Connect with us

Deklaracija vjerskih vođa: Provedite obveze prema EU i presude Suda u Strasbourgu

Objavljeno

-

U pozadini aktualnog društvenog stanja u BiH, na političkoj, ekonomskoj i duhovnoj razini, stoji teška kriza morala, u kojoj su pogažene temeljne vrijednosti, naročito pravednost i solidarnost!- zajednički je zaključak Islamske vjerske zajednice, Katoličke crkve i Jevrejske zajednice u BiH.

Reisu-u-lema IZ BiH Husein ef. Kavazović i banjalučki muftija Edhem ef. Čamdžić, nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić i biskup banjalučki mons dr  Franjo Komarica, te Igor Kožemjakina, u ime Jevrejske zajednice BiH,  potpisali su sinoć u Banjaluci “Deklaraciju vjerskih poglavara”, kojom jamče kako će dosljedno i neprekidno, a u duhu dosadašnjih G8 i G20 Samita, promicati rad, duhovne vrijednosti, toleranciju i solidarnost.

– Apeliramo na političko vodstvo BiH da deklarativne obveze prema EU provedu u djela i ohrabrujemo ih na što hitniju provedbu presude “Sejdić- Finci”- naglašeno je u dokumentu.

Potpisivanju Deklaracije prethodio je Molitveni skup u katedrali Sv. Bonaventure, čime je otvoren mađunarodni samit “Mir i pomirenje- korak naprijed”, koji će do srijede u Banjoj Luci okupiti 200 sudionika iz BiH, regije, Europe i SAD.

Svoje sudjelovanje otkazala je Srpska pravoslavna crkva (SPC), unatoč obećanju srpskog patrijarha Irineja, te su samo kao posmatrači prisutni na ovom skupu. U Hramu Hrista Spasitelja u Banjoj Luci, gdje je za utorak također predviđena posjeta svih sudionika samita, rečeno je kako će SPC svoj stav o “Miru i pomirenju”, te razlozima odustajanja od sudjelovanja, iznijeti tijekom panel diskusije.

– Oni imaju prava na to. Nama je žao, a istovremeno, mi jesmo za pomirenje i mir.- kazao je kardinal Puljić.

Samit će otvoriti i pitanje presude “Sejdić – Finci”.

Dnevnik.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari