Pratite nas

BiH

Deklaracija HNS BiH najavljuje odlučnu borbu “za pravo Hrvata na svoju domovinu, simetrično federalnu BiH”

Objavljeno

na

Šesti saziv Hrvatskog Narodnog Sabora BiH, čije će konstituirajuće zasjedanje biti održano u subotu u Mostaru, razmatrat će i kako se očekuje usvojiti prijedlog Deklaracije, koja, uz ostalo, najavljuje “borbu legitimnih predstavnika hrvatskog naroda svim demokratskim sredstvima na našu domovinu Bosnu i Hercegovinu” i zagovara  novo ustavno uređenje i novu teritorijalnu organizaciju BiH, saznaje Hrvatski Medijski Servis.

Na Saboru i zastupnici SDP i SNSD

Hrvatski Narodni Sabor BiH činit će hrvatski zastupnici izabrani u skupštine županija, entiteta i Parlament BiH na prošlim izborima, te općinski vijećnici izabrani na izborima 2012. godine. Njih više od 450 potvrdilo je svoj dolazak, među kojima su ne samo zastupnici iz desetak hrvatskih stranaka, već i onih  iz SDP-a i SNSD-a.

U Deklaraciji, koju bi trebali usvojiti, se ističe kako je Daytonski mirovni sporazum ozakonio nepravdu, kako je postojeća ustavna i teritorijalna organizacija neodrživa, posebice za Hrvate u BiH, te se zagovara nova Međunarodna konferencija na kojoj bi bio usvojen novi Ustav koji će “kreirati simetričnu federalnu državu u odnosu na tri konstitutivna naroda”.

Deklaracija se poziva na sve dokumente usvojene na prethodnih pet zasjedanja, kaže za Hrvatski Medijski Servis predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH dr Božo Ljubić, koji je bio na čelu Povjerenstva za izradu ovog dokumenta.

-Naravno, svako vrijeme nosi sa sobom i nove izazove i traži nove ili inovirane odgovore. Ono što karakterizira vrijeme iza nas je daljnja eskalacija erozije hrvatskog političkog subjektiviteta u Bosni i Hercegovini, a što za posljedicu ima demografsko osipanje, možda je pretjerano reći egzodus. To pokazuju rezultati popisa, to pokazuju statistike katoličke crkve u Bosni i Hercegovini, prema kojima je samo u prošloj godini, BiH ostala bez skoro 12 tisuća katolika od kojih su većina Hrvati a u odnosu na prijeratne statistike broj katolika se skoro prepolovio, kaže Ljubić za HMS.

Demografska revitalizacija

Ljubić ističe kako je u sam vrh Deklaracije stavljen naglasak na demografskoj revitalizaciji koja pored političke ravnopravnosti treba uključivati i širu nacionalnu strategiju koja treba dinamizirati sve nacionalne resurse ljudske i ekonomske u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i iseljeništvu te unutarhrvatsku solidarnost.

-Bosnu i Hercegovinu ne napuštaju samo Hrvati već njen najvitalniji dio pripadnika svih naroda. Hrvati istina najviše. I za jedno i za drugo je važno detektirati pravi uzrok a po nama je on u tome što Bosna i Hercegovina kako je ustrojena u Daytonu ne samo da nije profunkcionirala kao samoodrživa država već bez korjenitih promjena i ne može, jer ima ugrađenu konstrukcijsku grešku, smatra Ljubić.

Obrazlažući potrebu za novim ustavnim uređenjem i novom teritorijalnom organizacijom, odnosno federalizacijom BiH, Ljubić ističe kako je  daytonski ustroj BiH ozakonio nepravdu nanesenu kroz ratna osvajanja i progon stanovništva, što zbog nepravedne i neracionalne teritorijalne organizacije i nekoherentnog državnog ustroja državu čini nefunkcionalnom i neupravljivom.  Privid funkcioniranja i stabilnosti, po Ljubićevom mišljenju. BiH  ima zahvaliti samo permanentnim intervencijama međunarodne zajednice, što je neprimjereno suverenim državama. Stoga, dodaje, ovakva BiH nije u stanju ispuniti niti osnovne uvjete neophodne za EU integracije.

Ovakva BiH opasna i za regiju i za Europu

Sve nestabilnije ekonomsko sigurnosno okruženje uz faktore unutarnje političke, socijalne i ekonomske nestabilnosti, a s obzirom na specifičan geopolitički položaj čini da BiH potencijalno može biti uzrok nestabilnosti u široj regiji i Europi, upozorava dr Ljubić.

bozo-ljubic
Dr Ljubić: Novi Ustav usvojiti na Međunarodnoj konferenciji o BiH

Posebice je, kaže, ovako ustrojena država neprihvatljiva za hrvatski narod, te objašnjava zbog čega.

-Ovako strojena država Hrvatima negira pravo da ga predstavljaju njegovi legitimni predstavnici u vlasti čemu smo višekratno svjedočili zadnjih petnaest godina, negira mu pravo da slobodno raspolaže rezultatima svoga rada, svjedoci smoprelijevanja sredstava temeljem nepravedne raspodjele prihoda iz PDV i proračunskih transfera, negira mu pravo da slobodno raspolaže prirodnim resursima temeljem neustavnih zakona i podzakonskih akata iz domena prostornog planiranja i građenja, ne dozvoljava mu da se razvija u svom narodnom i kulturnom identitetu, negirajući mu pravo osnivanja javnih elektroničkih medija, izlaže ga nerazmjernom riziku od politički i etnički motivirane pravosudne represije čega smo također bili svjedoci zadnjih petnaestak godina, kaže predsjednik Glavnog vijeća HNS BiH dr Božo Ljubić za Hrvatski Medijski Servis.

Što sve treba mjenjati?

Sve to što opterećuje limitira Bosnu i Hercegovinu sve njene narode i građane a posebice Hrvate, traži, po Ljubićevom mišljenju   korjenitu ustavnu reformu, koja bi predviđala simetričnu federaciju u odnosu na tri konstitutivna naroda, o čemu je, također, riječ u ovoj Deklaraciji, a što je i ranije predlagano.

-Ono što je nužno učiniti žurno tj. početi odmah je; izmijeniti Ustav i Izborni zakon kada je izbor članova Predsjedništva BiH u pitanju da bi se omogućilo da sva tri konstitutivna naroda imaju jednak utjecaj na izbor legitimnih predstavnika u Predsjedništvo BiH,  a da se i pripadnicima manjina i ostalima koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda omogući kandidiranje.

Potom, izmijeniti Izborni zakon u dijelu koji se tiče izbora izaslanika u Dom naroda Federacije BiH i Vijeće naroda Republike Srpske da bi se jamčio potpuni nacionalni legitimitet u ovim institucijama, te onemogućile manipulacije sa svrhom osobnih probitaka ili etničke majorizacije.

Usvojiti nužne izmjene koje će izjednačiti ovlasti zastupničkih i domova naroda u potvrđivanju izvršne vlasti te osigurati da je za odluke u domovima naroda potrebna, osim opće, i natpolovična većina u klubovima konstitutivnih naroda.

Zatim, promijeniti zakone o vladama entiteta na način da je nužna podrška trećine predstavnika svakog od konstitutivnih naroda za donošenje odluka u vladama entiteta.

Implementirati odluku Ustavnoga suda BiH koja se odnosi na Grad Mostar s ciljem izjednačavanja Mostara s ostalim jedinicama lokalne samouprave.

Donijeti novi Zakon o javnom RTV sustavu, u kojem će se jasno prepoznati tri nacionalna entiteta i identiteta u Bosni i Hercegovini; reformirati porezni sustav s ciljem pravednog prikupljanja i raspodjele javnih prihoda, navodi zahtijeve iz Prijedloga Deklaracije HNS BiH dr. Ljubić.

Dio Deklaracije posvećen je i euroatlanskim integracijama, koje, za BiH i bh Hrvate, smatra ljubić, nemaju alternative.

Zaštiti dignitet Domovinskog rata

U Deklaraciji se govori i o zaštiti digniteta domovinskog rata, dragovoljaca i veterana, ratnih vojnih invalida , obitelji , nestalih i poginulih.

– Žurno je potrebno ispraviti nepravde koje su nanesene ovoj populaciji mjerama odlazeće neustavne nelegalne i nelegitimne vlasti u Federaciji, ističe Ljubić te dodaje:

-Ono što posebice zabrinjava i čemu treba stati odlučno na kraj su pokušaji kriminalizacije domovinskog rata proglašavanjem legitimnih oružanih snaga hrvatskog naroda (HVO) agresorskim te selektivnim i tendencioznim optužnicama, u pravilu, po zapovjednoj odgovornosti prema zapovjednicima HVO-a.

Deklaracije, također, odlučno odbacuje  kvalifikaciju haškoga tužiteljstva o udruženom zločinačkom pothvatu koji se, kaže Ljubić,  neosnovano i neopravdano pripisuje Hrvatskoj Republici Herceg Bosni i HVO-u.

-To je opasna politička manipulacija i nije u funkciji pravde već projektiranih ratnih ciljeva onih koji su, najprije ratom a zatim nepravednim Ustavom i njegovim nasilnim revizijama, namjeravali eliminirati hrvatski narod iz Bosne i Hercegovine kao ustavnog konstituenta i političkog subjekta. Povijesna je istina da je HZ i HR H-B, kao i njezina oružana sila Hrvatsko vijeće obrane, odlučujuće doprinijela očuvanju i obrani BiH te da je je ugrađena u temelje Washingtonskoga i Daytonskoga mirovnoga sporazuma, ističe Ljubić.

HNS će, dodaje, u svome budućem radu posebnu pažnju posvećivati stanju u područjima obrazovanja i kulture.

-S tim ciljem odlučni smo poticati dostupnost i izvrsnost u obrazovanju i nužno je suprotstaviti se svim oblicima relativizacije kriterija i standarda, naglašava.

Sve ovo je, napominje, moguće realizirati samo u uvjetima ekonomske i socijalne održivost.

-Stoga i u Deklaraciji naglašavamo potrebu razvoja kompetitivnog i socijalno odgovornog gospodarenja, a napuštanje kvazisocijalističke filozofije gospodarenja koju nažalost još uvijek prakticiraju neke politike u B i H, ističe predsjednik Glavnog Vijeća HNS-a i predsjednik Povjerenstva za izradu Deklaracije šestog saziva Hrvatskog Narodnog sabora BiH dr Božo Ljubić za Hrvatski Medijski Servis.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Uhićenja osumnjičenih muslimana – Kazalište u režiji Bakira Izetbegovića

Objavljeno

na

Objavio

Bakir Izetbegović ne samo da je vrlo loš čovjek i još gori političar, nego dokazuje kako nema ni redateljskog dara, jer ovako naivne predstave pod radnim naslovom: „lov na potencijalne ratne zločince – bošnjake“ teško bi mogle proći kod djece predškolskog uzrasta, kamo li kod odraslih ljudi.

Tobožnje pompozno uhićenje 13-orice bivših pripadnika „Armije B i H“ zbog sumnji počinjenja ratnih zločina u Konjicu, kao i ovo zadnje vezano za „progon“ potencijalnih ubojica generala HVO-a Vlade Šantića (Hamdija Abdić zvani Tigar, Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Ramiz Bajramović i Enver Keranović – svi bivši pripadnici „Armije BiH“ koji su – kako javljaju mediji – već pušteni na slobodu nepunih 24 sata nakon privođenja!), trebali bi valjda amortizirati opravdano ogorčenje Hrvata u B i H sramotnom haškom presudom, pri čemu su muslimanski zločinci i islamske glavosječe ostali netaknuti, neoptuženi i neosuđeni. Naravno i svijetu treba pokazati kako sarajevska vlast njeguje „pravnu državu“, iako je očito na svakom koraku da od nje ni zametka nema.

Prozirna medijska kampanja koja sve to prati po diktatu Sarajeva, još otužnije djeluje promatra li se u kontekstu pojave brojnih dokumenata koji svjedoče o planskom etničkom čišćenju područja Žepča, Jablanice, Konjica i drugih, što ih je vrh „Armije B i H“ planirao i dogovarao međusobno, što potvrđuju njihovi telefonski razgovori i prepiska. Dakle, tamo gdje je očito kako su poznati nalogodavci (Sefer Halilović, Zulfikar Ališpaga Zuka i drugi) ne reagira se, nego se uhićuje one koji su bili obični vojnici i eventualno izvršitelji ponekog zločina.

Bosna i Hercegovina je samostalna i neovisna država (ili bi barem tako trebalo biti) već više od 25 godina, ali u njoj ni „p“ od pravne države. Sudovi pod patronatom Sarajeva (i bošnjačko-muslimanske klike na čelu s Bakirom Izetbegovićem), svojim bošnjacima-muslimanima za ratne zločine sude po Krivičnom zakonu bivše SFRJ (koji je blaži), a Hrvatima po novom, oštrijem (KZ Federacije iz 2003.).

I gdje su tu pravda i pravna država? Kako se u istoj zemlji metodom segregacije mogu usporedo primjenjivati dva zakonodavna instituta od koji jedan pripada nepostojećoj zemlji?

Toga nema nigdje u svijetu!

Sarajevska vladajuća klika predvođena Bakirom Izetbegovićem od B i H nastoji napraviti prvi europski kalifat i sad je dobila vjetar u leđa upravo zahvaljujući mešetarima iz haškog sudišta.

Sva ona lupetanja Alijinog nasljednika o „nepostojećim narodima – Srbima i Hrvatima“, o „fašizmu u Hrvata“, ratne prijetnje koje upućuje susjedima, ali i islamizacija što se u B i H puzajući provodi, sad dobivaju neku vrstu „legitimiteta“ ili se barem tako presuda haškog sudišta herceg-bosanskoj „šestorci“ tumači u Sarajevu.

Ima, doduše i bošnjaka-muslimana koji smatraju da je ta puzajuća islamizacija koja ima za cilj promijeniti mentalitet muslimanskog naroda na području B i H i vratiti ga šerijatskom pravu i džihadu dugoročno opasnija čak i od terorizma i bombaških napada. Jedan od njih poznati je diplomat, novinar (bio dopisnik iz Kaira, Beiruta, Alžira, Sirije, Libije, Jordana, Izraela), publicist, veleposlanik B i H u više islamskih zemalja (Jordan, Irak, Sirija, Libanon) i dobar poznavatelj ove materije Zlatko Dizdarević. On u uvodu jednoga od svojih tekstova s temom islamizacije B i H piše:

 „Novostvoreni ‘duhovni ekstremizam’ na temeljima ciljano krivih tumačenja ima širom otvorena vrata za ulazak i ljudi i ideja čiji su rezultati djelovanja već sada, da ne govorimo dugoročno, razorniji od prijetnji terorista pojedinaca“. (Vidi: https://ba.boell.org/bs/2017/01/26/islamizacija-bosne-na-kojoj-adresi-je-opasnost; istaknuo: Z.P.; stranica posjećena 14.12.2017.)

Kako god bilo, propusti međunarodnih tijela, posebice UN-a – poput ovih vezano za posljednju hašku presudu, objektivno su potpora provođenju agresivne islamizacije ove zemlje, sa svim onim negativnim i štetnim procesima što ih ona sobom donosi.

Od tih silnih „hapšenja“ muslimanskih osumnjičenika za ratne zločine i njihovog „kažnjavanja“, naravno, neće biti ništa, a što se islamskih glavosječa – mudžahedina (koji su, da ne zaboravimo, bili ustrojbenim dijelom „Armije B i H“; primjerice, odred „El Mudžahid“ pripadao je 7. brigadi, 3. korpusu), oni za sarajevskog bega i njegovu kamarilu ne postoje. U svojim krvavim pohodima ubili su stotine Hrvata, a njih 400 tako što su im u svojim opskurnim i barbarskim ritualnim obredima nakon mučenja odsjekli glave.

I to su za vlast u Sarajevu bili „pojedinačni“ zločini i oni „nemaju nikakve veze s regularnim snagama „Armije B i H“ – iako je odred „El Mudžahid“ po nalogu Alije Izetbegovića formirao sam Atif Dudaković i jako se dobro zna kako je ova najzloglasnija zločinačka postrojba sastavljena od „Allahovih mučenika“ bila dijelom te vojske, pa samim time i pod zapovjedništvom spomenutog Dudakovića.

Sramotna kazna od 3 godine zatvora za njega kao ratnog načelnika Glavnog štaba „Armije B i H“, pri čemu mu se niti jedan jedini dokazani zločin prema zapovjednoj odgovornosti nije stavio na teret, najbolji je pokazatelj „pravde“ koja je provođena, kako na haškom, tako i na bosansko-hercegovačkim sudovima.

Slučaj s Konjicem, kao i ovaj s tobožnjim uhićenjem Hamdije Abdića i družine osumnjičenih za ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića, zasigurno nisu jedini. Bit će toga još – ovakvih fingiranih predstava koje su bacanje prašine u oči i alibi za one predstojeće akcije hapšenja Hrvata – „zločinaca“ koji su prava meta.

Da je u Sarajevu bilo imalo dobre volje, pitanje presuda za ratne zločine odavno bi već bilo riješeno, a ne bi se čekalo do danas. Ako se zauzme stav da su samo druge strane krive, a vlastiti narod bezgrešan, pomaka nema niti ga može biti.

Atmosfera u bošnjačko-muslimanskom političkom vrhu, njihovoj vodećoj stranci SDA i medijima koji su pod kontrolom Sarajeva sve je više nalik na euforiju uoči linča ili lova na vještice.

Bakir nikako da se okane bizantskih smicalica i šićardžijskog, šarlatanskog vođenja politike. To mu je babo Alija ostavio u amanet jer se i sam slično ponašao poučen taktikom svojih idola Slobodana Miloševića i Dobrice Ćosića s kojima je potajno dijelio Bosnu i nastojao stvoriti etnički čistu muslimansku državu na tlu B i H, dok se službeno cinično „zalagao“ za njezinu cjelovitost.

Zar sarajevski beg doista misli da će ove njegove sapunice (režirane lošije nego one turske u kojima se na groteskan način slavi i glorificira lik i djelo njegovog rahmetli babe Alije) bilo tko od Hrvata progutati?

A Europa?

Ona se bori protiv islamskog terorizma u svijetu, a u vlastitoj kući mu širom otvara vrata, hrabri ga i pothranjuje!? Bosna i Hercegovina je na najboljem putu da postane prva europska baza islamskog radikalizma i to upravo uz pomoć Europe!?

Kakvog li paradoksa!

Kako je moguće voditi tako nepromišljenu i u suštini autodestruktivnu politiku?

Moguće je, jer Europsku uniju vodi skupina diletanata koja donosi ad hoc rješenja od danas do sutra po diktatu vodećih zapadno-europskih država i SAD-a i njima je najvažnija supremacija nad ostalim članicama u skladu s trenutačnim interesima, bez ikakve vizije i predstave o budućnosti. Oni su na koncu tu Uniju i stvorili sebe radi i iz razloga osiguravanja svojih strateških i ekonomskih interesa, a nikako vođeni nekim višim ciljevima „pravde“, „demokracije“, „slobode“ i „napretka“, kako se s vremena na vrijeme znaju prigodničarski i razmetljivo hvaliti. Iza svega kriju se sebični interesi „velikih“. Sve drugo su floskule i tlapnje. Igrokaz.

Europa ima kratku pamet i nije joj prvi put da radi protiv vlastitih interesa. Dugoročno, od ovakvih poteza imat će goleme štete, ali to će kao i obično shvatiti tek kad bude kasno.

Kad im glavosječe i bombaši u još većem broju stignu u Berlin, London, Pariz, Amsterdam, Bruxelles…kad zaredaju novi teriristički napadi i kad njihovi građani više ne budu smjeli nosa promoliti iz svojih stanova i kuća ni u sred dana, tek onda će europskoj gospodi (možda) ponešto od svega biti jasnije.

Kao što je i Angeli Merkel možda poslije svega sinulo u glavu (mada to neće priznati) kako će Njemačku skupo koštati to što je ona osobno i velikodušno pozvala islamske migrante u svoju zemlju po sistemu navali narode.

Svaka škola se plaća.

Zlatko Pinter/Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Na današnji dan prije 22 godine potpisan Daytonski sporazum

Objavljeno

na

Objavio

Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini poznatiji kao Daytonski mirovni sporazum potpisan je na današnji dan 1995. godine u Parizu čime je okončan četverogodišnji rat u BiH.

Prethodno je Daytonski sporazum 21. studenog 1995. godine parafiran u Wright-Patterson bazi kod Daytona, u američkoj državi Ohio.

Ovaj sporazum rezultat je diplomatske inicijative američke vlade koju je otpočeo tadašnji glavni američki posrednik Richard Holbrooke u vrijeme kampanje tadašnjeg predsjednika Billa Clintona.

Konferencija se održala od 1. do 21. studenoga 1995. Glavni su sudionici bili Alija Izetbegović (predsjednik Republike BiH), Slobodan Milošević (predsjednik Republike Srbije, Srbija i Crna Gora, ondašnja SR Jugoslavija) i Franjo Tuđman (predsjednik Republike Hrvatske), predstavnici triju država nastalih iz bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, te glavni američki pregovarač, veleposlanik Richard Holbrooke i general Wesley Clark.

Sporazum je službeno potpisan u Elizejskoj palači u Parizu, 14. prosinca 1995. Najveći uspjeh Daytonskog sporazuma je što je njime okončan rat.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je medijima će nakon izbora 2018. godine u BiH morati doći do političkog dogovora u vezi Daytonskog mirovnog sporazuma, koji je na današnji dan 1995. godine potpisan u Parizu.

Sporazum je bio kočnica rata, ali kroz sljedećih 22 godine pokazalo se da Daytonski sporazum stvara mnoge probleme. Postao je izvor nesuglasja triju strana. Tumačio se na razne načine. Donio je ustavne i pravne odredbe koje vrijede i danas. U mnogim odredbama postao je kočnica suživota. Daytonski sporazum nije bio stalan, nego ga se mijenjalo tiho i prešutno kroz 22 godina, često na štetu Hrvata.

– Od Daytona je ostao Dayton koliko god je skrnavljen kroz neke faze 2001., 2003. godine… Oko toga mislim da ćemo svi veoma brzo morati sjesti. To će biti jedan politički dogovor koji ćemo uraditi mislim ne do izbora 2018. godine, jer evidentno će to biti jedna drugačija utakmica, nego nakon izbora – kazao je Čović. Uvjeren je da će HDZ BiH biti na vlasti na svim razinama nakon izbora, kada će “oko navedenih stvari precizno zauzeti stav“.

– Naš cilj je osigurati konstitutivnost sva tri naroda i to je minimum da bi država mogla funkcionirati – rekao je Čović nakon sastanka stranačkih delegacija HDZ-a BiH i SNSD-a na Jahorini. Tom prilikom, i predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik komentirao je Daytonski sporazum, koji je za njega “srušen voljom međunarodnog faktora“, smatrajući da su uništene i bazične vrijednosti tog sporazuma.

– Eliminirani su entiteti i konstitutivni narodi u značajnim projektima i odlučivanju, a nametale su se i špekulativne prakse koje su recimo u vezi onoga što govorimo u vezi Izbornog zakona – da jedan narod bira svoje predstavnike i da drugi narod ne može izabrati. Srbima uporno u Federaciji drugi odnosno druge političke stranke biraju predstavnike. Zato ne vidimo da je to doprinos stabilizaciji BiH – smatra Dodik.

Kazao je da je sasvim logično što HDZ BiH, “koji predstavlja političku volju Hrvata u BiH i zagledan u matičnu zemlju Hrvatsku”, podržava ulazak BiH u NATO. SNSD razumije što HDZ promovira tu vrstu integracija isto kao što, navodi Dodik, HDZ vjerojatno razumije da su “Srbi i srpski narod zagledani u politike globalnih regionalnih integracija u vezi onoga što radi Srbija”.

– Dok god vodimo ove politike, NATO integracije nisu naš cilj i nećemo davati naše suglasnosti na razini BiH o tome – poručio je Dodik novinarima.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari