Connect with us

Deficit FBiH smišljeno kreiraju bošnjačke političke oligarhije

Objavljeno

on

[pullquote_left]Ljudi moraju moći raspolagati polodovima svoga rada, inače postoji realna opasnost da BiH skonča kao Jugoslavija, rekao je danas u Mostaru predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Božo Ljubić govoreći o raspodjeli državnih novaca u našoj zemlji.[/pullquote_left]

Naime, danas je održana proširena sjednica Glavnog vijeća HNS-a na kojoj je raspravljano o proračunima u BiH, a istaknuto je kako su područja na kojima stanuju Hrvati oštećena pri raspodjeli novca od poreza, carina i drugih državnih prihoda.

Federacija uzurpira nadležnosti županija, a to je jako važno pitanje jer to utječe i na međunacionalne odnose. Pojedinim regijama i narodima koji u tim regijama stanuju uzurpiraju se prava raspolaganja plodovima svoga rada. To je suština ove priče o održivosti proračuna u BiH. Samo želimo imati čiste račune, rekao je Ljubić tijekom sjednice.

On je istaknuo kako državni proračun čini manje od devet posto ukupnih proračuna u BiH, a manje od 10 posto državnog proračuna ide na razvoj. Ostatak se troši na plaće i na otplatu duga. Entiteti pak za plaće izdvajaju 20 posto, a za razvoj se planira 80 posto njihovih proračuna. Istovremeno, u županijama je situacija obrnuta, pa se tamo 20 posto proračuna troši na razvoj, a ostatak ide na plaće.

Ovdje se slabi država, a entiteti se jačaju i to na štetu županija. Pored toga, neke se županije favoriziraju pri raspodjeli prihoda od poreza i to ide na štetu županija gdje pretežno stanuju Hrvati. Tako je Federalni zavod za statistiku do sada tendenciozno procjenjivao koliko u kojoj županiji ima stanovnika. Naime, procijenjivano je bilo da Zapadnohercegovačka i Posavka županija imaju po čak 20 posto stanovnika manje nego što je utvrđeno zadnjim popisom stanovništva. Istovremeno, popis je pokazao kako je u Goraždu čak 20 posto stanovništva manje nego je procjenjivano. To nije slučajno tako, naglasio je Ljubić.

Veli i kako proračun FBiH danas ima deficit od 40 posto te kako su ”to strašne brojke”. Ali taj deficit, smatra Ljubić, smišljeno kreiraju bošnjačke političke oligarhije.

Namjerno ne govorim o Bošnjacima, nego o političkim oligarhijama, jer sirotinja uvijek ima slične probleme. Ta oligarhija preko Vlade FBiH distribuira prihode i to na način da kupuje socijalni mir u bošnjačkim područjima. Taj se socijalni mir kupuje kroz spašavanje propalih poduzeća kojima već godinama nema spasa. Tako se naposljetku kupuju i izbori. No, to nikomu ne donosi ništa dobro. Najbolje je pogledati slučaj Krivaje iz Zavidovića koja nezaustavljivo propada iako je ogroman novac u nju upumpan, istaknuo je Ljubić.

Rekao je i kako je zbog sličih problema s raspodjelom zajendičkih novaca propala Jugoslavija, te kako HNS ne želi da se isto dogodi i BiH, jer je ”BiH naša domovina”.

Želimo korjenitu ustavnu reformu i to nije naš hir ili bilo kakav nacionalizam, rekao je Ljubić.

Predsjednik HNS-a Dragan Čović, koji je također sudjelovao na jučerašnjoj sjednici je, pak, rekao kako se županije zasigurno neće ugasiti, iako se, veli, na tom radi već tri godine.

-Dok neki žele gasiti županije, a to intenzivno traje već tri godine, ovdje jasno poručujemo kako se to neće desiti. Vidljiva je želja mnogih da se županije ukinu, kao i ozbiljne tendencije ka centralizaciji FBiH. RS je već centralizirana, a FBiH to polako postaje. Ali to nikako neće uspjeti. Mi se zalažemo za ravnomjeran razvoj cijele BiH i to uz jednakopravnost naroda. S unitarizacijom se neće uspjeti, rekao je Čović.

Dragan Vrankić, načelnik Odjela za financije Glavnog vijeća HNS-a je rekao kako deficit proračuna u BiH za 2014. godinu biti preko četiri posto BDP-a, a vjerojatno i više jer nitko nema potpune informacije.

-Deficit nam se događa jer se povećavaju socijalna davanja, a raste i dug. Istovremeno, mnogo se obveza plaća bez ustavne osnove. Kad se stvori deficit na federalnoj razini, onda se ide po kredite da se to sanira, ali te kredite plaćaju i županije jer se dugovi moraju najprije platiti, a ostatak novca se dijeli. Na taj način županije plaćaju dugovanja Federacije. FBiH se danas nalazi u teškom proračunskom deficitu jer na naplatu ove godine dolazi i novih 300 milijuna maraka duga. Kupovanje socijalnog mira preko proračuna FBiH je potpuni promašaj koji šteti svima u BiH, izjavio je Vrankić.

Ivo Jurišić

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR