiH i usmjeriti BiH u sferu euroazijskog utjecaja, izravno suprotstavljenog EU i NATO savezu. Upravo iz tog razloga, Bakir Izetbegović svaki pokušaj rasprave o unutarnjem uređenju BiH tumači kao agresiju i podjelu države.

Otvorenim prijetnjama i zagovaranjem jedne vrste panislamizma, Bakir Izetbegović svjesno je odabrao ulogu Hamasa i vlastiti narod vodi prema dugoročnoj političkoj izolaciji i pojačavanju stupnja ekstremizma. Naravno, to je unutarnji problem bošnjačkog naroda s kojim se sami moraju suočiti. Čim prije, tim bolje.

Međutim, to će se vrlo negativno odraziti na suživot u BiH, podizanje stupnja samoodrživosti ove države i europski put BiH. Stoga su postupci Bakira Izetbegovića, dugoročno gledano, ključni faktor nestabilnosti u ovom djelu svijeta.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari