Pratite nas

Vijesti

Daytonski mirovni sporazum je stvorio nedemokratski politički sustav

Objavljeno

na

Daytonski sporazum je kreirao politički sustav koji otvoreno obeshrabruje i blokira formiranje multietničkih političkih stranaka, što u konačnici uzrokuje šovinističku, provincijsku i korumpiranu političku kulturu.

reufLijevo: Washingtonski turist Bajrović si voli stavljati kao pozadinu sliku US Capitola, da izgleda “važno”.

Reuf Bajrović svojedobno je izvalio usred  Sarajeva kako je Hrvata ispod 10% i kako im se daje previše prava s obzirom na brojnost. Princip kojeg je javno izgovorio mladi bošnjački lobist koliko te ima, toliko imaš prava, jedan  je od osnovnih fašističkih principa. Naravno niti jedan bosanski akademik i borac za ljudska prava nije dreknuo na Reufa budući da je i fašizam, ako je fino umotan u građansko odijelo iza kojeg se nazire neka ugledna zgrada, u Bošnjaka dozvoljen. Reuf je  jedan od likova koji je osmislio projekt Platforme, projekt koji je jako skupo koštao građane FBIH , razveselio klan Lijanović i njegovih par kobasica u vladi, no  još skuplje će koštati samu Federaciju, kojoj zbog Bajrovića prijeti raspad na proljeće a o čemu bruje puno ozbiljniji instituti od ovih fiktivnih. Drug Bajrović  nakon NDI-a koji je u BIH kompromitiran opet preko Moona i Bajrovića, osmislio je novo zvučno ime za svoju organizaciju i povremene fašističke istupe. Bajrović više nije NDI nego EDI.

To je super fora ako si recimo malo po Washingtonu, pa kad dođeš u Bosnu želiš da te raja shvaća kao važnog onda u SAD-u osnuješ nekakvu udrugu, trafiku, kafić, salon za tamnjenje trepavica, kojem onda u naslov dodaš riječ “institut”. Bajrović je tako do sada postao šef nekoliko instituta u Americi. U praksi poslovođa dviju trafika i jednog salona za tamnjenje trepavica.

Štoviše od priopćenja Bajrovićevih instituta ozbiljnije zvule priopćenja Pomorskog instituta Sarajevo također jedne opskurne udruge sarajevskih teletabisa koja u ranim 70-ima želi naučiti plivati. No brine naivnost domaćih medija.

Preko  udrugice koju je pompozno nazvao Emerging Democratic Institute  Bajrović šibne priopćenje,  na što opet glupi mediji u Bosni prepisiju kao zdravo za gotovo.  Jer priopćenje je došlo iz “američkog instituta” . U naletu medijske pompe  uzima se kao zdravo za gotovo to što je naškrabao Reuf.

Iako samo priopćenje kada ga čitaš između redova jasno kaže da EDI nije nikakav ured USA vlade, ništa niti institut na proračunu države, nego bošnjačka lobistička udruga kojoj je netko odlučio platiti ured i koji mjesec preživljavanja u Washingtonu.

To je ono što uostalom cijelo vrijeme i rade. Washington ima svoje institute, i svoje strateške think-thank timove. Pomoć notornog bošnjačkog majorizatora koji bi preko Bijele kuće provodio novu bošnjački Intifadu u Bosni i u ime “građanskog” stvarao veliku Bosnu teško da će proći.

Pogotovo nakon što je u Europkom parlamentu prije koji tjedan raskrinkano dvostruko lice tzv. građanske opcije u Saraju kojoj i sam Reuf pripada.

Europa naime više ne misli nasjedati na građanski nacionalizam , kao eufemizam za notorni bošnjački nacionalni projekt razaranja BIH i sa nacrtom zadnje rezolucije jasno je da Bajrovićeva priča, politika Ankare i SAD-a na tlu Europe više neće igrati toliku ulogu.

Upravo je zato Bajrović i naškrabao škrabotinu u kojoj njegova trafika predlaže Bijeloj Kući da makne Europu iz Europe i da u Bosni radi ono što je Reuf zamislio.

Previše crtića u djetinjstvu?  Težak odnos s ocem? Tko će ga znati… al Reuf je baš za nekakvog instituta. Dijagnoza čoeku treba.

Jasno, naravno svi Sarajevski mediji će sad ložit svoju raju kako se radi o “uglednom američkom institutu”, Dnevni list, prva bošnjačka novina na hrvatskom jeziku od ovog će napraviti senzaciju i dokaz kraha “hrvatske politike” a Jurišića će pozvati da prokomentira ovaj spin, kad  tamo Reuf u nekom podrumu između dvije epizide Sulejmana veličanstvenog,  sav nabrijan piskara svoje unitarističke pornjave o američkim planovima centralizirane bih. Ako je Washington jednom dao da mladi Ruef izmanipulira neinformiranog i Mevlidovim metcima prepadnutog američkog veleposlanika Moona i na taj način  obruka američku državu na Blakanu, jel Bajrović fakat misli da to nije ušlo u zapisnik?

Hm, hm, hm…

EVO KAKO SU MEDIJI PRENIJELI REUFOVO PRIOPĆENJE: 
Američki institut (tj Reuf Bajrović kao njegov jedini član) za nove demokracije (EDI) objavio je izvješće u kojem navodi da Europska unija (EU), na čelu s Njemačkom, nije uspjela u svojoj vanjskoj politici u BiH, te da bi se administracija predsjednika Baracka Obame trebala aktivnije uključiti u rješavanje političke krize u toj zemlji. Navodi se kako je Daytonski mirovni sporazum stvorio nedemokratski politički sustav.

Politički sustav

“Daytonski sporazum je kreirao politički sustav koji otvoreno obeshrabruje i blokira formiranje multietničkih političkih stranaka, što u konačnici uzrokuje šovinističku, provincijsku i korumpiranu političku kulturu. Dayton je postao prepreka za napredak cijele zemlje”, navodi američki EDI (Reuf Bajrović), a prenosi Anadolija. Ovaj američki institut (ovaj američki Bajrović) koji se bavi istraživanjem (pih!) i promocijom demokracije i mira u svijetu (LOL) predlaže četiri načina na koji se, prema njima, može pomoći BiH i njenim narodima da “riješe politički kolaps i da krenu naprijed”. Tako predlažu da Obamina administracija igra aktivniju ulogu u BiH i da mijenja poziciju Njemačke i Europske unije u BiH (hvala na informaciji gdje svrbi), koja je prema institutu (Reufu), samo osnažila secesionističke snage u BiH i ugrozila mir (Reuf prijeti ratom?) u zemlji. Američki institut (institut Reuf Bajrović) ističe da pozicija međunarodne zajednice, a posebno Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR) mora biti jasno definirana uz napomenu da OHR ne bi trebao napustiti BiH dok se ne promijeni Daytonski sporazum.

Beograd i Banja Luka

Također se dodaje da međunarodna zajednica mora podržati BiH i odbaciti pokušaje susjeda i njihovih saveznika (Europska Unija) u BiH da ugroze državne institucije u toj zemlji. “Beogradu i Banjoj Luci se mora jasno kazati da ne mogu više održavati ‘zajedničke sesije’ njihovih zakonodavnih tijela, dok inzistiranje Zagreba na dijeljenju Federacije BiH mora biti ograničeno”, navodi Reuf Bajrović, predsjednik i jedin član američkog instituta Reuf Bajrović EDI.

Teks pruzet s prijateljskog Poskok.info portala

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Sramotna šutnja medija i još sramotnije priopćenje N1 o incidentu između Pavla Kalinića i Sandre Križanec

Objavljeno

na

Objavio

Informaciju o “incidentu” na N1 televiziji između Pavla Kalinića, Bandićevog stratega i operativca za krizne situacije u Zagrebu i novinarke Sandre Križanec, u općoj gužvi oko epidemije i vladinih mjera protiv posljedica epidemije zabilježilo je tek nekoliko medija. Onako usput. Imali smo priliku vidjeti i priopćenje N1 televizije koje je potpisao Tihomir Ladišić, u kojem se uz nekoliko općih i vrlo apstraktnih fraza o novinarstvu, neovisnosti i odnosu prema gostima, u biti isprikom osuđuje neizravno svoju novinarku.

No, bit stvari je u javnim porukama Pavla Kalinića i potpunoj nezainteresiranosti medija, novinara i novinarskih društava za ono što je on rekao. Kolegica Sandra Križanec je potvrdila da je došlo do sukoba navodeći blago rečeno neuredno, bahato i neprofesionalno ponašanje Kalinića kao razlog.

Kalinić je tvrdio da mu je Sandra Križanec “spominjala majku”, njemu i Bandiću, naglasivši da je Bandićeva majka “umrla”, valjda s namjerom da pojača smrtonosnost uvrede kolegice Križanec, ukazujući da ona eto ne poštuje mrtve. I to mrtve takvih veličina kao što je Bandić.

O tom pokušaju usmjeravanja fokusa javnosti na “poštovanje”, pogotovo kada je Bandić u pitanju, u normalnim okolnostima ne bi trebalo trošiti riječi, jer je u tisućama prilika javnost mogla zorno svjedočiti o ponašanju Bandića, ali i Kalinića što se tiče kriterija poštovanja, stoga je komentar suvišan. Strašna je činjenica da Kalinić javno, bez da trepne, tvrdi da “bezobrazluk” kolegice Križanec može dokazati, da ima, pazite sad, “sve snimljeno i da je bio ozvučen”! Kako ozvučen!?

Političar dolazi u studio televizije, što mu je primarna dužnost u situaciji višestruke krizne situacije u Zagrebu, dolazi ozvučen i ne poštuje minimum procedura u ponašanju u prostorima N1, koje su obavezne baš za sve goste. Žali se da “su mu rekli da će ga razjebati u studiju”, a tome razjebavanju dodaje navodne psovke i uvrede majki, čak i mrtvih.

Prvo, zašto ga ne bi razjebali u studiju ako mogu i što je najvažnije, ako mu je posao ne dat se razjebati? On mora biti po funkciji i po načelu profesionalne obveznosti, zatim po načelu elementarne obveze prema javnosti i građanima Zagreba uvijek neusporedivo bolje informiran od novinara, u ovom slučaju Sandre Križanec, pa je potpuni idiotizam javno osuđivati Križanec ako mu je čak i rekla da će ga razjebati.

Onome tko je relevantan, siguran u valjanost svoga djelovanja i ima kontrolu nad događajima za koju je plaćen, to može samo odgovarati. Iz neizgovorenog, a apostrofirajući “razjebavanje u studiju”, Kalinić neinteligentno potvrđuje svakome tko misli glavom da je uz sve ostalo do sukoba došlo zbog toga što nije mogao utjecati na izbor novinarskih pitanja.

U tom slučaju do sukoba je moralo doći ako ima posla s novinarom, novinarkom, koja minimalno drži do sebe i ugleda svoje profesije u cjelini. Imati pravo na izbor pitanja je minimum načela novinarske struke i slobode novinarstva. Bez toga nemamo novinarstva, imamo propagandu, a svi koji gledaju, ili tu i tamo gledaju N1 znaju barem na površnoj ravni da je Sandra Križanec ponajbolja novinarka kod njih, da su joj pitanja, intonacija i dijaloška kultura u studiju na visokoj razini i da nikada ne inzistira na provokaciji sugovornika, nego im pitanjima daje mogućnost biti u prvom planu. Ako se Kalinić bojao razjebavanja i u tom kontekstu, onda nema što raditi na poslu kojim se bavi.

Drugo, javna potvrda samoozvučenosti pri dolasku na javni razgovor govori o totalnom nepovjerenju u sugovornika, medij, ali i o potpunom nedostatku samopouzdanja, gotovo na psihotičnoj razini. Uz to, još je opasnija mogućnost da netko drugi, važniji, u ovome slučaju gradonačelnik Bandić, nema ni minimum povjerenja u Kalinića, pa ga je ozvučio, kao nekada čobani krave zvonom, da u svakom trenutku ima nadzor nad njim. Jer, Kalinić se mogao ozvučiti jedino sam ili prisilno, zar ne? Zašto bi netko koliko toliko normalan, pristojan i društveno odgovoran, izuzev ako njegova društvena odgovornost nije obavještajne, kontraobavještajne ili protukriminalne naravi išao bilo gdje, a naročito u program uživo na televiziji, ozvučen? Samo je nekoliko mogućih razloga.

S obzirom da u studijskom razgovoru uživo ionako svaka riječ, treptaj oka, ostaje i zabilježen i pred očima i ušima gledatelja, ozvučenje može poslužiti jedino za nekoga šaptača negdje, koji bi eventualno trebao pomoći gostu, u ovom slučaju Kaliniću, da ima odgovor na svako pitanje. Ili da govori ono što od njega šef, ili šefovi, ili netko treći očekuje. S obzirom da je to nemoguće tehnički ostvariti u specifičnom kontekstu televizijskog studija bez suglasnosti urednika i voditelja emisije, prema svemu rečenom, ne radi se o tome.

Drugi razlog ozvučenja može biti namjera da se zbog nečega, nekog skrivenog motiva ili namjere izazove nered ili incidentna situacija prije samog razgovora. Treći razlog je jedino – bolest samoozvučenoga. Četvrtoga nema.

Pavle Kalinić je poznat kao Bandićev najbliži suradnik godinama, poznat je javno i kao specifična osoba blago rečeno. Na početku epidemijske krize iskočio je u javnost na sazvanoj konferenciji za medije sa svojim “rješenjima” kao otvorena opozicija i konkurencija nacionalnom kriznom stožeru, što je izazvalo ružan komunikacijski dojam i izgledalo kao očajnički pokušaj čovjeka koji godinama prima plaću za pripreme Grada na otpornost krizama, a kad se kriza pojavila nitko ga ništa ne pita.

Ukupna javna poruka i motiv te konferencije je bio otprilike – evo mene i šefa moga, tko se to usuđuje ne prikazivati me svaki dan za doručak, ručak i večeru!? Istoga dana ugasili su Kalinića, nestalo ga je. Zatim se dogodio potres. U Zagrebu. E, to je već njegovo i samo njegovo. Njegovih pet minuta slave.

Javnost pamti dramatičnu poruku, razorniju od potresa, kojom Kalinić zahtjeva od građana da ostanu vani dok im on ne javi da mogu nazad u svoje domove i da će se “oni pobrinuti za svakoga”. Valja znati da je bilo mrzlo vrijeme, da se poruka odnosila na oko 800 tisuća Zagrepčana i da je svakoj budali moralo biti jasno ni da se NATO ne može na odgovarajući način pobrinuti za sve, stoga je poruka “mi ćemo se pobrinuti” opet u biti bila očajnički pokušaj isticanja svoje pretpostavljene i željene važnosti, bez obzira na pogubne posljedice za građane Zagreba.

Srećom, opet je netko dva tri sata kasnije ugasio Kalinića i ljudima je Bandić poslao poruku da se svi mogu vratiti u objekte izgrađene poslije šezdesetih godina prošlog stoljeća od armiranobetonskih konstrukcija. Iz navedenoga je posve očito da je Kaliniću propala dugo očekivana prilika u neprilici, da se javno nametne kao spasitelj, vođa, nešto što je dopalo Božinovića i Beroša.

Vratimo se sad na incident i reakcije. Sramotna je reakcija N1 i Tihomira Ladišića. Uvijek je vrijeme, a naročito ovo danas, da političari i funkcioneri na odgovornim funkcijama s poštovanjem, čak i sa strahopoštovanjem dolaze pred novinare. Novinari i mediji su jedine oči i uši nacije, jedini um ljudi od kojih žive i zbog kojih postoje. Bez prava na izbor pitanja i prava na razjebavanje pitanjima novinari nisu novinari, nego propagandisti.

Svojim priopćenjem N1 je otvorila pitanje funkcionalne uvjetovanosti same sebe, pri čemu se mora sumnjati u neku vrstu organske ili interesne povezanosti s institucijama, čiji predstavnici se uopće usude doći u televiziju na način koji je sam javno potvrdio Kalinić.

Optužujući Sandru Križanec, Kalinić je zapravo zakopao sebe, kolegici Križanec pred svakim tko se minimalno razumije u bit i etiku novinarstva dodatno ojačao ugled, s tim i njenoj televiziji, koja se nakon toga javnim priopćenjem posipa pepelom po njenoj glavi. I potvrđuje da nema novinarstva šaljući poruku ljudima da su političari u emisijama koje gledamo neka vrsta polubogova. Sramota i debakl.

Niti je vijest, niti sramota, niti debakl da HND o tome šuti, jer oni samo reagiraju kada se radi o nekom njihovom favoritu. Od njih je sramotno ponašanje očekivano i nije vijest. Neki će se sjetiti i HNiP-a. Ma kakav HNiP, on je odavno potrošen zbog nekoliko karijera, a ne smiju Bandiću i njegovima zbog tu i tamo koje kune ni zucnuti.

Kako god to završilo i što se god ispod površine događalo, ovaj “incident” još jednom upozorava na neodrživu situaciju u zemlji, na potpuno poremećene kriterije, koji onda emitiraju neizgovorenu poruku ili upozorenje straha, novinarskim rječnikom rečeno – cenzure svakome novinaru da se odrekne znatiželje i odgovornosti prema naciji, da se drži propagande. To je opasnije i od virusa i potresa zajedno. Jer, bude li se olako prelazilo preko ozvučenih gostiju na televiziji, nema se razloga ne pripremiti na sliku Kalinića i sličnih, kako s tenka uskaču u studio.

Marko Ljubić / facebook

Kalinić napustio studio N1 televizije: Rekli su da će me raz*ebati, imam snimljeno

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Vijesti

Privremeno zatvoreno 20 graničnih prijelaza s BiH

Objavljeno

na

Objavio

Temeljem dogovora između Hrvatske i Bosne i Hercegovine od danas, 2. travnja u 7 sati, privremeno prestaje s radom 20 graničnih prijelaza za pogranični promet, izvijestio je u četvrtak ujutro Hrvatski autoklub (HAK).

Riječ je o graničnim prijelazima: Svilaj, Gejkovac, Pašin Potok, Bogovolja, Kordunski Ljeskovac, Lička Kaldrma, Bili Brig, Aržano Pazar, Dvorine, Cera, Jovića Most, Sebišina, Slivno, Podprolog, Unka, Vukov Klanac, Imotica, Slano, Hrvatska Dubica i Gabela Polje.

O dogovoru o zatvaranju graničnih prijelaza s BiH zbog sprječavanja širenja zaraze koronavirusom jučer je izvijestilo Ravnateljstvo policije Ministarstva unutarnjih poslova RH.

Zbog prometne nesreće na autocesti A3 Bregana-Lipovac na 297. kilometru između naplatne postaje Lipovac i čvora Spačva, u smjeru Bregane vozi se zaustavnim trakom.

Zbog niskih jutarnjih temperatura, moguća je poledica osobito na mostovima i nadvožnjacima. Vozače upozoravamo da vožnju prilagode uvjetima na cestama.

Stožer civilne zaštite donio je odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka pa policijski službenici kontroliraju ulaske u gradove i na kontrolnim punktovima mogu nastati gužve.

Na autocesti A6 Rijeka-Zagreb na čvoru Kikovica u smjeru Zagreba vozi se jednim trakom, a za sav promet zatvoreni su čvorovi Oštrovica i Vrata i državna cesta između čvorova Lučice i Kikovica (DC3) u smjeru Rijeke zbog provođenja kontrole na čvoru Kikovica.

U pomorskom prometu nema poteškoća. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari